SAĞLIK
okuma süresi: 6 dak.

Çocuklar için tehlike çanları çalıyor!

Çocuklar için tehlike çanları çalıyor!

Günümüzün modern hayat tarzı, obeziteye eğilimi attırıyor. Çocuklar, egzersize gittikçe daha az vakit ayırıp televizyon, bilgisayar ve video oyunlarının karşısında daha uzun süreler oturuyor.

Yayın Tarihi: 17/02/17 07:45
okuma süresi: 6 dak.
Çocuklar için tehlike çanları çalıyor!
A- A A+
Kıbrıs Postası - Rüstem Tüccar

Günümüzün modern hayat tarzı, obeziteye eğilimi attırıyor. Çocuklar, egzersize gittikçe daha az vakit ayırıp televizyon, bilgisayar ve video oyunlarının karşısında daha uzun süreler oturuyor.

Diyetisyen Ayfer Aylin, ülkemizde, çocuklarda obezitenin günden güne arttığını söyleyerek, bunun önüne geçmek için ailelere tavsiyelerde bulundu.

Obezite, günümüzün en büyük sorunu haline gelmeye başladı. Son yıllarda sadece yetişkinlerin değil; çocukların da en büyük sorunlarından biri haline geldi.

Obeziteyi, vücut ağırlığındaki artış ve bunun sonucunda gelişen vücut yağı fazlalığı olarak tanımlayan Diyetisyen Ayfer Aylin, "Obezitenin yarattığı problemler, vücut ağırlığı veya kütle artışı değil; vücuttaki yağ dokusu artışı sonucudur. Vücuttaki ana enerji deposu yağ dokusu, sadece harcanan enerjiden fazla yiyecek (enerji ) alındığı durumda artar" diyerek, çocuklarda artan obeziteye dikkat çekti.

"TEMEL NEDENLERİN BAŞINDA SAĞLIKSIZ BESLENME ALIŞKANLIKLARI VE HAREKETSİZLİK GELİYOR"

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de obez çocuk sayısının hızla arttığını söyleyen Aylin, çocukların pek çoğunun da aşırı kilolu yani obezite sınırında olduğunu vurguladı. Aylin, "Bu salgın hastalıkta en temel nedenlerin başında sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve hareketsizlik geliyor.

Hareketsizliğin yanı sıra fast-food tarzı beslenmeye eğilimin artması, hamburger ve patates söz konusu olduğunda gözleri parlayan çocukların sebze deyince yüzlerini ekşitmeleri ve sırt çevirmeleri, en temel öğün kahvaltının yeterince düzenli yapılmaması obeziteye davetiye çıkarıyor" dedi.

"Şüphesiz teknolojideki gelişme ve doğadaki betonlaşma da çocukları hareketsizliğe sevk ediyor" diyen Aylin, "Eskiden olduğu gibi evlerinin önünde ip atlayıp seksek oynayacak, top koşturacak alan bulamayan çocuklar, teknolojinin de cazibesine kapılarak bilgisayar oyunları, tabletler derken oturdukları yerden hiç kalkmadan günü tamamlayabiliyor" şeklinde ifade etti.

"AŞIRI KİLO, PEK ÇOK HASTALIĞA YOL AÇIYOR"

Çocuklarının gitgide daha fazla kilolu olduğunu gören anne babaların kimi kendisini çaresiz hissediyor, kimi soluğu uzmanda alıyor. Diyetisyen Ayfer Aylin, obezitenin bazı hastalıkları da beraberinde getirdiğini belirterek, "Obezite, öncelikle insülin direnci ve Tip 2 diyabete yol açıyor. Biz eskiden çocuklarda Tip 2 diyabeti görmezdik.

Obeziteyle birlikte çocuk ve ergenlerde de bu hastalıkta artış olduğunu görüyoruz. Hipertansiyon, eklem rahatsızlıkları, Solunum problemleri, uyku apnesi, kan yağlarında artış, erken yaşlarda damar sertliği gibi ciddi hastalıkların başlamasında da çocukluk çağı obezitenin rolü büyük'' şeklinde açıklarken ayrıca obezitenin kızlarda erken ergenliği de tetiklediğini vurguluyor.

"FAST-FOOD YİYECEKLERE ARTIK ESKİYE GÖRE DAHA KOLAY ULAŞILIYOR"

"Bizim gördüğümüz vakaların yüzde 95-98'i basit şişmanlık olarak adlandırdığımız, enerjiyi günlük gereksinimin çok üstünde alıp, harcayamama durumudur. Olguların sadece çok küçük bir bölümünü hormonal nedenli şişmanlıklar ve iştah merkezini ilgilendiren doğumsal hastalıklar oluşturuyor. Basit şişmanlığın oluşmasında en önemli neden, fast-food tarzı beslenme ve hareketsizlik" diyen Aylin, yiyeceklere artık eskiye göre daha kolay ulaşıldığını belirtti.

Market ürünlerinin, restoranların ya da fast-foodların çoğunun ailede beslenmede ilk başvuru kaynağı haline gelmiş olduğuna dikkat çeken Aylin, hareketsiz yaşam tarzının da bir an önce değişmesinin şart olduğunu vurguladı.

Aylin, "Özellikle asansör ve servis kullanımı, internet ve tabletler karşısında geçirilen uzun saatler, yarışmaya dayalı sınav sistemi, oyun alanlarının yetersizliği çocukları kaçınılmaz olarak obeziteye götürüyor" diyerek, alınacak küçük tedbirlerin büyük başarılar sağladığını ifade etti.

"ÇOCUKLARINIZA ÖRNEK OLUP ONLARI MOTİVE EDİN"

Obezite ile mücadelede anne-babalara büyük görevler düştüğünü belirten Aylin, "Çocukları için alacakları küçük tedbirler, sorunla mücadeleye yönelik büyük başarılar sağlıyor" diyerek ailelere tavsiyelerde bulundu.

Öncelikle çocuğun harekete yöneltilmesi gerektiğini belirten Aylin, "Bilgisayar ve televizyon karşısında geçirdiği süreleri kısıtlaması gerektiğini anlatın ve onu ip atlamaya, top koşturmaya, düzenli yürüyüş yapmaya yönlendirin. Bunun yanında, asansör yerine merdiveni kullanmasını teşvik edin ve aktivite konusunda çocuklarınıza örnek olup onları motive edin" dedi.

"ZARARLI BESİNLERDEN NEDEN UZAK DURMALARI GEREKTİĞİNİ İZAH EDİN"

Ayrıca, çocukların yeme alışkanlıklarının sağlıklı hale dönüşmesinin sağlanması gerektiğini söyleyen Aylin, "Çocuklara mutlaka sabah kahvaltısını yaptırın. Market ürünlerinden, aşırı yağ ve karbonhidrat içeren yiyeceklerden kaçınmasının, gazlı ya da gazsız şekerli içeceklerden uzak durmasının ve fast-food beslenme yerine sağlıklı yemekleri yemesinin gerekliliğini ve nedenlerini izah edin" diyerek, evde de çocuğa sebze ve bakliyatı sevdirecek değişik lezzetlerde yemekler pişirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.