SAĞLIK
okuma süresi: 7 dak.

Diyetisyen Ayfer Aylin: "Bilinçli tüketim için ürün etiketlerine dikkat"

Diyetisyen Ayfer Aylin: "Bilinçli tüketim için ürün etiketlerine dikkat"

Bilinçli bir tüketici olmak için alışveriş yaparken, ürün etiketlerini doğru okumak gerektiğini söyleyen Diyetisyen Ayfer Aylin, aslında ürün etiketinin bize içerik hakkında her şeyi söylediğini ifade etti.

Yayın Tarihi: 16/03/17 07:54
okuma süresi: 7 dak.
Diyetisyen Ayfer Aylin: "Bilinçli tüketim için ürün etiketlerine dikkat"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Rüstem Tüccar

Bilinçli bir tüketici olmak için alışveriş yaparken, ürün etiketlerini doğru okumak gerektiğini söyleyen Diyetisyen Ayfer Aylin, aslında ürün etiketinin bize içerik hakkında her şeyi söylediğini ifade etti.

Vücudumuza ve metabolizmamıza uygun beslenmek için, aldığımız ürünleri dikkatli okumak ve vücudumuzun ihtiyacı olan besinleri tüketmek çok önemli.

Kıbrıs Postası'na konuşan Diyetisyen Ayfer Aylin, "Önemli olan etiketleri doğru okumak ve içeriklerini anlamak. Etiketleri okuyarak hangi gıdadan uzak kalmamız gerektiğini anlamamız mümkün" diyerek doğru etiket okumanın önemini anlattı.

PORSİYON MİKTARINI HESAPLAYIN

"Genellikle birçok besin etiketinde "100 gramda" ve "1 porsiyon" ibareleri yer alır. Bu nedenle alınan ürünün kaç porsiyon olduğunu bilmek ve ona göre tüketmek için ilk iki ibareyi iyi anlamak gerekiyor" diyen Aylin, "Örneğin; aldığınız tuzlu bir bisküvinin etiketinde, 100 gram içeriğindeki tuz belirtiliyor ve siz günlük tuz alım miktarınıza uygun olduğunu düşünüyorsunuz. Fakat bu bisküvinin paketi 200 gram ise ve tamamını tükettiyseniz, iki katı kadar tuz almış olursunuz" diyerek etiketi doğru yorumlayabilmenin en önemli koşulunun besin etiketinde verilen miktar ile tüketilen miktarı eşlemek olduğunu ifade etti.

"LİGHT" İBARESİ OLAN GIDALAR NASILSA AZ KALORİLİ DİYEREK FAZLA TÜKETİLMESİ SON DERECE ZARARLI"

Besinleri satın alırken kalori kontrolü yapanların gün içinde daha az kalori aldığını ve sağlıklı besinlere daha çok yöneldiğini söyleyen Aylin, "Ürünü satın alırken kalori kontrolü yapmak kişiyi obezite başta olmak üzere birçok kronik hastalığa karşı koruyor. Ancak kalori kontrolünü yaparken tüketilen miktar ile eşleme yapmak önemli. Örneğin; 100 kalorilik bir mini kekten 3 adet yendiğinde bir akşam yemeğine eş kalori alınmış oluyor" dedi.

Aylin, "light" ibaresi olan gıdaların nasılsa az kalorili diyerek fazla tüketilmesinin de son derece zararlı olduğunu vurguladı. Light ürün olmasının kalori içermediği ve sınırsız tüketilebileceği anlamına gelmediğini söyleyen Aylin, bu ürünlerin kontrolsüz tüketildiğinde gereksiz enerji alımına neden olduğunu ifade etti.

"DOYMUŞ YAĞ, TRANS YAĞ, KOLESTEROL VE TUZ GİBİ İBARELERE DİKKAT!"

