TÜRKİYE
okuma süresi: 6 dak.

Çavuşoğlu'ndan Washington Times'a Kıbrıs sorunu ile ilgili çarpıcı makale

Çavuşoğlu'ndan Washington Times'a Kıbrıs sorunu ile ilgili çarpıcı makale

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu dünyanın en saygın gazetelerinden olan Washington Times'a Kıbrıs sorunu ile ilgili bir makale yazdı.

Yayın Tarihi: 21/03/17 06:54
okuma süresi: 6 dak.
Çavuşoğlu'ndan Washington Times'a Kıbrıs sorunu ile ilgili çarpıcı makale
A- A A+
Kıbrıs Postası - Ulaş Barış

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu dünyanın en saygın gazetelerinden olan Washington Times'a Kıbrıs sorunu ile ilgili bir makale yazdı.

"Türkiye'nin Kıbrıs sorunu vizyonu" başlıklı makalede Çavuşoğlu sorun hakkında tarihsel bilgilerde verirken, şu anki müzakere sürecinde 'tarihi bir fırsat' olduğunun altını çizdi. Kıbrıs'ta sürdürülen müzakerelerin 'Sisifos Diplomasisi' bataklığında devam etmesinin artık kabul edilebilir bir durum olmadığının altını çizen Çavuşoğlu, Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye'nin çözüm isteyen taraf olduğunu da hatırlatarak gelinen noktada cezalandırılan taraf olmaktan çıkmasının zamanının geldiğini de ifade etti. Türk Dışişleri Bakanı Kıbrıs müzakerelerinin son noktada olduğunu ve bunun da 'en zor mil' olduğunu anımsattığı yazısında çözüm için gerekenin cesur liderlik ve politik irade olduğunu sözlerine ekledi.

"KIBRIS CUMHURİYETİ EŞSİZ BİR ÖRNEKTİ AMA 3 YIL SÜRDÜ"

Makalesinde Kıbrıs sorunu 'çok karışık' 1960'da kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti'ni ise 'son derece eşsiz bir örnek' olarak niteleyen Çavuşoğlu, kuruluş anlaşmalarının üç garantör ülke olan Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin imzalarıyla hayat bulduğunu kaydetti.

Makalesinin devamında "maalesef bu deneyim sadece 3 yıl sürdü ve ardından Kıbrıslı Türkler bu cumhuriyetten kovuldu" ifadelerini kullanan Çavuşoğlu, ardından yaşanan süreçleri de anlattı.

1983'de Kuzeyde kurulan devletin güney komşuları ile bir zamanlar olduğu gibi yeni bir ortaklık arayışı içine girdiğini anımsatan Çavuşoğlu geline bu noktada yeni bir partnerlik arayışının o günden beri sürdüğüne dikkat çekti.

"BÜTÜN ÇÖZÜM METİNLERİNİ RUMLAR REDDETTİ, KIBRISLI TÜRKLER CEZALANDIRILDI"

Kıbrıs müzakerelerinde tarihindeki tüm yakınlaşma metinlerinin Kıbrıslı Rumlar tarafından reddedildiğini ve buna rağmen dünyanın Kıbrıslı Türkler üzerindeki izolasyonları kaldırmayı hiç düşünmediği anlatan Çavuşoğlu, gelinen noktada adadaki statükonun iki taraf tarafından da sürdürülemez durumda olduğunun anlaşıldığını ifade etti.

Makalesinde "Yeni, etnik gerilimden arındırılmış bir Kıbrıs herkesin arzusudur" ifadelerini kullanan Çavuşoğlu "oluşturulacak olan yeni devlet BM'nin gözetiminde sürdürülen müzakereler sonucu hayat bulacaktır. Ve bu çözüm her şartta adil ve yaşayabilir olmalıdır. İki taraf da birbirinin politik eşit olduğunu kabul etmeli ve diğer tarafı azınlık gibi görüp domine etmemelidir. Bu güç iki kesimli iki bölgeli bir model içinde paylaşılmalıdır" diye yazdı.

"ÇÖZÜM İÇİN TÜRK-YUNAN DENGESİ ŞART"

Çözümle birlikte AB'nin hukukunun uygunluğunun da gözetilmesinin şart olduğuna atıfta bulunan Çavuşoğlu'nun adadaki Türk-Yunan dengesinin oluşturulmasını bir başka olmazsa olmaz durum olarak tanımlaması dikkat çekti. Bunun da adadaki Yunan vatandaşlarına olduğu gibi Türk vatandaşlarına da ayrıcalıklar tanınmasından geçtiğinin altını çizen Çavuşoğlu adadaki garanti sisteminin devamının da şart olduğunu belirtti.

"Adanın kuzeyinden yapılan tüm anketlerde Kıbrıslı Türklerin büyük çoğunluğunun garantilerin devamından yana tavır koyduğunu görüldüğünü" ifade eden Çavuşoğlu 60'lı ve 70'li yıllarda yaşanan acı tecrübelerdeki Enosis travmasının son alınan anma kararı ile birlikte yeniden nüksetmesine dikkat çekerek bunun tolore edilmesinin söz konusu olmadığını belirtti.

"Getirdiğimiz suyu Güneye vereceğiz, gazı beraber işleteceğiz, gemicilik sektörü patlayacak"

Adada varılacak olan bir çözümün iki toplumun yararına olacağını belirten Çavuşoğlu, bir ortaklık anında iki toplum arasında işbirliğinin artacağını ve bunun da tüm Kıbrıslıların yararına bir duruma yola açacağını kaydetti.

Çözümle birlikte Türkiye tarafından adaya getirilen sudan Güney Kıbrıs'ın da yararlanacağını ifade eden Türk Dışişleri Bakanı ada etrafında bulunan hidrokarbon yataklarının da işletilmesinin sorunsuz bir şekilde gerçekleştirileceğini hatırlattı.

Çözümle birlikte Türkiye limanlarının açılacağını ve bunun da gemicilik sektöründe bir patlamaya yol açacağını da yazan Çavuşoğlu, yaşanacak olan bu olumlu gelişmelerin Türkiye-Yunanistan ilişkilerine de pozitif yansımalarının olacağını belirtti.

"ÇÖZÜMÜN KAYBEDENİ YOK. BU TAM BİR KAZAN KAZAN DURUMU"

"Bu durum kitaplara geçecek bir 'kazan-kazan' durumudur ve burada kaybeden hiçbir taraf yoktur" diye dikkat çekici ifadeler kullanan Çavuşoğlu çözüm için gereke şeyleri ise 'liderlik' ve 'politik irade' olarak sıraladı.

Çavuşoğlu makalesinin sonunda şu ifadelere yer verdi:

"Artık Sisifos Diplomasisin bataklığına saplanmış bir şekilde devam edemeyiz. Türkiye ve Kıbrıs Tür tarafı çözüm için kararlıdır ve artık bu kararlı tutumumuzun bir karşılık bulmasının zamanı gelmiştir. Şimdi artık o (çözüm için) geçilmesi gereken 'ekstra milin' geçilmesi zamanı gelmiştir ki bu mil en zor mildir…"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.