KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 7 dak.

LST oyuncusu Özdoğal: "Aykırı, özgür ve alternatif sanatı paylaşabileceğimiz bir alanın oluşması hedefindeyiz"

LST oyuncusu Özdoğal: "Aykırı, özgür ve alternatif sanatı paylaşabileceğimiz bir alanın oluşması hedefindeyiz"

2008 yılında kurulan ve bu sene 9'uncu yılına giren Lefkoşa Sanat Tiyatrosu, geçtiğimiz günlerde, sahne sıkıntısından dolayı bu sezon oyun çıkarmayacağını duyurdu.

Yayın Tarihi: 05/01/17 07:29
okuma süresi: 7 dak.
LST oyuncusu Özdoğal: "Aykırı, özgür ve alternatif sanatı paylaşabileceğimiz bir alanın oluşması hedefindeyiz"
A- A A+

Kıbrıs Postası – Rüstem Tüccar

Lefkoşa Sanat Tiyatrosu'nun (LST) kurucularından, tiyatro oyuncusu Diren Özdoğal, Kıbrıs Postası'na yaşadıkları sıkıntıları aktardı.

Gerek çocuk oyunu, gerek sahne oyunu ve gerekse bar oyunlarıyla her yıl seyirci karşısında olduklarını söyleyen Özdoğal, bugüne kadar on-on beş sahne oyunu, 10'a yakın da çocuk oyunu sergilediklerini ifade ettiler.

LST oyuncusu Özdoğal, yer sıkıntısından dolayı bu sene iyice daralan imkanların, onları hem sahne oyunu hem de çocuk oyunu çıkaramamaya ittiğini ve bunu yayınladıkları bildiride de ifade ettiklerini belirttiler.

SAHNE KİRASI SORUNU...

2012 yılında da aynı problemi yaşadıklarına değinen Lefkoşa Sanat Tiyatrosu oyuncusu Diren Özdoğal, o dönem de maddi imkansızlıklardan ve kadro eksikliğinden dolayı oyun çıkaramadıklarını söyledi.

Özdoğal, "Tiyatro olarak, satılan biletler üzerinden gelir elde ediyoruz. Zaten başta dernek değildik, Son iki yıldır bir derneğiz diyebiliriz. Hiçbir zaman aidat toplamadık, yardım oyunları düzenlemedik, hep kendi imkanlarımızla bir şeyler yaptık" diyerek, tiyatronun maddi sıkıntılarına dikkat çekti.

Özdoğal, "Oyunlarımızı bugüne kadar hep Arabahmet Kültür Evi'nde sergiledik. Prova alanlarımız ise hep derme çatma usulde, lise sahneleri, oyuncu arkadaşların evleri veya çeşitli kafeler oldu ancak 2012 yılından sonra, gerek Milli Eğitim Bakanlığı'nın kısıtlamalarıyla gerekse okul yönetimindeki sıkıntılar dolayısıyla, okullar bize salonlarını vermemeye başladı. Bunun yanında Arabahmet Kültür Merkezi özelleştirildi. Sonuç olarak biz, Arabahmet Kültür Merkezi'ni sadece oyun günleri alabilir olduk çünkü gelirimiz mevcut sahneleri kiralamak için yeterli değildi" dedi ve ülkemizde tiyatroya emek verenlerin, verdiği emeğin karşılığını yeterince alamadığını dile getirdi.

''AKM'NİN TADİLATTA OLUŞU, BİZİ OLUMSUZ ETKİLEDİ"

Bunun dışında, daha önce Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi'nde de çalışmalar yaptıklarını ancak son zamanlarda, merkezin sürekli tadilatta olmasından dolayı oradan da verim alamadıklarını belirten Özdoğal, "Bilindiği gibi Lefkoşa AKM tadilatta, bu yüzden orayı da kullanamıyoruz. Geçen yıl Devlet Tiyatroları bize sahnelerini açtı ancak bu yıl onlar da AKM'nin tadilatta olmasından dolayı, bizim kullandığımız sahneyi boşaltamadılar. Bununla ilgili birtakım görüşmeler yapsak da bunlar sonuçsuz kaldı. Zaten biz, AKM yetkililerine derdimizi anlatınca, istediğimiz prova sayısı kadar izin verilmedi. Kaliteli bir oyun için ortalama 50-60 prova gerekir ancak yaptığımız başvurularda bize bir gün prova, bir gün de oyun olmak üzere iki günlük bir izin verildi. Olumsuzluklara rağmen ekibimizin motivasyonu hep yüksekti. Ekip içinde inanılmaz bir motivasyon ve iş yapma aşkı vardı. Ekiple ilgili hiçbir sıkıntı yoktu. Hatta geçen senelere kıyasla bu sene, erken toplanmamıza rağmen ve son derece randımanlı çalışmamıza rağmen, daha sonra yer arayışın girdik ve bu da olumsuzlukları tetikleyen etken oldu" diye konuştu.