Ayrıca etiketlerin üzerindeki ibarelere göre azaltılması, artırılması ve dengelenmesi gereken içeriklerin olduğunu belirten Aylin, "doymuş yağ, trans yağ, kolestrol ve tuz gibi ibarelere dikkat edilmeli ve bu içerikli ürünler azaltılmalıdır. Çünkü fazla doymuş yağ alımı, kalp ve damar hastalıkları, obezite ve kanser riskini artırıyor. Bu nedenle 1 paket üründe 1 gramdan daha az doymuş yağ olması gerekiyor" dedi. Trans yağ alımının artmasıyla ise, kalp damar hastalıklarının görülme oranının yükseldiğini söyleyen Aylin, alınan ürünlerin trans yağ içermemesine veya 1 paketinde en fazla 0,5 gram içermesine dikkat etmenin önemini vurgulayarak bu anlamda yapılacak en iyi tercihin, trans yağ içermeyen ürünlerin tüketilmesi olduğunu ifade etti.

Kolesterol miktarının da başta kalp-damar sağlığı için minimum düzeyde olması gerektiğini ifade eden Aylin, bunun için paketinde 20 mg'dan daha az kolesterol içeren gıdaları tercih etmek gerektiğini ifade etti.
Aylin, "paketli gıdaların 100 gramında 1,25 gramdan fazla tuz içermemesi önemli. Çünkü fazla tuz alımı; yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, felç, mide-bağırsak hastalıkları, kanser gibi kronik hastalıklara neden olabiliyor" şeklinde belirterek sodyum ve şeker miktarlarının da önemine değindi.

Tuzun bir bileşeni olan sodyumun, başta hipertansiyon olmak üzere damar sağlığı ve böbrek sağlığı üzerinde olumsuz etkilere sahip olduğunu söyleyen Aylin, özellikle fazla tuz içeren kraker, tuzlu bisküviler, salça, zeytin, fazla tuz eklenmiş ekmekler, turşu, konserveler gibi salamura gıdaların fazla sodyum içerdiğini ve tuz tüketiminde günlük olarak 5 gramı (1 tepeleme çay kaşığı) geçmemek gerektiğini belirtti.

"SODA VE MEYVE SULARININ 'YÜZDE 100 DOĞAL' VE 'ŞEKER İLAVESİZ' İBARELİ OLMASI ÇOK ÖNEMLİ"

Paketli bir ürünün her porsiyonunda en fazla 9 gram şeker bulunması gerektiğini söyleyen Aylin, şeker içeren gıdalara gün içinde sıkça yer vermek, insülin hormonunun fazla salgılanmasına bu da damar genişlemesi ve karaciğer yağlanması gibi sorunlara yol açabildiğini ifade etti.

Bununla birlikte kutu içeceklerin de şeker ilaveli olduğunu ve abartıldığında alınması gereken günlük şeker miktarının çok üstüne çıkılmasına neden olabileceğini unutmamak gerektiğini söyleyen Aylin, bu nedenle sodanın sade ve meyve sularının "yüzde 100 doğal" ve "şeker ilavesiz" ibareli olmasının çok önemli olduğunu vurguladı.
Karbonhidrat, protein ve yağ alımının ise dengeli olmasını söyleyen Aylin, "besin etiketi okurken karbonhidrat açısından eklenti şekeri az, bol lifli ve yağ açısından trans ve doymuş yağı az ürünleri seçmek, bu üç bileşenin dengeli bir şekilde alınmasını sağlıyor" dedi.

Lif içeren ürünlerin ise bağırsakların koruyucu kalkanı ve kabızlık düşmanı olduğunu söyleyen Aylin, hazır besinlerde özellikle bisküvi, ekmek gibi tahıllı gıdalarda yer aldığından paketli ürünlerin liften zengin olmalarına özen göstermek gerektiğini belirtti. "Bunun için 1 pakette 7 gr'dan fazla lif içeren besinler tercih edilmeli. Ayrıca söz konusu vitamin ve minerallerin alınmasında bir engel yoksa etiketinde A vitamini, C vitamini, B vitamini, potasyum, kalsiyum, demir yazan gıdaları tercih etmek sağlık açısından avantaj sağlıyor" şeklinde belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.