İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Kıbrıslıların 100 kelimesinden biri küfür...

Kıbrıslıların 100 kelimesinden biri küfür...

Times gazetesinin yaptığı bir araştırmaya göre, Kıbrıslıların internet üzerinde kullandıkları her 100 kelimeden 1 tanesinin küfür olduğu tespit edildi.

Yayın Tarihi: 21/03/17 06:56
okuma süresi: 4 dak.
Kıbrıslıların 100 kelimesinden biri küfür...
A- A A+

Kıbrıs Postası – Rüstem Tüccar

Times gazetesinin yaptığı bir araştırmaya göre, Kıbrıslıların internet üzerinde kullandıkları her 100 kelimeden 1 tanesinin küfür olduğu tespit edildi.

Uzman Psikolog Tuğçe Denizgil ise yetersizlik duyguları yoğun kişilerin bu yolla öfkelerini boşaltıp muhataplarını incittiklerini düşündüklerini söyleyerek, Kıbrıslılar arasında bu kadar küfür kullanmanın öfkeli ve kaygılı yapının dışa vurumu olabileceğini belirtti.

İnternet üzerinden satışı yapılan 500 binden fazla ürünün şikâyetler kısmı üzerinde yapılan bir araştırmaya göre Kıbrıslıların internette dünyada en çok küfreden insanlar olduğu ortaya çıktı.

Times gazetesinin yaptığı araştırmaya göre Kıbrıslıların internet üzerinde kullandıkları her 100 kelimeden 1 tanesi küfür olurken, bu rakam İngilizlerde binde bir olarak göze çarpıyor.

KIBRISLILAR 'LANET EDİYOR'…

Araştırmada, İngiliz halkının en çok kullandığı küfürlü kelime 'shit' (b.k) olarak dikkat çekti. Kıbrıslıların en çok hangi kelimeyi kullandığına dair bilgi verilmezken, daha çok 'lanet etme' tarzında küfürler kullandıkları belirtildi.

Aynı araştırmada, Amerikalıların en çok 'sucks' (berbat), Avustralyalıların 'boob' (ahmak) , Fransızların 'Marde' (b.k) ve İsveçlilerin 'skirt' (b.k) küfrünü kullandıkları tespit edildi.

Kıbrıs Postası'na, yapılan araştırmanın sonuçlarını yorumlayan Uzman Psikolog Tuğçe Denizgil ise her bireyin kendine has özelliklere sahip olduğunu ve varlığını ortaya koyup benliğini hissetme eylemini farklı farklı yollarla gerçekleştirdiğini söyledi. Denizgil, "Kimi birey üretmeyi, kimi birey konuşmayı, kimi birey de daha çeşitli yollarla kendilerini ifade ederek dikkati üzerine çekmeyi çabalar" dedi.

Bazen kişinin kendisini ifadede başvurduğu yollardan birinin de küfür olabildiğini söyleyen Denizgil, "Küfür ve hakarete başvuranların, sosyoekonomik yapılarındaki heterojen durum dikkat çekici. Bu sebeple onlar için belli bir sosyal aidiyetlik yakıştırması yapmakta zorlanırız" ifadelerini kullandı.

Kıbrıslılar arasında bu kadar küfür kullanmanın öfkeli ve kaygılı yapının dışa vurumu olabileceğini belirten Denizgil, ancak bunun doğruluğu için toplum genelinde derin bir alan araştırması yapılması gerektiğinin altını çizdi.

"KÜFRETMEYİ ARTIK OLAĞAN KARŞILIYORUZ"

Sahip olduğu özellikler ne olursa olsun yetersizlik duyguları yoğun kişilerin bu yolla öfkelerini boşaltıp muhataplarını incittiklerini düşündüklerini söyleyen Denizgil, "Küfretme, toplumumuz genelinde maalesef çok yaygın. Hatta bir toplumsal refleks gibi… İçte bastırılmış tüm negatif duyguları açığa vurma isteği ve üstüne üstlük bunu normalize eden bir hale gelmiş durumda. Yani bunu olağan karşılıyoruz" dedi.

Denizgil, bunun, toplumu gerek Kıbrıs sorunundaki yıllardan beri süren belirsizlikten gerekse ülkeye uygulanan sosyal ve ekonomik ambargolardan, iletişim kurarken ya da negatif bir olayla karşılaştıkları zaman bir çeşit sözel saldırganlık olan küfretmeye itebileceğini belirtti.

"KÜFRETMEK DE KÜLTÜREL BİR ÖGE"

Küfretmenin aynı zamanda kültürel bir öge de olduğunu söyleyen Denizgil, "Küfretmek tabii ki kültürden kültüre de değişiklik gösterebilmektedir. Hırçınken, öfkeliyken, hırslanmışken, canımız yanarken ve sinirliyken insan daha kolay küfredebilir. Bu, bir çeşit kendisini ortaya koymadır ve maalesef iletişim şekli haline gelmiştir" diyerek, küfür sorununun sadece ülkemizde değil; tüm dünyada bu şekilde seyrettiğini ifade etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.