DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 6 dak.

Nergis, mantar ve ayrelli tartışması!

Nergis, mantar ve ayrelli tartışması!

Çevre Koruma Dairesi Doğal Hayat Şubesi Biyoloğu Sema Karahan, nergisin toplanması ve satılmasının yasak olduğunu ancak ayrelli ve mantar gibi bitkilerin toplanmasının ve satılmasının yasak olmadığını bildirirken; Biyologlar Derneği Yönetim Kurulu üyesi Niyazi Türkseven ise nergisin toplanması ve satılması hakkında yasal düzenleme olduğu gibi mantar ve ayrellinin de toplanıp satılması konusunda yasal bir düzenleme yapılması gerektiğine vurgu yaptı.

Yayın Tarihi: 23/01/17 07:50
okuma süresi: 6 dak.
Nergis, mantar ve ayrelli tartışması!
A- A A+

Kıbrıs Postası - Cansu Yarışan

Karahan, doğadan koparılan nergisleri satan kişilere para cezası kesildiğini, daha sonra para cezasının ödenmemesi nedeniyle yargıya taşınan davasını sonuçsuz kaldığını ifade ederek, "Savcı doğadan koparıldığı konusunda kanıt istiyor. Kanıtlanamayınca ise çoğu zaman davalar sonuçsuz kalarak ceza uygulanamıyor" açıklamalarında bulundu.

Türkseven, mantar ve ayrelinin toplanıp satılmasının doğanın tahrip edilmesine ve diğer insanların haklarının gasp edilmesine neden olduğunun altını çizerek, "Nasıl ki av hayvanlarının satılması yasak, mantar ve ayrellinin satılması da yasak olmalı" dedi.

Ayrelli, mantar ve nergis gibi bitkilerin doğadan toplanarak satılması hakkında bilgi almak için Kıbrıs Postası'nın ulaştığı Çevre Koruma Dairesi Doğal Hayat Şubesi Biyologu Sema Karahan ve Biyologlar Derneği Yönetim Kurulu üyesi Niyazi Türkseven, konu hakkında açıklamalarda bulundu.

Karahan, nergisin koparılması ve satılmasında yasal düzenlemeler olduğunu ve nergisin koparılmasına ve satılmasına şahit olunduğu durumlarda cezai yaptırımlar uygulandığını belirtirken, mantar ve ayrellinin toplanıp satılması konusunda yasal bir uygulama olmadığını söyledi.

Türkseven ise nergisin koparılması ve satılması hakkında yasal düzenleme olmasını desteklerken, mantar ve ayrellinin toplanıp satılması konusunda da yasal bir uygulama olması gerektiğine vurgu yaptı.

KARAHAN: "SAVCI KANIT İSTİYOR"

Çevre Koruma Dairesi Doğal Hayat Şubesi Biyologu Sema Karahan, nergisin toplanmasının ve satılmasının yasal düzenlemeler çerçevesinde yasak olduğunu belirterek, bu kapsamda nergisi kopardığı ve sattığı tespit edilen kişilere cezai yaptırımlar uygulandığını dile getirdi. Karahan, Çevre Koruma Dairesi yetkililerinin nergisin koparılması ve satılmasına şahit olduğu zaman tutanak tutularak konunun yargıya taşındığını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti:

"Doğadan toplanarak satılan nergislerin demeti 5-10 TL'ye satılıyor. Bu kişiler tespit edildiği zaman para cezası uygulanıyor. Ancak satıcılar çoğu zaman para cezasını ödemedikleri için dava yargıya taşınıyor. Savcı ise doğadan koparıldığı konusunda kanıt istiyor. Çoğu zaman davalar sonuçsuz kalarak ceza uygulanamıyor. Bu nedenle insanlar doğadan koparılan nergisleri almasınlar, böylelikle koparılmasının önüne geçilebilir. Doğadan koparılıp satılan nergisler yerine serada yetiştirilip satılan nergisler satın alınmalı"

"ASGARİ ÜCRETİN 4'TE 1'İ İLE ASGARİ ÜCRETİN 2 KATINA KADAR PARA CEZASI"

Ülkemizde 116 bitki, 200 kuş ve 327 hayvan türü, 7 habitat grubu Flora ve Faunanın Korunması Tüzüğü ile 13.2.2014 tarihinde koruma altına alındığını kaydeden Karahan, tüzüğün şöyle olduğunu açıkladı: "Çevre Yasası'nın 44(4)üncü maddesi ile Flora ve Faunanın Korunması Tüzüğü uyarınca, koruma altında olan bitkilerin kasten koparılması, toplanması, yok edilmesi, sahip olunması, takas edilmesi veya satılması yasaktır. Çevre Yasası'nda asgari ücretin 4'te 1'i ile asgari ücretin iki katına kadar cezası bulunmaktadır"

"MANTAR VE AYRELLİNİN SATILMASI KONUSUNDA YASAL DÜZENLEME YOK"

Mantar ve ayrellinin doğadan toplanarak satılması konusunda ise herhangi bir yasal düzenleme olmadığını belirten Karahan, ayrelli ve mantarın satılmasının yasak olmadığını ifade etti. İnsanla doğanın iç içe olması açısından, bitkilerin doğadan toplanmasını desteklediğini ifade eden Karahan, doğanın tahrip edilmemesi çerçevesinde bitkilerin toplanmasının sakıncası olmadığını kaydetti.

"BİLİNÇLİ BİREYLE YETİŞTİRİLMELİ"

Koruma altında olan bitkilerin koparılmaması ve endemik bitkilerin yok olmaması konusunda en önemli noktanın bilinçli bireyler yetiştirmek olduğunu vurgulayan Karahan, ilkokul çağından başlayarak bireylere bu konularda bilgi verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

"AV HAYVANLARININ SATILMASI YASAK, AYRELLİ VE MANTARIN SATILMASI DA YASAK OLMALI"

Biyologlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Niyazi Türkseven konu hakkında yaptığı açıklamada mantar ve ayrellinin satılması konusunda yasal düzenleme yapılması gerektiğine vurgu yaparak sözlerine şöyle devam etti: "Doğadan beslenmek bir hak. Ancak doğanın tahrip edilerek doğadaki tüm ayrelli ve mantarı toplayan kişiler, diğer insanların doğadan beslenme haklarını ellerinden alıyor.

Bu nedenle toplanıp satılması doğru bir şey değil. Doğanın sömürülmesine karşıyız. Nasıl ki avlanmak yasal olmasına rağmen av hayvanlarının satılması yasak, bitkilerin toplanıp satılması da yasak olmalı. Mantar ve ayrelli satarak para kazanmak isteyen kişiler, kendi tarlalarında yetiştirip satsınlar. Başkalarının doğadan beslenme hakkını gasp etmesinler. Para kazanmak için doğanın sömürülmesine ve diğer insanların hakkının gasp edilmesine karşıyım"

"BİYOLOJİK ZENGİNLİĞİN YOK OLMASINA GÖZ YUMULMAMALI"

Doğadan toplanan ve satılan nergisler için cezai yaptırımların uygulanmasını desteklediğini belirten Türkseven, bu duruma şahit olan insanların Biyologlar Derneği'ni, Çevre Koruma Dairesi'ni ve polisi arayarak şikâyette bulunduğunu dile getirdi. Bu çerçevede kamuoyunun bilinçli davrandığının altını çizen Türkseven, biyolojik zenginliğin yok olmasına göz yummamanın herkesin görevi olduğunu söyledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.