TÜRKİYE
okuma süresi: 3 dak.

Damacanalı THY

Damacanalı THY

Türk Hava Yolları'nın Trabzon'dan kalkan iç hat seferini gerçekleştiren uçağın tâbi tutulduğu buzlanma karşıtı işlem görenleri hayret ve dehşete düşürdü.

Yayın Tarihi: 11/01/17 08:07
okuma süresi: 3 dak.
Damacanalı THY
A- A A+
Kıbrıs Postası

Türk Hava Yolları'nın Trabzon'dan kalkan iç hat seferini gerçekleştiren uçağın tâbi tutulduğu buzlanma karşıtı işlem görenleri hayret ve dehşete düşürdü.

Ülkemiz ve bölgede ağır kış şartları altında sürdürülmeye çalışılan havayolu ulaşımı birçok sefer iptali ve rötarla sekteye uğrarken, Türkiye ve dünyanın sayılı havayolu şirketleri arasında yer alan Türk Hava Yolları'nın bir iç hat uçağına uyguladığı anti-icing adı verilen uygulaması görenleri hayret ve dehşete düşürdü.

Uçakların ağır kış şartlarında ve özellikle buzlanma tehlikesine karşı donmaması ve uçuş güvenliğinin herhangi bir tehlikeye düşmemesi için uçak henüz havalanmadan özel araçlar ve büyük hortumlar vasıtasıyla yüklü miktarda alkol ve glikoz karışımı buz çözücü bir sıvıyla yıkanması anlamına gelen ve havacılık literatüründe anti-icing olarak bilinen uygulamanın Türk Hava Yolları'nca uygulanış biçimi Türkiye'nin köklü kuruluşuna yakışmadı.

DAMACANALI UÇAK

Dünyanın her yerinde içinden geçmekte olduğumuz ağır kış şartları ve özellikle yoğun kar yağışı ile buzlanma riskinin yüksek olduğu koşullarda uçakların donmasının önüne geçilebilmesi amacıyla forkliftler ve sair araçlar ile görevli operatörler tarafından büyük hortumlar ile miktarı tonları bulan buz çözücü sıvı püskürtülmesi işleminin Türk Hava Yolları görevlileri tarafından su damacanası ile yapılması görenleri hayrete düşürdü.

Modern havacılık uygulamasının hiçbir unsurunu taşımaksızın, uçağın kanadına merdiven dayayıp 'damacana yuvarlayarak uçağı donmaktan kurtarma işlemi yolcular arasında şaşkınlık ve paniğe sebep olurken, damacananın yuvarlanarak uçağa buz çözücü sıvı dökülmesinin ne kadar etkili olabileceği de merak konusu oldu.

Diğer hava yolu şirketlerinin devasa hortumlarla ve tonlarca sıvı boşaltarak yaptığı bu işlemin uçağın kanadında damacana yuvarlanarak yapılmasının hiçbir havacılık kuralına, iş disiplinine ve ciddiyetine uygun olmadığını aktaran kaynaklar, yaşanabilecek herhangi bir buzlanma kaynaklı sorunda sorumluluğun kimde olacağını sordular.

Yüzlerce yolcunun hayatının emanet edildiği Türk Hava Yolları uçağının elverişsiz hava koşulları altında bu denli amatörce ve yetersiz bir anti-icing işlemine tabi tutulmasının kabul edilemez olduğunu ifade eden kaynaklar, insan hayatını riske atan bu işlemin sorumlularının gereken cezai-idari işleme tâbi tutulması gerektiğini savundular.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.