TATLISU
okuma süresi: 7 dak.

Eroğlu: "Biz tartışmaktan kaçmayız ama haklarımızı da masada bırakmayız"

Eroğlu: "Biz tartışmaktan kaçmayız ama haklarımızı da masada bırakmayız"

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, "Toprak konusu müzakerelerde en son görüşülecek başlıktır. Önce diğer konularda Rumlarla anlaşmamız gerekir ki toprak konusunu da tartışabilelim. Biz tartışmaktan kaçmayız ama haklarımızı da masada bırakmayız, bunun böyle bilinmesi gerekir" dedi.

Yayın Tarihi: 06/09/13 11:52
okuma süresi: 7 dak.
Eroğlu: "Biz tartışmaktan kaçmayız ama haklarımızı da masada bırakmayız"
A- A A+

Tatlısu Belediyesi'nin düzenlediği "Uluslararası Tatlısu Harnup Festivali" başladı. Festivalin açılışını Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu gerçekleştirdi.

Kuzey Kıbrıs Turkcell ana sponsorluğunda bu yıl 8'incisi düzenlenen festival, 8 Eylül'de tamamlanacak.

Kortej yürüyüşü ile başlayan festivalin açılışına, Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun yanısıra Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, bazı milletvekilleri, bazı belediye başkanları, ana sponsor Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca, devlet yetkilileri ile vatandaşlar katılırken, Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan hazır bulundu.

Festivalin açılış konuşmasını Orçan yaparken, Serdar Denktaş ile Cumhurbaşkanı Eroğlu da birer konuşma yaptı.

Havai fişek gösterisinin de yapıldığı açılışta, Tatlısu Belediyesi Halk Dansları ekibi ile Bursa'dan gelen konuk ekip sahne aldı. Gecede, akrobasi, futbol, dev adam, ateş show gösterileri yer aldı; Grup Sahil ile Ayşegül Zaim konser verdi.

Üç gün sürecek festival boyunca standlarda yöresel ürünler satılacak; çeşitli kültürel ve spor etkinlikleri düzenlenecek; "Harnup Güzeli" seçilecek; gösteriler yapılacak; konserler gerçekleştirilecek.

"Harnup Güzeli Güzellik Yarışması" bugün, "Uluslararası Plaj Güreşleri", Uluslararası Folklor gösterileri, Murat Göğebakan konseri yarın yapılacak. Konser sonrası Zambak Tatilköyü'nde "beach party" düzenlenecek, çeşitli şovlar yer alacak.

Festival pazar günü düzenlenecek tavla turnuvası, kano yarışması, yüzme yarışması ve kapanış şöleniyle sona erecek.

Kapanış Şöleni'nde folklor gösterileri, çeşitli şovlar ve Murat Mermer konseri yer alacak.

Festivale, Makedonya ve Tarsus'tan da ekipler katıldı.

ORÇAN

Festivalin açılış konuşmasını yapan Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan, festivalin temel amacının, harnup ve harnubun sorunlarını gündeme taşımak olduğunu belirtti.

Harnubun çerezlik olarak ihracının önünün açılması için Hükümet'ten çalışma yapmasını isteyen Orçan, bu ürünün sahiplenilmesini istedi.

Orçan, harnubun ülkeye en uygun ağaç olduğunu, yıllarca yaşadığını, kuraklığa dayanıklı, çok kıymetli bir ürün olduğunu vurgulayarak, kansere ve kemik erimesine karşı çok etkili olduğuna, çocukların gelişimine katkı koyduğuna dikkat çekti.

Harnup ürünlerini geliştirdiklerini, çoğalttıklarını ifade eden Orçan, harnuba gerekli önemin verilmesi ve gerekli üretim tesislerinin ülkeye kazandırılması gerektiğini söyledi; vatandaşlara harnup ve harnup ürünlerini tüketmeleri çağrısında bulundu.

Orçan, festivale katkı koyan Cumhurbaşkanı Eroğlu ile festivalin ana sponsoru Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca'nın yanısıra diğer sponsorlara da teşekkür etti.

Orçan'ın teşekkür plaketi sunduğu Karaatmaca da, şirket olarak festivale katkı koymaktan onur duyduklarını belirtti.