"TOPLUMDA 'BELEDİYE VE DEVLET TİYATROLARI HARİCİ TİYATRO EKİBİ YOK' ALGISI VAR"

Kamuoyunda, Lefkoşa Türk Belediye Tiyatrosu ve Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları dışında bu alanda emek veren başka bir tiyatronun olmadığı algısının hüküm sürdüğünü ifade eden Özdoğal, bu bakış açısının, LST'nin bu seneyi boş geçirmesinin sebeplerinden olduğunu vurguladı.

''LST, ÖNÜMÜZDEKİ YIL BİR DEĞİL; İKİ OYUNLA KALDIĞI YERDEN SEZONU AÇACAKTIR''

LST'nin, önümüzdeki yıl, bir değil; iki oyunla kaldığı yerden sezonu açacağına inancının tam olduğunu dile getiren Özdoğal, "Bizim en büyük çıkmazımız, oluşan ekibin hayatını sadece tiyatrodan idame ettirmemesidir. Biz, işimizden arta kalan zamanda bu işi yapıyoruz. Hayatın şartları, bizi oraya itiyor. Ancak LST, amatör bir topluluk değildir. Bu arada bunu söylerken, amatör toplulukları küçümsemiyorum. Amatörden kastım, eğitim veya profesyonel bilgi değildir ancak Lefkoşa Sanat Tiyatrosu kadrosunda şu anda 5 oyuncu, 6 teknik ekip bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

"DEVLETTEN BİR BEKLENTİMİZ YOK"

Çeşitli sendikalara dilekçe yazıp yardım istediklerini belirten Özdoğal, "3 ay geçmesine rağmen hala bugün ses seda yok. Mutlaka onlar da kritik bir durum içinde ancak her geçen gün bizim için sanat adına kayıp bir zaman" dedi.

Özdoğal, devletin tiyatro konusunda ilgisiz olduğunu dile getirerek, LST'nin de devletten bir talebinin olmadığını dile getirdi.

Özdoğal, "Devlet yetkilileri içinde, özel tiyatro dediğimizde, 'ülkede tiyatro var mı?' diyecek kişiler var. Bizi bilmiyorlar. Devlet zaten bize bir şey vermesin çünkü verdiklerine karşılık mutlaka bizden bir şey isteyeceklerdir" dedi.

Bu süreçte yardım eden birçok kurum ve kişinin de olduğunu söyleyen Özdoğal, "Bu süreç, bize en azından insanların LST'ye ne kadar değer verdiğini, ne kadar LST'yi kabul ettiğini gösterdi. Üzücü bir süreçtir ama biz bu üzücü süreci evirmeyi çok iyi öğrendik. Bir sürü eş, dost, arkadaş bize kapılarını açtılar. En basitinden, Baraka Kültür Merkezi, GÖÇ-TAŞ, 84 Bar, Barrica gibi birçok yer ve birçok arkadaşımız, bizim yanımızda oldu, buradan onlara da çok teşekkür ederiz" dedi.

"DERDİMİZ, ALTERNATİF SANATI PAYLAŞABİLECEĞİMİZ BİR ALANIN OLUŞMASIDIR"

Son olarak, LST'nin derdinin sadece tiyatro olmadığını ifade eden Özdoğal, "Bizim esas istediğimiz, aykırı ve özgür sanatın özgürleşebileceği ve sesimizin özgürce çıkacağı bir alandır, alternatif sanattır.

LST'nin içinde bugün ressam da var sanatçı da var. Eğer LST'nin bir alanı olursa, elbette diğer sanatçılarla da iş birliği ve ortak üretim alanı da olacak" dedi.

Kıbrıs Postası'na ve çalışanlarına da teşekkür eden Özdoğal, LST seyircisinin bu durumu anlayışla karşılamasını beklediğini vurguladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.