SAĞLIK
okuma süresi: 12 dak.

"Bakmazsanız, Bakacak Birileri Bulunur"

"Bakmazsanız, Bakacak Birileri Bulunur"

Tıp-İş, eylemine devam kararı alırken; hastanelerden sağlık hizmeti bekleyenler mağdur. Bakan, 'serbest hekimler silahını' doğrulttu ve "B Planı" dedi.

Yayın Tarihi: 10/05/17 07:40
okuma süresi: 12 dak.
"Bakmazsanız, Bakacak Birileri Bulunur"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Ahmet VAMIK – Cansu YARIŞAN

Tıp-İş, eylemine devam kararı alırken; hastanelerden sağlık hizmeti bekleyenler mağdur. Bakan, 'serbest hekimler silahını' doğrulttu ve "B Planı" dedi.

Sağlıkta Tıp-İş'in eylemiyle yaşanan kaos, dün 2'nci gününde yeni bir boyut kazandı. Bakanlık, grevin sürmesi halinde Serbest Çalışan Hekimler Birliği ile yürüteceği bir "B Planından" söz etti.

"Grev böyle devam ederse özel hastane ve kliniklerden hizmet almak zorundayız" diyen Sağlık Bakanı Sucuoğlu, "İkinci iş yasağı ile ilgili Yüksek İdare Mahkemesi kararı verildikten sonra mı devlet hastanelerinde eksikler ortaya çıktı, daha önce eksiklik yok muydu?" diyerek, meselenin ikinci iş yasağının yürürlüğe girmesi kararı olduğuna dikkat çekti.

"Bu konuda kırk yıllık statüko yıkılıyor, taşlar yerine oturuyor" diyen Bakan Sucuoğlu'nun, kamu hekimlerinin eylemlerine devam etmesi halinde Serbest Çalışan Hekimler Birliği ile B planını yürürlüğe koyacaklarına yönelik açıklaması ise gün boyu tartışıldı.

"Bir çift sözüm de Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Remzi Gardiyanoğlu'na var" diyen Tıp-İş Başkanı Sıla Usar ise "Grev kırıcılığı, yüz karası bir şeydir. Emek mücadelesidir bizim verdiğimiz ve hekimlik onuru için verdiğimiz bir mücadeledir. Onur, tüm hekimlerin onurudur" diye çıkıştı.

Bakan Sucuoğlu ile görüşmelerinin ardından Kıbrıs Postası'na açıklamada bulunan Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Remzi Gardiyanoğlu ise B planının, önümüzdeki günlerde detaylı şekilde görüşülmesi ve karar bağlanması sonucunda açıklanacağını söyledi.

Vatandaşın mağdur edilmesine sonuna kadar karşı çıkacaklarını bildiren Gardiyanoğlu, Tıp-İş'in böylesi bir eylemini desteklemelerinin mümkün olmayacağını vurgulayarak, kamuda çalışan hekimlerin ikinci iş yapmaktan vazgeçtiklerini açıklaması sonucunda haklarını almaları konusunda destekçi olmaya ve onlarla birlikte sokaklara dökülmeye dahi hazır olduklarını açıkladı. 'Grev kırıcı' olarak nitelendirilmelerinin haklı bir söylem olmadığına değinen Gardiyanoğlu, ''Vatandaşın mağdur olmaması için ne gerekiyorsa yapacağız" dedi.

Sağlık sektöründe kaos ortamı devam ediyor. Yüksek İdare Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda kamu hekimlerine ikinci iş yasağının uygulamaya girmesi için 3 ay gibi kısa bir süre kalırken, kamu hekimleri ise devlet hastanelerindeki eksiklikler nedeniyle isyan noktasına geldi. Geçtiğimiz hafta sadece acil ameliyatları yapacaklarını açıklayan Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası, sorunlarına çözüm bulamadıkları gerekçesiyle eylemlerini büyüterek 8 Mayıs Pazartesi itibarıyla acil hastalar hariç poliklinik hizmeti vermeme kararı aldılar.

Sağlık Bakanlığı, Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası ve Serbest Çalışan Hekimler Birliği arasında süregelen tartışmalardan en çok zarar gören ise yine vatandaşlar oldu. Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu'nun hem Meclis kürsüsünde hem de katıldığı TV programında kamu hekimlerinin eylemlerine devam etmesi halinde Serbest Çalışan Hekimler Birliği ile 'b planını' yürürlüğe koyacaklarına yönelik açıklaması gerginliği artırdı. Gün boyunca karşılıklı açıklamalar yapılırken, Tıp-İş Başkanı Sıla Usar ise sosyal medyada yaptığı açıklamalarda Sağlık Bakanı ve SÇHB'yi grev kırıcılık ile suçladı. Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Remzi Gardiyanoğlu da kamu hekimlerine ikinci iş yasağının uygulanması yönündeki kararlılığını yineledi. Öte yandan, Sağlık Bakanı Sucuoğlu'nun açıklamaları sonrası birçok sendika ve sivil toplum örgütünden Tıp-İş'in eylemine destek mesajları yağdı.