DENKTAŞ: "İCRAATLARIMIZLA İNŞALLAH HARNUP ÜRETİCİLERİNİ SEVİNDİRECEĞİZ"

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş açılışta yaptığı konuşmada, yıllardır Harnup Festivali'ne katıldığını ve her yıl daha güzel organize edildiğini belirterek, emeği geçenleri kutladı.

Denktaş, her yıl festivalin açılışında yaptıkları konuşmalarda harnup ile ilgili yaşanan sıkıntılara dikkat çektiklerini ve öneriler sunduklarını ifade ederek, şimdi icraat yapacakları yerde olduklarına dikkat çekti ve icraatlarıyla harnup üreticilerini sevindireceklerini ümit ettiğini söyledi.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu konuşmasında, festivale katılmaktan onur duyduğunu belirterek, Tatlısu'nun her geçen gün geliştiğini görmekten mutlu olduğunu söyledi.

Eroğlu, Tatlısu'nun harnup bakımından önemli bir bölge olduğunu, ancak üreticilerin sıkıntılarının olduğunu ifade ederek, hükümetin Başbakan Yardımcısı olan Serdar Denktaş'ın yaptığı konuşmada bu konuda çalışacağını söylediğine işaret etti ve "üreticilerin gözü aydın, belli ki yeni pazarlar bulunacaktır" dedi.

Geçmişte harnubu İtalya'ya ihraç ettiklerini, ancak zamanla bu dış pazarların kaybedildiğini ifade eden Eroğlu, yeni dönemde harnubun ihracının teşviklerle gerçekleştirilebilmesi temennisinde bulundu.

Harnup ağacının bakım istediğini; farelerin harnup ağaçlarına zarar verdiğini, bu yüzden önlem alınmasının şart olduğunu, sadece altını sürmekle olmayacağını belirten Eroğlu, farelere karşı zehir konulması ve ağaçların korunması gerektiğini kaydetti.

Eroğlu, Tatlısu halkına, bu topraklara sahip çıktığı için teşekkür ederek, şöyle devam etti:

"Bizim de istediğimiz halkımızın kendi bölgesine kendi toprağına sahip çıkmasıdır. Rum tarafı (müzakerelerde) 'Topraktan başlayalım' diye konuşmalara başlamıştır. Yani 'verin bana toprağı gerisini sonra hallederiz' şeklinde düşünce taşıdıklarının en açık ifadesi gazetelere verdikleri beyanatlardır.

Toprak konusu müzakerelerde en son görüşülecek başlıktır. Dolayısıyla önce diğer konularda Rumlarla anlaşmamız gerekir ki toprak konusunu da tartışabilelim. Biz tartışmaktan kaçmayız ama haklarımızı da masada bırakmayız, bunun böyle bilinmesi gerekir.

Biz iyi niyetimizle yıllardır bu müzakereleri sürdürüyoruz, ama bu müzakereler devam ederken kendi halkımızın bu topraklarda huzur, güven içinde yaşamasının dışında ekonomik olarak da güçlenmesi yönünde uğraşlar vermekteyiz.

Hükümetler gelir geçer, halkına değişik katkılarda bulunur ama hayat devam eder. KKTC devleti her geçen gün güçlenmektedir, sorunlarını asgariye indirmek için büyük uğraşlar vermektedir.

Ama dünyada ve etrafımızda savaşlar, dövizin yükselmesi piyasamızı allem galem ediyor. O bakımdan yeni hükümete 'kolay gelsin' diyorum ve başarılar diliyorum. Bu şartlarda hükümet etmek kolay değildir ama halkımızın beklentisi ekonomik olarak daha iyi bir duruma gelmesidir.

Ülkede huzur güven içerisinde yaşamaktayız. Sorunlar gelir geçer."

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, konuşmasının sonunda, Tatlısu Festivali'nin düzenlenmesinde, kültürün paylaşılması ve yaşatılması konusunda emek harcayan, destek veren herkesi kutlayarak, harnup üreticilerine bol kazanç temenni etti.

Konuşmaların ardından standlar gezildi.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.