İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Diren: "Ceza vermek için değil, halka daha iyi yayınlar ulaşması için çalışıyoruz"

Diren: "Halka daha iyi yayınlar ulaşması için çalışıyoruz"

KKTC'de üyeleri Cumhuriyet Meclisi'nce atanan tek kurul niteliği taşıyan Yayın Yüksek Kurulu'nun (YYK) Başkanı İlkay Diren, ülke yayıncılığının ilkeli ve kişi haklarını koruyan bir anlayışıyla sürdürülmesi için çalıştıklarını söyledi.

Yayın Tarihi: 08/03/15 09:30
okuma süresi: 6 dak.
Diren: "Halka daha iyi yayınlar ulaşması için çalışıyoruz"
A- A A+

Kurulun ceza vermeyi değil, halka daha iyi yayınların ulaştırılmasını hedeflediğini, çok sesliliğe ve demokrasiye inandıklarını vurgulayan Diren, halen kuruldan lisans alan 30 televizyon, 44 de radyo bulunduğunu açıkladı.

Diren, "Hassasiyetimiz, vatandaşlarımıza doğru bilginin aktarılmasındadır" diye konuştu.

21 Temmuz 1997'de yürürlüğe giren "Kamu ve Özel Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Yasası"yla kurulan ve 18 yıldır faaliyetlerini sürdüren YYK, ülkedeki radyo ve televizyon yayıncılığını düzenleyen üst kurul olarak çalışıyor.

Bağımsız ve demokratik karar alan kurulda, biri Cumhurbaşkanı'nca ve 8'i de Cumhuriyet Meclisi'nde temsil edilen siyasi partilerce belirlenen 9 üye, fahri olarak görev yapıyor.

YYK'da biri koordinatör olmak üzere toplam 12 personel bulunuyor.

Tüm televizyon ve radyo yayınlarını kesintisiz kaydeden ve mesai saatleri içinde de izleyerek denetleyen, yasa ihlali görülmesi halinde raporlayıp kurul üyelerinin gündemine sunan YYK personeli, "Alo 178" numaralı telefonla vatandaşlardan gelen şikayetleri de alıyor.

Radyo ve televizyonlara karasal ve uydu temelli yayın lisansları veren makam olan YYK, ülkedeki en yüksek kapasiteli arşive sahip.

YYK Başkanı İlkay Diren, kurulun çalışmaları hakkında TAK muhabirinin sorularını yanıtladı.

DİREN: "HASSASİYETİMİZ HALKA DOĞRU BİLGİ AKTARILMASINDA"

Yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili soruya karşılık Diren, her seçim dönemi kamuoyunda tansiyonun yükseldiğini, bunun yayınlara da yansıdığını, ancak son dönemlerde daha bir olgunluk ve titizlik gözlemlediklerini söyledi.

Kişileri aşağılayıcı, haklarına saldıran ifadelerden kaçınılmasını istediklerini, çok sesliliğe ve demokrasiye inandıklarını belirten Diren, halka doğru bilgi aktarılmasında hassas olduklarını ve yayınlarda bunu gözetlediklerini ifade etti.

YYK'dan lisanslı halen 30 TV ve 44 radyo bulunduğunu, 2014 yılında kurulun değerlendirdiği 50 rapordan 10'una ceza verildiğini kaydeden Diren, yazılı uyarı ve para cezası vermekle yetkili olduklarını; YYK'nın yayın kapatma yetkisi olmadığını, yayınların da önceden denetlenmediğini vurguladı.

Diren, yasadaki yayın ilkelerini ihlal ettiğini tespit ettikleri kuruluşlara İyi İdare Yasası uyarınca savunma hakkı tanıdıklarını ifade etti. YYK Başkanı Diren, "Önümüze gelen raporlarla ilgili kararların hemen hemen tümü oy birliğiyle alınıyor ve zaten hedefimiz de ceza vermek değil, ülke yayıncılığını daha iyiye taşımak için uyarılar yapmaktır" dedi.

YYK'da üçüncü dönem başkanlık yapan Diren, geçmişte düzenledikleri eğitim seminerlerini yine yapmak istediklerini, böylece radyo ve televizyonlarda görev yapan kişilerin mesleki birikimlerini artırmayı amaçladıklarını söyledi.

Avrupa Düzenleyici Otoriteler Platformu (EPRA) toplantılarına Türkiye Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) bünyesinde katıldıklarını; İslam İşbirliği Teşkilatı Yayın Otoriteleri Birliği'nin (IBRAF) ise kurucu üyelerinden ve gözlemci üye olduklarını anlatan İlkay Diren, YYK'nın KKTC'de sayısal yayıncılık konusundaki çalışmaları hakkında da bilgi verdi.

Diren, halen Lefkoşa ve Selvilitepe'den sayısal karasal yayınların sürdüğünü ve bu yayınları ülkenin batısının alabildiğini; ancak yatırımlar henüz tamamlanmadığı için ülkenin doğusunda bu yayınların izlenemediğini anlattı.

"YAYINCILIKTA ÇOK BÜYÜK SIKINTILAR VAR… REKLAMLAR HAKSIZ REKABET YARATIYOR"

"Kıbrıs Türk yayıncılığında çok büyük sıkıntılar var" diyen Diren, yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu da vurguladı.

Yayıncı kuruluşların, yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli kaynağın sağlanmasında sıkıntılar bulunduğunu, özellikle Türkiye'den yayın yapan ve KKTC'de de yaygın şekilde izlenen televizyon kanallarındaki reklamların ulusal kanallar için haksız rekabet yarattığını anlatan YYK Başkanı Diren, bu konudaki çalışmalara YYK'nın da katıldığını söyledi.

Diren, 1997'de yürürlüğe giren, 2003 ve 2010 yıllarında tadil edilen Kamu ve Özel Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Yasası'nın yeniden ve daha büyük çaplı bir tadilata ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

Bugüne kadarki deneyimler, ülke şartları ve dünyadaki gelişmeleri daha iyi takip edebilmek ve yeni teknolojilerin önünü açabilmek için yasada köklü bir çalışma yaptıklarını belirten İlkay Diren, ayrıca Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ve Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu ile işbirliği içinde götürdükleri çalışmalar bulunduğunu, tüm bunlarda hem yayıncı kuruluşların, hem halkın çıkarlarını gözettiklerini anlattı.

Diren, KKTC yayıncılığında yeni teknolojileri uygulayabilmek için çabalarının süreceğini de sözlerine ekledi.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.