SAĞLIK
okuma süresi: 9 dak.

Kocaismail: "Kanser Savaş Birimi'nin çalışmaları, tüm hastalara ve halkımıza umut olacak"

 Kocaismail: "Kanser Savaş Birimi'nin çalışmaları, tüm hastalara ve halkımıza umut olacak"

Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail 4 Şubat Dünya Kanser Günü'nde, Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada, Kanser Savaş Birimi'nin önemine dikkat çekti.

Yayın Tarihi: 05/02/17 09:00
okuma süresi: 9 dak.
 Kocaismail: "Kanser Savaş Birimi'nin çalışmaları, tüm hastalara ve halkımıza umut olacak"
A- A A+

Kıbrıs Postası - Rüstem Tüccar

Dernek olarak sadece özel günlerde değil, her zaman kanser konusunda farkındalık yaratmaya çalıştıklarını söyleyen Kocaismail: "Kanser Savaş Birimi'nin çalışmaları, tüm hastalara ve halkımıza umut olacak"

Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail 4 Şubat Dünya Kanser Günü'nde, Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada, Kanser Savaş Birimi'nin önemine dikkat çekti.

Kocaismail, "Mart ayı başında, Kanser Savaş Birimi'nin çalışmaları sonucu hazırlanan Ülkede hangi bölgede daha çok kanser vakasına rastlanıyor? Nedenleri nelerdir? Hangi yaş aralığında hangi tür kansere daha çok rastlıyoruz" gibi sorulara cevap olacak veri ve analiz listesinin yayınlanacağını ve bunun ülkedeki kanser çalışmaları için çok büyük önem taşıdığını ifade etti.

Kocaismail, "Gönül ister ki kanser vakaları artmasın. Ancak görüyoruz ki kanser artarak ilerliyor. Fakat şu sevindiricidir ki, eskiden kanserden yaşamını yitirenlerin oranı yüzde 95 iken, bugün yüzde 5'lere kadar düştü" diyerek bunun da, ülkedeki kanserden ölüm oranının yüzde 90 düştüğünün göstergesi olduğunu belirtti.

Kocaismail, kampanyaların önemine de dikkat çekerek, "Dernek olarak giderlerimiz artmaktadır ancak gelirlerimizde bir artış mı var yoksa gerileme mi var bu tartışılır. Dolayısıyla kampanyalarımız devam ediyor, GSM operatörlerinin SMS yolu ile bağış kampanyaları, okullarda "1 TL hayat kurtarır" kampanyaları ile destek almaya devam ediyoruz" dedi.

Dernek olarak sadece özel günlerde değil, her zaman kanser konusunda farkındalık yaratmaya çalıştıklarını söyleyen Kocaismail, "Eskiden ülkemizdeki hastalar tedavi olmak için yurt dışına ya da Güney'e geçerlerdi. Ancak geçtiğimiz yıl açılan Onkoloji Hastanesi ile artık ülkemizde de son derece verimli çalışmalar yapılıyor. Kendi ülkemizde radyolojik hizmet alacak seviyedeyiz" diyerek Onkoloji Hastanesinin hastalar için büyük bir adım olduğunu söyledi.

Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC)'nün Kansere karşı açılan savaşta tüm dünyayı bir araya getiren ve dünyaya mesaj verdiği 4 Şubat Kanser Günü'nde, Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) ve ortak kuruluşların birlikte yürüttüğü, her yıl milyonlarca ölüme neden olan ve pek çoğu önlenebilir olan bir hastalığı karşı toplumsal bilinci artırmak amacıyla tüm dünyada kampanyalar düzenlenmektedir.

Kansere karşı artık her zamankinden daha uyumlu ve koordineli bir mücadele içinde olunduğunu söyleyen Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail, Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada, ülkedeki kanserden ölümlerin yüzde doksan beşten yüzde beşlere indiğini, bunun da ülkemizin kanserle mücadele konusunda ne kadar ilerlediğinin göstergesi olduğunu ifade etti.

"Artık uluslararası kanser kontrol örgütü üyesi bir derneğiz"

Kocaismail, "Biz bu günü yıllardır, Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü'ne üye olmadığımız için zaman zaman atlıyorduk. Çünkü çok bilimsel çevrelerin, bilimsel veriler yayınlayarak ortaya çıkardıkları bir gündü. Ancak Mine Çağlar'ın derneğimize gelişi ve yaptığı çalışmalar ile biz de Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü'ne üye olduk" diyerek artık bunun bilinci ve sorumluluğuyla hareket ettiklerini ifade etti.

Zaten dernek olarak sadece özel günlerde değil, her zaman kanser konusunda farkındalık yaratmaya çalıştıklarını söyleyen Kocaismail, "Eskiden ülkemizdeki hastalar tedavi olmak için yurt dışına ya da Güney'e geçerlerdi. Ancak geçtiğimiz yıl açılan Onkoloji Hastanesi ile artık ülkemizde de son derece verimli çalışmalar yapılıyor. Kendi ülkemizde radyolojik hizmet alacak seviyedeyiz" diyerek Onkoloji Hastanesinin hastalar için büyük bir adım olduğunu söyledi.

