GURME
okuma süresi: 3 dak.

Ayrelli'nin tam zamanı...

Ayrelli'nin tam zamanı...

Şimdi tam ayrelli zamanı. Tarlalarda hasatının başladığını, yabanilerinin de derede tepede boy verdiğini müjdelerim. Özellikle Kıbrıs'da, sepetini koluna takan bu lezzetin peşine düşmüştür bile...

Yayın Tarihi: 11/04/16 17:58
okuma süresi: 3 dak.
Ayrelli'nin tam zamanı...
A- A A+

Baharın rengi zümrüt yeşilidir. Bu renge katkısı olanlardan biri de kuşkonmaz. Sıcağı, kumu, nemi seven bu bitki, Kıbrıs'ta farklı Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı adlarla anılır; kimi ayrelli der, kimi tilkişen der, kimi tilkikuyruğunu yakıştırır, kimileri de acı sarmaşık, kuş konmaz, keme dikeni, dilfilcan adlarını tercih eder. Dünyaysa onu 'asparagus' diye bilir. Bizde niye ayrelli sözlüklerde ipucu bulamadım. Doğrusunu bilen, bizi aydınlatsın!

Ayrelli aslında Kıbrıs mutfağının yabancısıdır. Kıbrıs'ta, Ege'de, biraz da Akdeniz'de damakları şenlendirir, o kadar. Makilerin koynunda yaşayan, ince, uzun boylu, yabani ayrellileri pişirmeye bile gerek yoktur. Birkaç damla limon suyu, bir fiske tuz yeter.

Ayrellinin geçmişi Antik Yunan'a dayanır. Ama o dönemde karın doyurmak için değil, şifa için yenirmiş. Çünkü o narin bitki bir ecza deposudur. 100 gramında 20 kalori olduğunu da belirteyim ki bol bol yemeye niyetlenenler bana kızmasın.

Ayrelli hasattan hemen sonra tüketilmeyecekse, çok soğuk suya atılmalıdır. Pişirmeden önce bir yay gibi bükülür, kırılan kısmın alt bölümü atılır. Kalınları beş-altı, inceleri üç-dört dakika pişirmek yeterlidir. Nazik olanları buharda pişirip üstüne sirke, sarmısak, zeytinyağı üçlüsünden oluşan klasik sosu dökün. Biraz kalınlarını, eritilmiş tereyağı sürüp ızgarada pişirebilirsiniz. Üzerine birkaç damla limon damlatıp taze karabiber ve rendelenmiş kaşar peyniri de koyarsanız çok güzel bir başlangıca imza atmış olursunuz. Kıbrıs'ta en yaygın pişirme şekli tavada zeytin yağı ile hafif kızartıp üzerine yumurta kırarak pişirilendir.

Çok, çok ince olanları yanında küçük, kırmızı turplar ve bir dilim beyazpeynirle yiyebilirsiniz. Tereyağı, limon, tuz ve biberle yapılan bir sosa banarak yenenlerin de tadına doyum olmaz. Veya tereyağında kızartıp üstüne yumurta kırarak nefis bir omlete dönüştürebilirsiniz. Bu omlete tarhun, çemensiz pastırma, kuzugöbeği mantarı da koyarsanız, meleklerin damağına layık bir yemek hazırlamış olursunuz.

Çorbasının da, risotto'sunun da lezzetli olduğunu söyleyebilirim.

Şeflerin bir bölümü ayrelli en çok yakışan sosun 'maltaise' olduğunu söyler. Bu sos, yumurta bazlı 'hollandaise' sosun içine kan portakalı suyu konarak yapılır.

Kuşkonmaz, enginar gibi yanında şarabı sevmeyen bir yemektir. İlla içeceğim diye tutturursanız, asitidesi yüksek bir beyaz şarap öneririm.

FAVORİ AYRELLİ TARİFİ: KIBRIS USULÜ AYRELLİ

Tavada zeytinyağını iyice ısıtın. Elinizle birkaç parçaya böldüğünüz ayrelli ilave edin. Beş dakika kavurun. Yumuşamamalarına dikkat edin. Üstüne yumurta kırın.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.