EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 9 dak.

Değirmencioğlu'ndan kriz yorumu: "Euro'ya geçmek çözüm sağlamaz"

Değirmencioğlu'ndan kriz yorumu: "Euro'ya geçmek çözüm sağlamaz"

İktisatbank Hazine Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu, "Çözüm sağlanması veya sağlanmaması durumunda Euro'ya geçmek ekonomik anlamda çözüm sağlamaz" dedi.

Yayın Tarihi: 13/01/17 07:30
okuma süresi: 9 dak.
Değirmencioğlu'ndan kriz yorumu: "Euro'ya geçmek çözüm sağlamaz"
A- A A+
Cansu Yarışan

İktisatbank Hazine Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu, "Çözüm sağlanması veya sağlanmaması durumunda Euro'ya geçmek ekonomik anlamda çözüm sağlamaz" dedi.

Dövizde yaşanan yükselmenin nedeninin uzun zamandır Türkiye'de yaşanan siyasi, mali sorunlardan kaynaklandığını belirten Değirmencioğlu, "Türkiye Merkez Bankası faiz uygulamasına gitmezse, TL değer kaybetmeye ve döviz karşısında erimeye devam edecek" şeklinde konuştu.

Genç TV'de yayınlanan Basın Odası programına konuk olarak katılan İktisatbank Hazine Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu, dövizin yükselmesinin nedenlerini açıkladı. Türkiye'de yaşanan siyasi ve mali sorunların TL'nin döviz karşısında değerini azalttığını ifade eden Değirmencioğlu, bunun sonucunda KKTC'nin ekonomik durumunun da olumsuz etkilendiğini belirtti. Çözüm olması veya olmaması sonucunda Euro'ya geçilmesinin ekonomik anlamda çözüm sağlamayacağını dile getiren Değirmencioğlu, TL'nin değer kazanmasının ancak Türkiye Merkez Bankası'nın uygulayacağı faiz sonucunda gerçekleşebileceğini bildirdi.

"AB'YE ENTEGRE OLURSAK KKTC'DE EKONOMİK KRİZ YAŞANMASINDAN ENDİŞE EDİYORUM"

İktisatbank Hazine Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu, KKTC'nin Euro'ya geçse bile sorunlarının ortadan kalkmayacağını vurgulayarak böyle bir olasılık düşünmenin pembe bir hayal olduğunu ifade etti.

Normal bir ekonomide ithalatın karşılanma oranının yüzde 60-70'ler seviyesinde olduğunu belirten Değirmencioğlu, KKTC'de ise bu oranın yüzde 10'lar düzeyinde kaldığını bildirerek, "İthalatımızın yüksek, ihracatımızın neredeyse olmadığı bir durumdayız. Şimdi böyle bir şekilde AB'ye entegre olursak, üretmeyen bir KKTC'nin Yunanistan gibi bir ekonomik kriz yaşamasından endişe ediyorum" dedi.

"KKTC'DEKİ BANKALAR TÜRKİYE'DEKİ BANKALARLA AYNI KONUMDADIR"

IMF'nin Kıbrıs Yerleşik Temsilcisi'yle ve Dünya Bankası temsilcileriyle, Şubat 2016 tarihinde olası bir çözüm durumunda Türk tarafındaki bankaların hazır olup olmadığı konusunda Merkez Bankası çatısı altında konuştuklarını anlatan Değirmencioğlu, kendilerine Sterlin dışında başka bir para birimi tanıyıp tanımadıklarını sorduklarını ifade etti. Bu durumu hayretle karşıladığını belirten Değirmencioğlu sözlerine şöyle devam etti:

"Toplantıya heyecanlı gittik. Bana ilk önce şunu sordular: 'Sterlinden başka para birimi tanıyor musunuz?'. Bizim taraftaki bankaların çok sığ bir durumda olduğunu düşünüyorlardı… Piyasada şu anda KKTC'de var olan bankaların çoğu bir atılım şeklinde. Şimdi bakıldığında KKTC'deki bankaların birçoğu ve bizim bankamız Türkiye'deki bankalarla aynı konumdadır.

KKTC'nin bir anlaşma olması durumunda gerek altyapı gerek üstyapı yatırımı anlamında gidecek çok yeri var. Yetkililerin dışarıdan bizim bankacılık sektöründe neler yapabileceği hakkında bilgisi olmadığını o günkü şartlarda görmüştüm. Umarım Cenevre'de bizi temsil eden yetkililer, bu anlamda bunun sonucunu alır"

"EURO'YA GEÇMEK EKONOMİK ANLAMDA ÇÖZÜM SAĞLAMAZ"

Merkez Bankası çatısı altında gerçekleştirilen toplantıda, toplantıya katılanlara çözüm konusunda ümitli olup olmadıklarını sorduğunu söyleyen Değirmencioğlu, KKTC'nin altyapı ve üstyapı anlamında bakir bir alan olduğunu ifade ederek "Ümitliyiz, ancak çözüm sonrasında finansman nasıl gerçekleştirileceği uzun hikaye" cevabını aldığını anlattı.

