EĞİTİM
okuma süresi: 5 dak.

Berova: "Yükseköğretimde uluslarasılaşma ile küreselleşme arasındaki farka dikkat etmek lazım"

Berova: "Yükseköğretimde uluslarasılaşma ile küreselleşme arasındaki farka dikkat etmek lazım"

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Dr. Özdemir Berova, 22 – 24 Mart tarihlerinde İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde gerçekleştirilecek olan "EURIE 2017 Avrasya Yükseköğretim Zirvesine" katılarak konuşmasını gerçekleştirdi.

Yayın Tarihi: 22/03/17 11:00
okuma süresi: 5 dak.
Berova: "Yükseköğretimde uluslarasılaşma ile küreselleşme arasındaki farka dikkat etmek lazım"
A- A A+
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Dr. Özdemir Berova, 22 – 24 Mart tarihlerinde İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde gerçekleştirilecek olan "EURIE 2017 Avrasya Yükseköğretim Zirvesine" katılarak konuşmasını gerçekleştirdi.

Bakan Berova'nın, "Yükseköğretimin uluslararasılaşmada güçlenmesine ve coğrafyamızın bölgesel ve küresel konumuna katkı yapacak olmasından dolayı "Avrasya Yükseköğretim Zirvesini" önemsiyor, böylesine önemli bir zirvenin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diyerek başladığı konuşmasının devamı şöyle;

"KKTC'de şu an 15 üniversitede toplamda ise 93000 öğrenci eğitim ve öğretin görmektedir. 2009 yılında 40000 öğrenci öğrenim görürken 2017 yılında 12 bin KKTC vatandaşı, 54 bin TC vatandaşı, 27 bin de 3. ülke uyruklu vatandaşın ülkemizde eğitim ve öğretim aldığını görmekteyiz. Yükseköğrenimde kazanılan ivme ve atılan doğru adımlar sonucunda bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 140 farklı ülkeden uluslar arası öğrencinin eğitim gördüğü bir eğitim adası haline gelmiştir.

Ülkemize uygulanan ambargoları Türkiye Cumhuriyetinin de desteğiyle yükseköğrenim alanında aşmış bulunmaktayız. Ülkemizdeki üniversitelerden mezun olan birçok kişinin kendi ülkelerinde önemli makamlara geldiğini gözlemlemek bizleri mutlu etmektedir.

Yapılan bilimsel araştırmalar Dünyada yaklaşık 7 milyona ulaşan uluslar arası öğrenci olduğunu hızlı bir şekilde de uluslararası öğrenci sayısının yukarıya çıkacağını göstermektedir.

Dünya'da en fazla uluslararası öğrenci gönderen ülkeler Çin, Güney Kore, Hindistan ve Almanya'dır. Uluslararası öğrencilerin gittikleri ülkelere bakıldığında, ABD'nin ilk sırada olduğunu görüyoruz. Uluslararası öğrencilerin bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarını tercih ettiklerini görüyoruz. ABD' den sonra uluslararası öğrencilerin en fazla tercih ettikleri ülkelerin İngiltere, Avusturalya, Almanya ve Kanada oldukları gözlenmektedir.

Öğretim programlarının kalitesi uluslararası öğrenci için önemli bir faktör. Üniversitenin eğitim kalitesinin yüksekliği, uluslararası öğrencilerin eğitim için gidecekleri ülkeyi seçmelerinde ana faktörlerin basında gelmektedir.

Eğitim dili, eğitim için tercih edecekleri ülkenin yaşam maliyetlerinin ve eğitim ücretlerinin makul seviyelerde olması, öğrencilerin geçici veya sürekli ikametini sağlayan muhaceret politikalarının olması,

bunun yanında akademik üyenin kalitesi, mezuniyet sonrası iş imkânlarını bulunması uluslararası öğrenci için önem arz etmektedir.

Bu bağlamda uluslararası öğrenciyi ülkemize çekebilmek için belirtilen noktalarda daha dikkatli ve planlı olmalıyız.

Öğrenci memnuniyetinin artırılması ve ülkelerin uluslararası öğrenci tarafından tercih edilmesini artıracaktır.

YÜKSEKÖĞRETİMDE ULUSLARASILAŞMA İLE KÜRESELLEŞME ARASINDAKİ FARKA DİKKAT ETMEK LAZIM...

Yükseköğretimde uluslararasılaşmayı tartışırken, küreselleşme ile uluslararasılaşma arasındaki farkı da ortaya koymamız gerekiyor.

Küreselleşme daha ziyade rekabete dayanırken, uluslararasılaşma işbirliğine dayanmaktadır. Yükseköğrenimini tartışırken uluslararasılaşmanın boyutlarını ve küreselleşmenin boyutlarını birlikte değerlendirmek gerekir.

Bu noktada kimi yükseköğretim faaliyetleri tamamen ticari amaçlı ve rekabete dayanmaktayken, kimileri yükseköğretim kurumlarının karşılıklı işbirliğini artırmaya yönelik oluyor.

Dünya'da yükseköğretimin uluslararasılaşması, bir katma değer olmaktan çıkıp, yükseköğretimde kalitenin en belirleyici unsurlarından biri haline gelmiştir.

Bu düşüncelerle birlikte bu zirvede yer alan bütün üniversiteleri KKTC'deki üniversitelerle işbirliği yapmaya davet eder, ülkemizdeki yükseköğrenimin güzelliklerinden herkesin faydalanmasını temenni ederim."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.