GÜZELYURT
okuma süresi: 4 dak.

Yağmur suları şebekeye karıştı, atık sular dereye taştı...

Yağmur suları şebekeye karıştı, atık sular dereye taştı...

Kıbrıs Postası'na konuşan Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, lağım sularının Pompa 7 İstasyonu'ndan Güzelyurt Deresi'ne boşaltıldığı iddialarına yanıt verdi.

Yayın Tarihi: 14/03/17 07:32
okuma süresi: 4 dak.
Yağmur suları şebekeye karıştı, atık sular dereye taştı...
A- A A+

Kıbrıs Postası – Cansu Yarışan

Kıbrıs Postası'na konuşan Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, lağım sularının Pompa 7 İstasyonu'ndan Güzelyurt Deresi'ne boşaltıldığı iddialarına yanıt verdi.

Özçınar, yağışların fazla olması nedeniyle kanalizasyon hattında ciddi miktarda su biriktiğini ve bu sebeple pompa istasyonunun kapasitesinin yetersiz kalması nedeniyle yağmur suları ile az bir miktarda atık suyun taşkın hattından dereye taştığını söyledi.

Sadece su kapasitesinin fazla olduğu durumlarda böyle bir uygulamanın söz konusu olduğunu dile getiren Özçınar, bu uygulamanın insan sağlığına ciddi zarar vermeyeceğini kaydetti.

Güzelyurt'ta, Pompa 7 İstasyonu'ndan Güzelyurt Deresi'ne lağım suları akıtıldığı iddialarına yanıt veren Güzelyurt Belediye Başkanı Özçınar, son günlerde yaşanan yağışlar nedeniyle kanalizasyon hattında çok fazla su birikmesi nedeniyle istasyonda taşkın yaşandığını ve az miktarda atık suyun dereye akıtılmak zorunda olunduğunu söyledi.

Atık suların dereye akıtılmaması için daha büyük kapasiteli atık su tesisinin yapılması gerektiğini belirten Özçınar, tesisin hacminin geliştirilmesi için maddi kaynağa ihtiyaç olduğunu ifade etti.

"ŞEBEKEYE YAĞMUR SULARININ KARIŞMASI BÜYÜK SORUN"

Güzelyurt Belediye Başkanı Özçınar, yağmur sularının atık su şebekesine karışmasının büyük sıkıntı yaşattığını belirterek, "Arıtma tesisi dizayn raporuna göre, tesisin ortalama debisi saatte 56 metreküp ve ana pompa istasyonu bu değerlere göre dizayn edildi. Ancak geçtiğimiz günlerde yaşanan aşırı yağışlar gibi durumlarda kanalizasyon hattına anlık bazda ve dizayn kapasitesinin çok üzerinde ciddi miktarlarda su girişi olduğunda pompa istasyonun kapasitesi yeterli olmamakta ve taşkın hattından dereye taşmakta" açıklamalarında bulundu.

"ELEKTROMEKANİK EKİPMANA ZARAR VERMESİNİ ENGELLEMEK İÇİN YAPILAN BİR UYGULAMA"

Özçınar, pompa istasyonunda taşkın işleminin, tüm dünyada sıklıkla uygulanan ve bu gibi aşırı yağışlarda suyun pompa istasyonu haznesinden kontrollü tahliye edilmesi ve pompa istasyonu içerisinde yükselerek istasyon içerisinde bulunan elektromekanik ekipmana zarar vermesini engellemek için yapılan bir uygulama olduğunu söyledi.

"İNSAN SAĞLIĞINA CİDDİ ZARARI OLMAZ"

Özçınar, tesisi işleten şirketin, belediyeye gönderdiği raporun, "Yağmur suyu miktarının kanalizasyon suyuna oranla çok yüksek olduğundan oluşan seyrelme faktöründen, taşkın suyunun çevreye ve insan sağlığına ciddi bir zarar vermeyeceğinin öngörülmektedir. Yaşanan yağışlarda pompa istasyonunda pompalar en verimli haliyle çalıştırılmış ve yağışın en yoğun olduğu saatlerde saatte yaklaşık 140 metreküp (tesis kapasitesinin yaklaşık 3 katı) su, tesise pompaladı. Ancak buna rağmen kapasitenin yeterli olmaması nedeniyle pompa istasyonunda taşkın meydana geldi" şeklinde olduğunu kaydetti.

"30 MİLYON TL'LİK BİR TESİSE İHTİYAÇ VAR"

Böylesi sıkıntıların önüne geçilmesi için atık su tesisinin kapasitesinin maddi olanaklar sağlanarak genişletilmesi gerektiğini belirten Özçınar, belediye olarak kendi üzerlerine düşen görevi yaptıklarını ancak yaklaşık 30 milyon TL'lik bir tesise ihtiyaç olduğunu söyledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.