SAĞLIK
okuma süresi: 4 dak.

Dr. Uçaner'den uyarı: "Atın ölümü arpadan olsun mantığıyla bir cinsel yaşam sürüyoruz"

Dr. Uçaner'den uyarı: "Atın ölümü arpadan olsun mantığıyla bir cinsel yaşam sürüyoruz"

KKTC'de son zamanlarda cinsel yolla bulaşan hastalıklarda görülen artış, ülkedeki bilinçsizliği gözler önüne seriyor.

Yayın Tarihi: 29/03/17 10:30
okuma süresi: 4 dak.
Dr. Uçaner'den uyarı: "Atın ölümü arpadan olsun mantığıyla bir cinsel yaşam sürüyoruz"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Rüstem Tüccar

KKTC'de son zamanlarda cinsel yolla bulaşan hastalıklarda görülen artış, ülkedeki bilinçsizliği gözler önüne seriyor.

KKTC'de en sık görülen cinsel hastalıkların bel soğukluğu, genital siğiller (HPV), genital uçuk (Herpes) gibi hastalıklar olduğunu söyleyen Op. Dr. Erol Uçaner, özellikle gençler arasında bir umursamazlık yaşandığını ve toplumda korunma kültürünün gelişmediğini kaydetti.

Kıbrıs Postası'na konuşan Operatör Doktor Erol Uçaner, cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilgili olarak bilinçlenmenin çok önemli olduğunu, ancak toplumumuzda bir umursamazlığın hüküm sürdüğünü vurguladı. Uçaner, özellikle gençler arasında işin hastalık boyutu düşünülmeden "atın ölümü arpadan olsun" mantığıyla bir cinsel yaşam sürüldüğüne dikkat çekti.

Cinsel bir hastalığa yakalandıktan sonra tedavi için gelen hastaları konuyla ilgili bilinçlendirdiklerini belirten Uçaner, "İş işten geçtikten sonra bize gelen hastalara 'neden korunmuyorsun' diye sorduğumuzda, hastalar bize 'gerek duymuyorum' ya da 'cinselliği tam yaşamak istiyorum' gibi cevaplar veriyor. Varsın bel soğukluğu, HPV olsun ama o anlık cinselliğini yaşasın diye düşünüyor" diyerek bunun son derece bilinçsiz ve cahilce bir düşünce olduğunu ifade etti.

"TOPLUMUMUZDA KORUNMA KÜLTÜRÜ YOK!"

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve korunma yöntemleri konusunda bilinçlenmenin önemini vurgulayan Uçaner, ne kadar kampanya, reklam, konferans düzenlense de toplumda korunma kültürü olmadığı için bir yere varılamadığını belirtti.

"Artık lise hatta ortaokul çağlarındaki çocukların bile aktif bir cinsel hayatı var. Ailelere burada çok büyük görev düşüyor. Aileler çocuklarını yetiştirirken cinselliği tabu olarak görmek yerine, ergenlik çağlarına gelindiğinde bu konuyu açık ve bilimsel bir şekilde anlatmaları gerekir" diyerek aileleri uyardı.

"10 HASTANIN YARISI TEK GECELİK İLİŞKİ NEDENİYLE BAŞVURUYOR..."

Ülkede durumun ciddi boyutlarda olduğunu söyleyen Uçaner, "İnsanlarda bir boşluk, bir umursamazlık var. Gerek gece kulüplerinde, gerekse birkaç gün tanıdığı kişilerle korunmadan ilişkiye giriyorlar. Bu aşamada bilinen bir yanlışa da değinmek istiyorum. Hep gece kulüplerinden hastalık bulaştığı gibi bir algı var. Ancak bu doğru değil" diyerek kendilerine başvuran 10 hastanın yarısının dışarıda tanıştığı tek gecelik ilişkiler veya birkaç gün tanıdığı kişilerle birlikte olmak suretiyle çeşitli cinsel hastalıklara yakalandığını söyledi.

"HASTALIKLAR İYİ TEDAVİ EDİLMEDİĞİ SÜRECE KRONİK PROSTATİT, KISIRLIK VEYA KANSER GİBİ VAKALARA YOL AÇABİLİR"

Uçaner, "Bugün hastalığa yakalanan bir insan, tedavi olduktan sonra yine aynı yanlışı yapıp bir sene sonra tekrar karşımıza gelebiliyor. Maalesef ısrarla bilinçlenmiyoruz" diyerek ülkede en çok bel soğukluğu, genital siğiller (HPV), genital uçuk (Herpes) gibi hastalıklar görüldüğünü ifade etti.

Uçaner, "Bunlar iyi bir tedavi ile iyileştirilebilecek hastalıklar. Bu hastalıklar iyi tedavi edilmediği sürece kronik prostatit, kısırlık veya kanser gibi vakalara yol açabilir. Ancak bu işin AIDS, Hepatit B-C gibi ölümcül boyutları da var" ifadelerini kullanarak toplumu cinsel yollarla bulaşan hastalıklar ve korunma yöntemleri konusunda duyarlı olmaya çağırdı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.