LEFKE
okuma süresi: 3 dak.

Lefke'de "1948 büyük maden grevi" konferans ve belgesel gösterimi gerçekleştirilecek

Lefke'de "1948 büyük maden grevi" konferans ve belgesel gösterimi gerçekleştirilecek

Geçtiğimiz yıl İki toplumlu "Sol ve Kıbrıs Sorunu" organizasyon komitesinin düzenlediği ara bölgedeki Lefkoşa'da Dayanışma Evi'nde gerçekleştirildiği "1948 büyük maden grevi" Konferans ve belgesel gösterimi Lefke'den de katılımlarla Lefke Belediyesi işbirliğiyle Lefke'de gerçekleştirilecek.

Yayın Tarihi: 28/01/17 14:03
okuma süresi: 3 dak.
Lefke'de "1948 büyük maden grevi" konferans ve belgesel gösterimi gerçekleştirilecek
A- A A+

YKP'den verilen bilgiye göre, "Sol ve Kıbrıs Sorunu" Organizayon Komitesi tarafından yapılan açıklamaya göre, Konferans ve Film gösterimi, 29 Ocak Pazar günü Lefke Belediyesi Sinemasında gerçekleştirilecek.

Etkinliğe katılacak katılımcılarla birlikte saat 10.30'da toplanılarak maden bölgelerinde kısa bir gezinti yapılacağı bildirilen açıklama şöyle:

"Sol ve Kıbrıs Sorunu Komitesi" ve Lefke Belediyesi, sizleri 29 Ocak 2016 Pazar gerçekleşecek olan "Ortak Mücadele – 1948 Büyük Maden İşçileri Grevi" başlıklı panele davet ediyorlar. Benzeri görülmemiş bu grev, Kıbrıs işçi hareketinin tarihinde bir dönüm noktası olmuştur. CMC şirketinde çalışan iki bin Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk madenci ve aileleri "Biz ve çocuklarımız aç kaldık ama mücadelemize asla ihanet etmeyeceğiz," girişiminde bulunarak devasa olan bu mücadeleye girerken, Kıbrıs'ta eşi görülmemiş bir dayanışma ve seferberlik hareketi oluşturulmuştur. Tarihsel bir bakış açısıyla yaklaşmak, günümüzü değerlendirmede önemli bir rol oynadığından, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk işçilerin ortak mücadeleleri neoliberal işgale karşı çıkma hedefinde olup, Kıbrıs sorununa kalıcı bir çözüm sağlama konusunda da büyük ve hayati bir önem kazanmaktadır.

Pashalis Papapetrou'nun olumlu eleştiriler alan "Madencilerin Anıları" isimli belgeseli gösterildikten sonra, farklı bakış açılarıyla yapılacak olan dört konuşma gerçekleştirilecektir, ardından da tartışma yapılacaktır. Belgesele, 1948 Büyük Grevinin liderlerinden biri olan Pantelis Varnava'nın (1916-2013) da katkısı vardır.

Program

• Lefke Meydanında toplanma (10:30)
• CMC Maden bölgelerine ziyaret (10:50)
• Sinemada toplanma (11:50)
• Selamlama konuşmaları: Aziz Kaya/Lefke Belediye Başkanı,
Hasan Felek (DEV-İŞ), Mihalis Papanicolaou (PEO) (12:00)
• "Madencilerin Anıları" Filmi (Dili: Yunanca, Türkçe altyazılı),
Giriş: Pashalis Papapetros, filmin yönetmeni / senaryo yazarı ve
Dr. G. Constantinou filmin bilimsel danışmanı (12:15)
• Öğle Yemeği (13:30)
• Konuşmacılar: Soteris Fellas, Enver Bıldır, Ahmet An,
Anthoula Papadopulou (14:30)
• Andreas Varnava'nın Belgesel fotoğraflar sunumu
• Görüş Alışverişi - Tartışma (15:30-17:30)

Koordinatörler: Aziz Ener ve Themos Dimitriu
Dili: Türkçe ve Yunanca, altyazılı

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.