SUCUOĞLU: "YİM KARARI VERİLDİKTEN SONRA MI DEVLET HASTANELERİNDE EKSİKLER ORTAYA ÇIKTI?"

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, "Grev var diye insanları doktorsuz ve hastanesiz bırakamazsınız. Tıp-İş'in grevi 10 gün, 15 gün daha devam ederse halkımız ne yapacak?" dedi. "Öncelikli tercihimiz değil ama grev böyle devam ederse özel hastane ve kliniklerden hizmet almak zorundayız" diyen Sucuoğlu, "İkinci iş yasağı ile ilgili Yüksek İdare Mahkemesi kararı verildikten sonra mı devlet hastanelerinde eksikler ortaya çıktı, daha önce eksiklik yok muydu?" diyerek, meselenin ikinci iş yasağının yürürlüğe girmesi kararı olduğunu ima etti.

"HASTANELERDEKİ CİHAZ EKSİKLİKLERİ NEDEN DAHA ÖNCE GREV SEBEBİ OLMUYORDU?"

Devlet hastanelerindeki cihaz eksikliklerine de değinen Bakan Sucuoğlu, "Solunum cihazı için ihaleye çıktık ve ihaleyi alan firma Almanya'daki fabrikadan cihazların üretiminin yapılabilmesi için bizden altı haftalık bir süre istedi. Üç hafta geçti, 3 hafta sonra KKTC tarihinde ilk kez 22 adet Solunum cihazı ülkemize geliyor. Öte yandan, Gazimağusa Devlet Hastanesi'nde eko cihazı olmadığını söylüyorlar. Hastane açıldığı günden beridir, 10 yıldır eko cihazı yok, şimdi mi rahatsız oldular? Bu problemler bugünün problemi değil. 40 yıllık statüko yıkılıyor ve taşlar yerine oturuyor. Artık hem hastanede hem özel klinikte çalışma devrinin sonuna geliyoruz. Ne halse, ne olduysa YİM kararından sonra oldu. Ondan önce her şey tamamdı, eksik yoktu. Tüm cihazlar yok oldu ve grev nedeni oldu. Ben ikinci iş yasaklanacağı için grev yaptıklarını iddia etmiyorum ama bu eksiklikler, arızalar daha önce yok muydu? Cihazlar daha önce bozulmuyor muydu? Neden daha önce grev sebebi olmuyordu bunlar?" diyerek, Tıp-İş sendikasına yönelik eleştirilerde bulundu.

"BU MEMLEKETTE SADECE HEKİMLER YOK"

Sucuoğlu, "Ben Maliye Bakanı değilim. Sıla hanıma maaş konusundaki taleplerinin karşılanmasının mümkün olmadığını çoğu kez açıkladım. Bu memlekette sadece hekimler yok. Kamuda çalışan birçok meslek grubu var. Maaşları 2008'den önceki duruma getireceksiniz, artış yaptıracaksınız, emekliliklerine de yansıtacaksınız. Olur mu öyle şey? Çıkacak meblağın karşılanması mümkün değil. Yasal mevzuat değişikliği gerektiğini arkadaşlarımıza defalarca bildirdi. Buna rağmen hala daha eyleme devam etmek, sağlığı nereye götürür? Bunu bir düşünsünler" dedi.


"BUGÜN İNŞAAT BAŞLASA EN AZ 4 YIL SONRA HİZMET VERMEYE BAŞLAYABİLİR"

Şu anda yurt içi ve yurt dışına gerçekleştirilen tüm sevklerin kurul kararı ile yapıldığını söyleyen Faiz Sucuoğlu, bu yıl bütçede yurt içi sevklere 20 milyon, yurt dışı sevklere ise 18 milyon TL ayırdıklarını açıkladı. Sevklerin yapılmaması için tam donanımlı ve büyük kapasiteli bir hastaneye ihtiyaç olduğunu ve bugün inşaat başlasa, hastanenin en az 4 yıl sonra hizmet vermeye başlayabileceğini savunan Sucuoğlu, "Yoğun bakımlarımız sürekli dolu. Bu nedenle anlaşmalı hastanelere hastalarımızı sevk ediyoruz" şeklinde konuştu.

"YAPAMAYACAĞIM TEK ŞEY, MAAŞ ARTIŞININ EMEKLİLİĞE YANSITILMASINI SAĞLAMAKTIR"

Döner Sermaye Yasası'nın önümüzdeki salı Bakanlar Kurulu'nun gündemine geleceğini ve Meclis'e sevk edileceğini açıklayan Faiz Sucuoğlu, "Döner sermaye ile birlikte performansa dayalı prim sistemi devreye girecek. Her doktorumuz bizim için önemli ve biz doktor kaybı olmadan bu süreci atlatmak istiyoruz. Bütün çalışmalarımız doktor arkadaşlarımızı hastanelerde tutabilmek için. Doktorlar için güzel açılımlarımız var ve cuma yapacağımız toplantıda bunları hekim arkadaşlarımız ile paylaşacağız. Grevin sonlanacağını ve özel hastanelerden hizmet almaya ihtiyaç kalmayacağını ümit ediyorum. Her türlü anlaşmaya ve iş birliğine varım. Yapamayacağım tek şey, Maliye'nin haklı sebeplerle mümkün bulmadığı talepleri ve maaş artışının emekliliğe yansıtılmasını sağlamaktır" dedi.


