YENİBOĞAZİÇİ
okuma süresi: 5 dak.

Yeniboğaziçi'nde Cittaslow ofisi açıldı

Yeniboğaziçi’nde Cittaslow ofisi açıldı

Kıbrıs'ın ilk cittaslow (sakin şehir) kenti Yeniboğaziçi Belediyesi'nin Cittaslow Ofisi, bugün Cittaslow Örgütü Başkan Yardımcısı, İzmir-Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer'in de katıldığı törenle hizmete girdi.

Yayın Tarihi: 04/05/15 17:14
okuma süresi: 5 dak.
Yeniboğaziçi’nde Cittaslow ofisi açıldı
A- A A+

Yeniboğaziçi'ndeki törene, Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Katip Demir, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Büyükkonuk Belediye Başkanı Ahmet Sennaroğlu, Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan, Mimarlar Odası Başkanı Azmi Öge, Yeniboğaziçili eski politikacı araştırmacı-yazar İsmail Bozkurt ve vatandaşlar katıldı.

ÖGE: "FİDANLAR YEŞERECEK, ÇİÇEKLERİ HEP BİRLİKTE KOKLAYACAĞIZ"

Mimarlar Odası Başkanı Azmi Öge, açılışta yaptığı konuşmada, Cittaslow yolculuğuna Tunç Soyer'le birlikte çıktıklarını, belediyelerin de buna destek verdiğini, gelinen noktadan çok mutlu olduklarını söyledi.

Atılan adıma destek vermekten mutluluk duyduğunu, fidanların yeşereceğini, çiçekleri de hep birlikte koklayacaklarını ve gelecek nesillere tohum oluşturacak şekilde besleneceğini ifade eden Öge, daha nice adımlarda buluşulmayı diledi.

SOYER: "30 ÜLKE ARASINDA KKTC BAYRAĞI DALGALANDI"

Dünya Cittaslow Örgütü Başkan Yardımcısı, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer de, çok heyecan verici bir gün yaşadığını belirterek, "Bu yolculuk iki sene önce Yeniboğaziçi'yle başlamıştı ve Hollanda'da 30 ülkenin arasında KKTC bayrağı dalgalanması bizi çok heyecanlandırmıştı" dedi.

"Tanınmayan bir ülkenin bir kentinin çok saygın uluslararası birliğe girmesinin çok gurur verici olduğunu" ifade eden Soyer, Cittaslow'un bir yerel kalkınma model olduğunu söyledi.

Soyer, yerelde üretilen çözümlerin insanların derdine derman olduğunu kaydederek, mutlaka insanlığın geleceğinde kentlerin ve kent yönetimlerinin çok daha fazla yer tutacağını belirtti.

"6 yıl önce Seferihisar'da salyangoz logolu, gavurca bir isimle başladıkları cittaslow yolculuğunda, Müslüman mahallesinde salyangoz satmak gibi bir duruma düştüklerini" anlatan Tunç Soyer, ama bugün Seferihisarlıların kriterlerle ilgili kendilerinden hesap sormasından gurur duyduklarını söyledi.

"Cittaslow yolculuğu yavaş bir yolculuk" diyen Soyer, "cittaslow olduk da ne oldu, hayatımızda ne değişecek" denildiğini belirtti ve "Emin olun cittaslow yaşam kalitesini yükselten ve aynı zamanda insanların cebine daha çok para koymasını da mümkün kılan bir kalkınma modelidir" dedi.

Tunç Soyer, Cittaslow kriterlerinin üç temelinin "Geçmişe sahip çıkmak, kentin gelişmesinde bilim ve sanatı rehber olarak koymak ve kentin doğasına sahip çıkmanın" yer aldığını vurguladı.

Bu üç sütun üzerine oturan yerel kalkınma modelinin Kıbrıs'ta da yayıldığını görmenin ümit ve heyecan verici olduğunu ifade eden Tunç Soyer, Cittaslow'a bugün 30 ülkede 193 kentin üye olduğunu ve Türkiye'nin en çok üyeye sahip 4. ülke olduğunu bildirdi.

Kıbrıs'tan da Yeniboğaziçi'nden sonra Lefke, Mehmetçik, Büyükkonuk ve Tatlısu'nun da üyelik için çalışmalar yaptığını ifade eden Tunç Soyer, Yeniboğaziçi Belediye Başkanı'na ve destek veren herkese ofisin hayırlı olmasını diledi.

DEMİR: "ÜLKE EKONOMİSİNE KATKIDA BULUNACAK"

Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Katip Demir ise, Tunç Soyer'e teşekkür ederek başladığı konuşmasında, 1999'da başlayan Cittaslow hareketiyle ilgili bilgiler aktardı.

Cittaslow'un insanların sağlığını önde tutan bir kalkınma modeli olduğunu ifade eden Demir, hizmete açacakları ofisin bu çalışmaları sürdüreceğini anlattı.

Geçen yıl Haziran'da belediye başkanlığına seçildiğini hatırlatan Demir, söylenenlerin aksine cittaslow çalışmalarını sürdürdüğünü, aday olan 4 belediyeyi de Cittaslow'da görmek istediklerini söyledi.

Demir, bunun ülke ekonomisine katkıda bulunacağını ifade ederek, Seferihisar'ı da örnek alacaklarını belirtti.

Katip Demir, "Büyük projelerin altına inşallah biz de imza atacağız. KKTC bayraklarını Avrupa'da dalgalandıracağız" dedi.

Yeniboğaziçi Belediyesi Halk Dansları Topluluğu'nun gösterisinin ardından Cittaslow Ofisi'nin kurdelesi Tunç Soyer, törene katılan belediye başkanları ve İsmail Bozkurt tarafından kesildi.

Daha sonra Yeniboğaziçi ile Seferihisar Belediyelerinin kardeşlik protokolüne Katip Demir ve Tunç Soyer imza koydu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.