"Yıllarca uluslararası kanser politikası oluşturulması için çalıştık"

Ülkemizde son yıllarda, özellikle genç nüfusta kanser oranının arttığını söyleyen Kocaismail, "Dernek olarak da bugüne kadar hep bunun nedenlerinin araştırılması üstüne gittik, siyasilere baskı yaptık ancak tatmin edici bir sonuç alamamıştık.

En son ben bireysel olarak, Uluslararası bir kanser politikasının geliştirilmesi için tek başıma meclis önünde eylem yaptım. Bunun sonucunda da yetkili kişilerle görüştüm ve bunun sonucunda Ulusal Kanser Danışma Kurulu kuruldu" şeklinde ifade etti.

"Kanser Savaş Birimi'nin çalışmaları büyük önem taşıyor"

Kocaismail, bu kurula bağlı olarak da Kanser savaş biriminin yeniden yapılandırıldığını söyleyerek, bu birimde, Türkiye'den gelen uzman hocalardan üniversitelerin dekanlarına, sivil toplum örgütlerinden kanser alanında yetkin doktorlara kadar birçok uzmanın bulunduğuna dikkat çekti.

"Herkes için daha güzel günlerin geleceğine inanıyorum"

Bu uzmanların, Türkiye'de kanser ile ilgili nasıl bir prosedür uygulanıyorsa, hangi çalışmalar yapılıyorsa, aynısını ülkemizde de yaratmak için çalıştıklarını ifade eden Kocaismail, "Bunun meyvelerini de çok kısa bir süre içinde toplayacağız.

Mart ayı başında bu kurulun çalışmaları sonucu "ülkede hangi bölgede daha çok kanser vakasına rastlanıyor? Nedenleri nelerdir? Hangi yaş aralığında hangi tür kansere daha çok rastlıyoruz" gibi sorulara cevap olacak veri ve analiz listesi şeklinde bir çalışmasının olacak olması, ülkedeki kanser vakaları ve gelecekteki günler için büyük önem taşıyacaktır. Ayrıca bu birimin birçok konuda da çalışmaları devam ediyor. Bu birim, tüm hastalara ve halkımıza umut olacak" diyerek güzel günlerin geleceğine tüm kalbiyle inandığını ifade etti.

"Kanserden ölüm oranı %95'ten %5'lere düştü"

Kocaismail, "Gönül isterki kanser vakaları artmasın. Ancak görüyoruz ki kanser artarak ilerliyor. Fakat şu sevindiricidir ki, eskiden kanserden yaşamını yitirenlerin oranı yüzde 95 iken, bugün yüzde beşlere kadar düştü" diyerek bunun da, ülkedeki kanserden ölüm oranının yüzde doksan düştüğünün göstergesi olduğunu belirtti.

"Medya ve basına çok teşekkür ediyorum"

Derneğe kayıtlı kanser vakalarının binleri bulduğunu söyleyen Kocaismail, "Ancak bu insanlar tedavi alırken hayatlarına da aktif bir şekilde devam ediyorlar. Aslında bu sayının fazla olması, bize kanser ile yaşanabileceğini, kanserin bir son değil sadece bir süreç olduğunu gösterir. Çünkü insanlar artık bilinçleniyor, duyarlılıkları, farkındalıkları artıyor" dedi.

Gazetemiz özelinde tüm medyaya ve basın yayın organlarına da çok teşekkür eden Kocaismail, " İyi ki varsınız demek istiyorum. Siz olmasanız biz sesimizi halk nasıl duyuracaktık? Bir kez daha basın ve medyayaher zaman yanımızda oldukları için çok teşekkür ediyorum" dedi.

"Kampanyalarımız devam ediyor"

Kocaismail, "Dernek olarak giderlerimiz artmaktadır ancak gelirlerimizde bir artış mı var yoksa gerileme mi var bu tartışılır. Dolayısıyla kampanyalarımız devam ediyor, GSM operatörlerinin SMS yolu ile bağış kampanyaları, okullarda "1 TL hayat kurtarır" kampanyaları ile destek almaya devam ediyoruz."

"Bedenimiz de en az arabalarımız kadar değerlidir"

Son olarak şunu söylemek isterim, bu derneğin kapısı herkese açıktır ancak insanlar bu derneğin kapısını ne yazık ki kanser olduktan sonra çalıyor. Lütfen artık bilinçlenelim, özenerek baktığınız arabalarınızın servisini aksatmazken, kendi bedeninizin servisini de en azından yılda bir kere yapacağınız check-up ile biraz daha dikkatli olalım. Hatta arabanızın servisini yapacağınız gün ile check-up randevunuzu aynı güne alıp kendi bedenimizin değerini de en az arabalarımızın değeri kadar bilelim.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.