İNCİRLİ: "MAAŞ BORDROLARIMIZ ORTADADIR"

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tıp-İş) Başkanı Dr. Sıla Usar İncirli, sosyal medyadan yaptığı canlı yayın ile kamu hekimlerinin devam eden eylemlilik durumuyla ilgili son gelişmeleri aktardı. Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu'nun açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını savunan Usar, "Bakan Sucuoğlu, zamanın kısıtlı olduğunu söylüyor fakat söz verdiği hiçbir yasal düzenlemeyi hayata geçirmiş değil. Bakan Sucuoğlu, kendisinin önerdiği maaş artışını bile henüz yasallaştırmış değildir ve hala daha hekimler aynı maaşı almaya devam ediyorlar. Maaş bordrolarımız ortadadır, açık kalp ameliyatı yapan bir kalp cerrahı ve beyin tümörü ameliyatı yapan bir beyin cerrahı hala daha 4.000 TL maaş almaya devam ediyor" dedi. "Hekimler çok sabırlıdır fakat bizim de sabrımız artık tükendi" diyen Sıla Usar, artık vaatler ve sözlere kanmadıklarını vurguladı.

"GREV KIRICILIĞI, YÜZ KARASI BİR ŞEYDİR!"

"Bir çift sözüm de Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Remzi Gardiyanoğlu'na var" diyen Sıla Usar, "Grev kırıcılığı, yüz karası bir şeydir. Emek mücadelesidir bizim verdiğimiz ve hekimlik onuru için verdiğimiz bir mücadeledir. Onur, tüm hekimlerin onurudur. Özel hastanelerden hizmet alarak bizim vermediğimiz hizmeti sağlayacaklarını söylüyorlar. Bu demokratik değildir ve grev kırıcılığıdır. Biz bu mücadeleyi sağlık alanındaki hizmetlerin çökmemesi için veriyoruz. Eğer bu hizmetler çökerse bu enkazın altına halk kalacak, hekimlerin tümü kalacak ama bu enkazın en altında da siyasiler kalacak. O yüzden bu saatten sonra Sağlık Bakanı'nı da, Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı'nı da daha akılcı ve daha uzlaşıcı açıklamalar yapmaya davet ediyorum" şeklinde konuştu.

GARDİYANOĞLU: "VATANDAŞIN MAĞDUR OLMAMASI İÇİN NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ"

Bakan Sucuoğlu ile görüşmelerinin ardından Kıbrıs Postası'na açıklamada bulunan Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Remzi Gardiyanoğlu, B planının, önümüzdeki günlerde detaylı şekilde görüşülmesi ve karar bağlanması sonucunda açıklanacağını söyledi. Vatandaşın mağdur edilmesine sonuna kadar karşı çıkacaklarını bildiren Gardiyanoğlu, Tıp-İş'in böylesi bir eylemini desteklemelerinin mümkün olmayacağını vurgulayarak, kamuda çalışan hekimlerin ikinci iş yapmaktan vazgeçtiklerini açıklaması sonucunda haklarını almaları konusunda destekçi olmaya ve onlarla birlikte sokaklara dökülmeye dahi hazır olduklarını açıkladı. 'Grev kırıcı' olarak nitelendirilmelerinin haklı bir söylem olmadığına değinen Gardiyanoğlu, ''Vatandaşın mağdur olmaması için ne gerekiyorsa yapacağız" dedi.

GARDİYANOĞLU'NUN AÇIKLAMASI ŞÖYLE:

"Vatandaşın sağlık hizmeti alması konusunda mağdur edilmesine sonuna kadar karşıyız. Bunu defalarca açıkladık. Bu noktada Bakan Sucuoğlu ve özel hastane ve klinik yetkilileriyle görüşme yaptık. Vatandaşın mağduriyetine göz yummayacağız. B planını değerlendirip, önümüzdeki günlerde kesin olarak açıklayacağız. Bizi 'grev kırıcı' olarak değerlendiren Tıp-İş Başkanı Sıla Usar'a bir çağrıda bulunmak istiyorum; kamuda çalışan hekimlerin tümü mahkeme kararına uyup ikinci iş yapmaktan kesinlikle vazgeçmeyi kabul ederlerse, doktorların özlük haklarının verilmesi ve hastanelerdeki eksikliklerin giderilmesi konusunda sonuna kadar arkalarında destekçi olacağız. Onlar çıkıp ikinci işten vazgeçtiklerini söylesinler, bizler de Serbest Çalışan Hekimler Birliği olarak onlarla birlikte haklarını aramak için sokaklara dökülmeye hazırız."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.