EĞİTİM
okuma süresi: 8 dak.

Amca: "Devamsız öğrencileri gönderme bedeli en az 6 milyon dolar"

Amca: "Devamsız öğrencileri gönderme bedeli en az 6 milyon dolar"

Yeni Yükseköğrenim Yasası ile ülkemize gelen ancak kayıt oldukları fakültelere devam etmeyen öğrenciler için yeni bir düzenlemeye gidiliyor… Buna göre devamsızlığı olan öğrencilerin önce üniversiteleri ile ilişiği kesilecek ardından da bu öğrenciler, yasal olarak ülkeden uzaklaştırılacak.

Yayın Tarihi: 11/04/17 07:00
okuma süresi: 8 dak.
Amca: "Devamsız öğrencileri gönderme bedeli en az 6 milyon dolar"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Vatan Mehmet

Yeni Yükseköğrenim Yasası ile ülkemize gelen ancak kayıt oldukları fakültelere devam etmeyen öğrenciler için yeni bir düzenlemeye gidiliyor… Buna göre devamsızlığı olan öğrencilerin önce üniversiteleri ile ilişiği kesilecek ardından da bu öğrenciler, yasal olarak ülkeden uzaklaştırılacak.

Fakat ülkemiz mevcut üniversitelerinde 4 bin kadar olduğu ifade edilen ancak bu rakamın birkaç katı olduğu öngörülen "devamsız öğrencilerin" ülkemizden nasıl uzaklaştırılacağı fiilen belirsizliğini koruyor. Devamsız öğrencileri ülkeden gönderme bedelinin en az 6 milyon dolar olacağı ifade belirtiliyor.

Konuyla ilgili, Kıbrıs Postası'na konuşan ve yıllarca uluslararası dış ilişkilerden sorumlu rektör yardımcılığı da yapmış DAÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Amca, söz konusu düzenlemeyle ilgili çekinceleri ile belirsizliklere dikkat çekti.

Amca, "4 bin civarında olduğu ifade edilen devamsız öğrencinin yurt dışı edilmesi bedeli en az 6 milyon dolar. Bir öğrenci, hiçbir üniversiteye kayıtlı değilse, kendisinin sınır dışı masrafını ödeyecek kurum yok demektir… Bu bedeli devlet de ödeyemez. Demek ki, her öğrenci ülkeye gelirken vize alması için kendisine kefil olan, öğrenci adadan çıkıncaya kadar onun kefili olacak. Öğrenci kurum değiştirirse, onun kefaletini de kurum karşılayacak" dedi.

KKTC'ye vize alarak gelen öğrenci sayısının da, harcını ödemiş öğrenci sayısının da tek bir tuşla öğrenilebileceğini ifade eden Amca, aradaki farkın "kayıtsız öğrenci" sayısı olarak ortaya çıkacağını belirterek; "öğrenci vizesi" ile halen çalışmanın da yasal olduğunu ifade etti.

Yükseköğretim planlamasının tüm unsurlarından yoksun ilerlediğimizi söyleyen Prof. Dr. Amca, ülkemizde ardı ardına açılan üniversitelerin bizi Malezya örneğinde olduğu gibi "geri dönülmez bir noktaya" çektiğine işaretle "Üniversite açılışı Meclis'e sevk edilmiş ama üniversite açma kriterimiz yok. Yani, tamamen palyatif… Yükseköğretim stratejimizin de olmadığını bununla üst üste koyunca, bizi bekleyen tehlikenin büyüklüğü ortaya çıkıyor" ifadelerini kullandı.

Yeni Yükseköğrenim Yasası ile ülkemize gelen ancak kayıt oldukları fakültelere devam etmeyen öğrenciler için yeni bir düzenlemeye gidiliyor… Buna göre devamsızlığı olan öğrencilerin önce üniversiteleri ile ilişiği kesilecek, ardından da kendileri yasal olarak ülkeden uzaklaştırılacak.

Fakat ülkemiz mevcut üniversitelerinde 4 bin kadar olduğu ifade edilen ancak bu rakamın birkaç katı olduğu öngörülen "devamsız öğrencilerin" ülkemizden nasıl uzaklaştırılacağı fiilen belirsizliğini koruyor.

Konuyla ilgili, Kıbrıs Postası'na konuşan ve yıllarca uluslararası dış ilişkilerden sorumlu rektör yardımcılığı da yapmış DAÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Amca, söz konusu düzenlemeyle ilgili çekinceleri ile belirsizliklere dikkat çekti.

Amca, "4 bin civarında olduğu ifade edilen devamsız öğrencinin yurt dışı edilmesi bedeli en az 6 milyon dolar. Bir öğrenci hiçbir üniversiteye kayıtlı değilse, sınır dışı masrafını ödeyecek kurum yok demektir… Bu bedeli devlet de ödeyemez. Demek ki, her öğrenci ülkeye gelirken vize alması için kendisine kefil olan, öğrenci adadan çıkıncaya kadar onun kefili olacak. Öğrenci kurum değiştirirse onun kefaleti de kurum tarafından karşılanacak" dedi.