KKTC'nin euro kullanmaya başlaması durumunda her şeyin toparlanacağı düşünülmesinin yanlış olduğunu belirten Değirmencioğlu, " 'Euro'ya geçelim; her şey toparlanacak' diye bir düşünce var. Ancak şu anda Euro, dolar karşısında negatif faiz veren bir para birimi. Kıbrıs'ın Kuzey tarafında bugün kötü alacaklar (dönmeyen krediler) durumu yüzde 7-8 oranında iken Güney tarafında ise yüzde 50-60 civarında. Yani Euro'ya geçmek ekonomik anlamda çözüm sağlamaz" dedi.

TL'de son 1 senedeki değer kaybının yüzde 21 olduğunu ve yüzde 8 buçuk da bir enflasyon verildiği düşünüldüğü zaman toplamda yüzde 30'lara yaklaştığını ifade eden Değirmencioğlu, "TL'deki değer kaybı ve enflasyona bakıldığı zaman, asgari ücretlerin Euro'ya geçilse de değerini geri kazanması mümkün değil" diye konuştu.

"ÇÖZÜM TÜRKİYE İÇİN OLUMLU BİR HAREKET FİŞEĞİ OLABİLİR"

'Kıbrıs'ta yaşanan gelişmelerde Türkiye'de ekonomik anlamda etkileri var mı?' sorusu üzerine Değirmencioğlu, Türkiye basınında bu konunun çok fazla yer almadığını dile getirerek, Kıbrıs sorununun çözümünün veya çözümsüzlüğünün Türkiye ekonomik anlamda pek etkisi olmayacağını düşündüğünü söyledi.

Kıbrıs'ta yaşanacak bir çözümün Türkiye için olumlu bir hareket fişeği olacağını düşündüğünü ifade eden Değirmencioğlu, yaşanacak çözümün piyasalarda iyi bir beklentisi olacağını sözlerine ekledi.

"Kurun yükselmenin nedeni uzun yıllar yaşanan sorunlar"

Kurun yükselmesinin, rekor kırma seviyesine gelmesinin bir anda olan bir şeye bağlanmaması gerektiğine vurgu yapan Değirmencioğlu, "Kurun yükselmesinin nedeni, Türkiye cephesinde şu anda baktığımızda, karamsarlığın ve negatif tarafta kümelenen bir sürü haberlerin olmasıdır. Yani bakıldığı zaman kurdaki bu hareketliliğin nedeni yıllardır biriken olayların sonucu. Hareket başlayalı belki de 10 sene var..." dedi.

"AB, ÇATIRDAYAN BİR BİRLİK... OECD VERİLERİNE GÖRE KIBRIS 45, TÜRKİYE 69'UNCU SIRADA"

AB'nin şu anda çatırdayan bir birlik olduğunu dile getiren Değirmencioğlu, Yunanistan'ın AB'den çıkma tehdidini ve İngiltere'nin Brexit kararını hatırlatarak AB'nin büyüme motorunun durmuş durumda olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti:

"AB'nin geneline baktığımızda siyasi birlik, mali birlik, para birliği konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Yunanistan konusu Avrupa'yı tehdit ediyor, Brexit'in yaşanması Avrupa'nın kendi içinde yaşadığı sorunların kanıtı. İtalya'da ve Almanya'da bankalarda büyük sıkıntılar yaşanıyor. Avrupa ülkeleri ve Türkiye ile Kıbrıs'ı karşılaştıracak olursak istatistik anlamında Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) verilerinde iş yapılabilirlik endekste, Kıbrıs 45'inci sırada, Türkiye 69'uncu sırada. Avrupa standartlarına girebilirsek eğer hukukun üstünlüğü endeksi, iş yapılabilirlik endekslerine bakıldığı zaman katma değerler olacak"

"FAİZ UYGULAMASI YAPILMAZSA TL DEĞER KAYBETMEYE DEVAM EDECEK"

Döviz rekor kırdığı zaman, insanların o anda olan bir şey neticesinde TL'nin değerinin düştüğünü sandığını ifade eden Değirmencioğlu, TL'nin değer kaybetmesinin nedeninin Türkiye'de uzun süredir yaşanan iç sorunlar neticesinde meydana geldiğini söyledi.

Türkiye'de yaşanan cari açığın, Gezi Parkı olaylarının, seçimlerin ve terör olayları gibi sorunların yatırımları azaltması sonucunda ülkede yaşanan istikrarsızlığın nedeniyle TL'nin değer kaybettiğini bunun sonucunda ise Merkez Bankası'nın faiz uyguladığını ifade eden Değirmencioğlu, sözlerine şöyle tamamladı:

"Dövizin yükselmesi sonucunda Merkez Bankası'nın TL'yi koruma altına almak adına faizlerini artırması gerekiyor. Bir bankacı olarak faizlerin yükselmesini destekleyen biri kesinle değilim, ancak faizler yükselmezse TL değer kaybetmeye devam edecek. Şu anda Türkiye hükümeti faizlerin yükselmesine olumlu bakmıyor ve ülkedeki işsizliği ve yabancı yatırımların azalmasını faizlerin yüksek olmasına bağladığı için Merkez bankasının faiz yapma olanağını kısıtlıyor. Ancak Merkez Bankası faiz uygulamasına gitmezse, TL değer kaybetmeye ve döviz karşısında erimeye devam edecek. Faiz uygulaması gerçekleştirilirse dövizde düşüş yaşanması mümkün"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.