İNGİLTERE
okuma süresi: 6 dak.

Uzmanlar uyardı! "Karpaz'ın imara açılması doğa katliamı olur"

Uzmanlar uyardı! "Karpaz'ın imara açılması doğa katliamı olur"

Ülkemizin dört önemli ekolojik alanından biri olan Karpaz'ın yasa değişikliği yolu ile imara açılmasının istendiği iddia ediliyor… Kıbrıs Postası'na konuşan Bazı sivil toplum örgütleri bu yönde ciddi kuşkularını dile getiriken mecliste ilgili komitede itirazlar değerlendiriliyor.

Yayın Tarihi: 13/03/17 07:40
okuma süresi: 6 dak.
Uzmanlar uyardı! "Karpaz'ın imara açılması doğa katliamı olur"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Rüstem Tüccar

Ülkemizin dört önemli ekolojik alanından biri olan Karpaz'ın yasa değişikliği yolu ile imara açılmasının istendiği iddia ediliyor… Kıbrıs Postası'na konuşan Bazı sivil toplum örgütleri bu yönde ciddi kuşkularını dile getiriken mecliste ilgili komitede itirazlar değerlendiriliyor.

Bir süredir devam eden Anıtlar Yüksek Kurulu'ndaki üyeler ve ilgili yasa değişikliği tartışmaları çerçevesinde Eski Eserler (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile, Karpaz Milli Parkı'nın imara açılmasının amaçlandığı iddia edildi.

Kıbrıs Postası'na konuşan Kıbrıs Türk Biyologlar Derneği yetkilisi Niyazi Türkseven, "Karpaz burnu, 1977 yılından beri milli park olarak ilan edilmiş bir bölgedir. Arkeoloji bölgesidir. Orası imara açılırsa, Girne'de olduğu gibi birçok otel ve bina yapılacak, bu da oradaki doğal güzellikleri mahvedecek. Eğer imara açılırsa, doğa adına düşmemiş son kaleyi de kaybetmiş olacağız" dedi.

Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Hüdaoğlu ise yasa değişikliği gerekçesinin gerçeklerle bağdaşmadığını ifade etti.

Yasa değişikliğine sebep olarak "etkin ve fiili çalışmaların artırılmasının" gerçeklerle pek bağdaşmadığını belirten Hüdaoğlu, "Biz de gerekli itirazı Meclis'e sunduk. Gerek şehir planlama, gerek mimarlar odası olarak çalışmalarımızı her zaman titizlikle ve bilimsel verilere dayanarak yapıyoruz. Sürecin de sonuna kadar takipçisi olacağız" diye konuştu.

Söz konusu yasa değişikliği komitede görüşülmeye devam ediliyor. Geçtiğimiz hafta Kıbrıs Postası'nı bilgilendiren ilgili komite başkanı Ahmet Kaşif itirazların alınarak değerlendirildiğini ifade etmişti.

Geçtiğimiz hafta gündeme gelen Anıtlar Yüksek Kurulu'ndaki üyeler ile ilgili yasa değişikliği çalışması hem kurul üyeleri hem de çevreye duyarlı kişi ve kurumlarca tepkiyle karşılandı.

Yürürlükteki yasada Belediyeler Birliği, KTMMOB Mimarlar Odası ve KTMMOB Şehir Plancıları Odası temsilcileri Anıtlar Yüksek Kurulu'nun üyeleri arasında yer alırken, tasarıda yapılması planlanan değişiklikle bu kişilerin kurul üyeleri arasından çıkarılmasının planlandığı yasa değişikliğiyle, Karpaz Milli Parkı'nın imara açılmasının amaçlandığı iddia edilirken, konuyla ilgili olarak Kıbrıs Postası'na konuşan yetkililer, Karpaz'ın imara açılmasının tam bir doğa katliamı olacağını savundu.

"YAPILACAK DEĞİŞİKLİKLE YİNE BİRİLERİNE PEŞKEŞ ÇEKİLECEK"

Kıbrıs Türk Biyologlar Derneği, Anıtlar Yüksek Kurulu'nda yapılacak olan değişikliğin altında mutlaka bir art niyet olduğunu düşündüklerini ifade ederek, yapılacak olan değişiklikle yetkililerin belli başlı bölgeleri imara açacaklarını ve birilerine peşkeş çekeceklerini iddia etti.

"KARPAZ'IN İMARA AÇILMASI DOĞA KATLİAMI OLUR"

Dernek, özellikle Karpaz bölgesiyle ilgili daha önce de Kurul'a gelen ancak reddedilen imar planlarının olduğunu belirtti. Eğer böyle bir amaç güdülüyorsa bunun tam bir doğa katliamı olacağını söyleyen Dernek Yetkilisi Niyazi Türkseven, "Karpaz burnu, 1977 yılından beri milli park olarak ilan edilmiş bir bölgedir. Arkeolojik sit alanıdır ve eşi benzeri olmayan birçok doğal güzelliğe sahiptir. Orası imara açılırsa, Girne'de olduğu gibi birçok otel ve bina yapılacak, bu da oradaki doğal güzellikleri mahvedecek. Bu bölge şu an kamuya aittir. Eğer imara açılırsa, birilerine peşkeş çekilirse, doğa adına düşmemiş son kaleyi de kaybetmiş olacağız" dedi.

"KARPAZ SADECE KKTC İÇİN DEĞİL, TÜM DÜNYA İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR"

Kıbrıs'ta 4 tane önemli ekolojik alan olduğunu ve bunların en önemlilerinden birinin de Karpaz burnu olduğunu söyleyen Türkseven, "Karpaz, sadece KKTC değil, tüm Kıbrıs için büyük önem taşır. Hatta dünya için önem taşır. KKTC'deki 1400 bitki türünün üçte ikisi Karpaz bölgesindedir. Akdeniz'de deniz kaplumbağalarının en önemli üçüncü üreme alanıdır ayrıca Akdeniz fokunun da üreme alanıdır" diyerek orayı Milli Park yapan değerlere sahip çıkılmasını ve bu yanlıştan derhal dönülmesinin gerektiğini söyledi.

"YASA DEĞİŞİKLİĞİ GEREKÇESİ, GERÇEKLERLE BAĞDAŞMIYOR"

Öte yandan, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Hüdaoğlu ise yaptığı açıklamada, her zaman bilimsel verilerden yana olduklarını ve çalışmalarını bu bilinçle yaptıklarını ifade etti. Kurulun yasa değişikliğine sebep olarak "etkin ve fiili çalışmaların artırılması"nın gerçeklerle pek bağdaşmadığını belirten Hüdaoğlu, "Biz de gerekli itirazı Meclis'e sunduk. Gerek şehir planlama gerek mimarlar odası olarak çalışmalarımızı her zaman titizlikle ve bilimsel verilere dayanarak yapıyoruz. Sürecin de sonuna kadar takipçisi olacağız" diye konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.