KKTC'ye vize alarak gelen öğrenci sayısının da harcını ödemiş öğrenci sayısının da tek bir tuşla öğrenilebileceğini ifade eden Amca, aradaki farkın "kayıtsız öğrenci" sayısı olarak ortaya çıkacağını belirterek; "öğrenci vizesi" ile halen çalışmanın da yasal olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Amca, ülkemizde ardı ardına açılan üniversitelerin bizi Malezya örneğinde olduğu gibi "geri dönülmez bir noktaya" çektiğine işaretle "Üniversite açılışı Meclis'e sevk edilmiş ama üniversite açma kriterimiz yok. Yani, tamamen palyatif... Yükseköğretim stratejimizin de olmadığını bununla üst üste koyunca, bizi bekleyen tehlikenin büyüklüğü ortaya çıkıyor" ifadelerini kullandı.

BEROVA: "YÜKSEKÖĞRENİME DEVAM ZORUNLULUĞU GELECEK"

Meclis Genel Kurulu'nda üniversitelerdeki öğrencilerin devamsızlıklarını önlemek için, devamlılık konusunda yasal çalışma olduğunu anlatan Eğitim Bakanı Özdemir Berova, devamsız öğrencilerin okulla ilişiğinin kesileceğini ve yasal olarak adadan uzaklaştırılacağını belirtti...

Yeni Yükseköğrenim Yasası onaylandıktan sonra devletin yaptırım yapabilecek noktaya geleceğini ifade eden Berova, yasanın Cumhurbaşkanı'ndan onay almasıyla girişimlerin başlayacağını söyledi.

Öte yandan Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu da bundan sonra yurt dışından gelen öğrencilere sağlık sigortası zorunluluğu getirileceğini belirtti… Bakan, konuyla ilgili yasal düzenleme yapılacağını dile getirdi.

Meclis Başkanı Sibel Siber de, üniversitelerde öğrencilerden sağlık için para kesildiğini ancak bu paranın sağlık yerine sosyal faaliyetlere kullanıldığını anlatarak, sigortasız öğrencinin kendisini güvende hissetmeyeceğini ifade etti.

Hasan Amca: "BİR ÖĞRENCİ HİÇBİR ÜNİVERSİTEYE KAYITLI DEĞİLSE, SINIR DIŞI MASRAFINI ÖDEYECEK KURUM YOK"

Konuyla ilgili Kıbrıs Postası'na konuşan ve yıllarca uluslararası dış ilişkilerden sorumlu rektör yardımcılığı da yapmış DAÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Amca, söz konusu düzenlemeyle ilgili çekinceleri ile belirsizliklere dikkat çekti.

Amca, şöyle konuştu: "4 bin civarında olduğu ifade edilen devamsız öğrencinin yurtdışı edilmesi bedeli en az 6 milyon dolar. Bir öğrenci hiçbir üniversiteye kayıtlı değilse, sınır dışı masrafını ödeyecek kurum yok demektir… Bu bedeli devlet de ödeyemez. Demek ki, her öğrenci ülkeye gelirken vize alması için kendisine kefil olan, öğrenci adadan çıkıncaya kadar onun kefili olacak. Öğrenci kurum değiştirirse onun kefaleti de kurum tarafından karşılanacak. KKTC'ye vize alarak gelen öğrenci sayısı bilgisayarın tuşuna dokununca ortaya çıkar. Harcını ödemiş öğrenci sayısı da. Aradaki fark, kayıtsız öğrenci sayısıdır. Bu öğrenciler, öğrenci vizesiyle şu an çalışmaktadırlar. Çalışmaları da yasaldır zaten."

"ÜNİVERSİTE AÇILIŞI MECLİS'E SEVK EDİLMİŞ AMA ÜNİVERSİTE AÇMA KRİTERİMİZ YOK. YANİ, TAMAMEN PALYATİF…"

Kıbrıs Postası'na konuyu değerlendiren Prof. Dr. Hasan Amca, ülkemizde ardı ardına açılan üniversitelerin bizi Malezya örneğine benzettiğine dikkat çekerek, üniversite açılması için konunun Meclis'e sevk edildiğine ancak kriterinin halen olmadığına da dikkat çekti.

Amca, şöyle konuştu: "Tabii tüm bunlardan önce üzerinde düşünülmesi gereken şey, konjonktürel olarak 'şanslı!' bir coğrafyada bulunduğumuzdan, yükseköğretim sektörümüz de bundan nasibini almış, bunun sonucu da nüfus başına düşen öğrenci oranında dünyada en yüksek seviyeye gelmişiz. Fakat art arda üniversite açılması bizi "point of no return" yani dönüşü olmayan bir noktaya getirecektir. Malezya örneğini hatırlayalım. Üniversite açılışı Meclis'e sevk edilmiş ama üniversite açma kriterimiz yok. Yani, tamamen palyatif... Yükseköğretim stratejimiz de olmadığını bununla üst üste koyunca, bizi bekleyen tehlikenin büyüklüğü ortaya çıkıyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.