TURİZM
okuma süresi: 5 dak.

Özersay: "Turizmde adil olmayan uygulamaları gözden geçireceğiz"

Özersay: "Turizmde adil olmayan uygulamaları gözden geçireceğiz"

Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay turizm teşvik miktarlarının zamanında açıklanması ve teşvik ödemelerinin de bürokratik engellerden arındırılarak gecikmeden yapılması gerekliliğine dikkat çekti.

Yayın Tarihi: 30/03/17 16:41
okuma süresi: 5 dak.
Özersay: "Turizmde adil olmayan uygulamaları gözden geçireceğiz"
A- A A+
Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay turizm teşvik miktarlarının zamanında açıklanması ve teşvik ödemelerinin de bürokratik engellerden arındırılarak gecikmeden yapılması gerekliliğine dikkat çekti. Özersay ayrıca turizmde adil olmayan birtakım uygulamalar bulunduğunu, bunun da sektördeki paydaşları, birbirlerini birlikte çalışılacak yapılar olarak görmekten uzaklaştırmakta olduğunu vurguladı.

Özersay "Gerek yatırım aşamasında ve ertesinde var olan teşvik sisteminin, gerekse turistlerin getirilişinde ulaştırma maliyetlerinin aşılması için verilen teşviklerin küçük oteller ile büyük oteller arasında, büyük otellerin kendi aralarında ve turizm sektörünün farklı paydaşları arasında çekişmelere neden olduğu ve gözden geçirilmesi gerektiği anlaşılıyor. Kuşkusuz bu gözden geçirme, sektördeki paydaşların imkanlarını ortadan kaldırmak yahut kısmak şeklinde değil, benzer imkanlardan daha fazla paydaşın yararlanmasını sağlayacak bir hale dönüştürmek şeklinde olmalı. Biz Halkın Partisi olarak bu sıkıntıları dikkatle inceliyoruz, turizmi ayakta tutan kesimlerle görüşerek sorunların tespitini yapıyoruz ve çözüm önerilerini de dikkate alıyoruz.

Bu anlayışla günü geldiğinde teşvik sistemini gözden geçireceğiz" dedi. Halkın Partisi Turizm Çalışma Grubu üyeleri Kıbrıs Türk Otelciler Birliği'ni ziyaret ederek turizm konusundaki görüşlerini paylaştı ve Birliğin görüşlerini aldı. Görüşmede Özersay'a çalışma grubu üyelerinden Özgür Vehit, Ramadan Beysun ve Girne İlçe Başkanı Ahmet Tokatlıoğlu ile PM üyesi Hilmiye Kumbur da eşlik ettiler. Görüşme sırasında Otelciler Birliği Başkanı Fethi Özboğaç da sektörün sorunlarına dikkat çekerek, ülkede ekonominin sağlıksız yapısını bir ölçüde dengeleyen ve döviz girdisi sağlayan bu kadar önemli bir sektörün hak ettiği değeri göremediğini, elimizdeki turizm potansiyelini olması gerektiği kadar kullanamadığımızı ve planlamanın ve sürdürülebilir bir turizmin önemini dile getirdi.

Özboğaç ayrıca elektrik ve su gibi önemli girdi maliyetleri konusunda yaşanmakta olan sıkıntıya da dikkat .ekti. Görüşmede Başkan Özboğaç'a Otelciler Birliği'nden Özer Özbilen ve Esra Çelikeri de eşlik ettiler.

"TURİZM TEŞVİKLERİ ZAMANINDA AÇIKLANMAZ VE GECİKMELİ ÖDENİRSE ANLAMINI YİTİRİR"

Görüşme sırasında dile getirilen sıkıntılar üzerine Özersay Turizm teşviklerinin turistlerin sadece ülkeye getirilmesi ile sınırlı olmaması, ülke ekonomisine dahil edilmesiyle ilişkilendirilmesi gerektiğini söyledi. "Ülkenin ihtiyacının turistin sadece ülkeye gelmesi değil, ülkede restoranından eğlence sektörüne, çarşıda satış yapan esnafına varıncaya kadar farklı kesimlerde harcama yapmasıdır" diyen Özersay bu anlayışın hayat bulabilmesi için siyasi iradeye, planlamaya ve tüm paydaşlar ile sağlıklı bir diyaloğa ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.

Otelcilerin turizm teşviklerinin zamanında ödenmemesi ve teşvik miktarlarının zamanında açıklanmaması nedeniyle dikkate alınması gereken şikayetleri olduğuna da dikkat çeken Özersay, "bürokratik engelleri ortadan kaldırmak ve bu prosedürleri hızlandırmak şarttır" dedi. Özersay "Turizmdeki farklı paydaşlar bir sonraki yılın planlamasını yapmak ve bağlantıları kurarak karşılıklı taahhüt ilişkisine girmek zorundadır. Üstelik bunu bu yıl bitirmek ve bağlamak zorundadır. Oysa hükümet bu konuda ağır hareket ediyor ve bunun bedelini de sektör, farklı şekillerde bedel olarak ödüyor.

Görüşme sırasında Otelciler Birliği Başkanı Özboğaç, az sayıda otelin elektrik borcunu ödemiyor olması nedeniyle yaşanan sıkıntının tüm otellere mal edilmeye çalışıldığını, oysa bunun yanlış olduğunu vurguladı. Özboğaç otellerin girdi maliyetlerinin başında elektrik ve suyun geldiğini özellikle elektrikte son dönemde yapılan zamlarla elektrik teşviklerinin etkisinin önemli ölçüde ortadan kalktığını ve su konusunda da fahiş bir fiyat uygulamasının kendilerini zorladığını dile getirdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.