İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Saner, KKTC ile TC Arasında imzalanan İşgücü Anlaşması hakkında açıklamalarda bulundu

Saner, KKTC ile TC Arasında imzalanan İşgücü Anlaşması hakkında açıklamalarda bulundu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H. Ersan Saner, katıldığı televizyon programında, Cumhuriyet Meclisi'nde onaylanan, KKTC ile TC Arasında imzalanan İşgücü Anlaşması hakkında açıklamalarda bulundu.

Yayın Tarihi: 18/05/17 18:49
okuma süresi: 8 dak.
Saner, KKTC ile TC Arasında imzalanan İşgücü Anlaşması hakkında açıklamalarda bulundu
A- A A+

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Saner, bugüne kadar KKTC ile Türkiye arasında sosyal güvenlik ve iş gücü alanlarında 6 işbirliği anlaşması imzalandığını, 6 antlaşmanın 2'sinin son bir yıl içinde UBP-DP Hükümeti tarafından imzalandığını söyledi.

Bakan Saner, katıldığı televizyon programında, Cumhuriyet Meclisi'nde onaylanan, KKTC ile TC arasında imzalanan iş gücü anlaşması hakkında açıklamalarda bulundu

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, "Çalışma yaşamında daha doğru tespitlerde bulunmak, çalışma yaşamını kolaylaştırmak, kendi çalışma yaşamamızı dünyayla entegre etmek ve Türkiye Cumhuriyeti'nin uluslararası tecrübelerinden yararlanmak adına bu çalışmaları yapmaya devam edeceğiz" diyen Saner, 6 anlaşmanın 5'inin UBP döneminde yapılmasının kararlılıklarının başka bir göstergesi olduğunu belirtti.

"ARTIK HİÇBİR İŞÇİ İŞVERENİN YERİNE GETİRMEDİĞİ SORUMLULUKLARDAN DOLAYI İHRAÇ EDİLMİYOR"

Göreve gelir gelmez çalışma hayatındaki yasal düzenlemeleri de ele aldıklarını anlatan Bakan Saner "Artık hiç bir işçi, işverenin yapmadığı veya yerine getirmediği sorumluluklarından dolayı ülkeden ihraç edilmiyor. Bir daha af gelmesin diyoruz ya, bir daha af gelmemesi için yasal düzenlemeler yaptık; aflara olan ihtiyacı ortadan kaldırdık" dedi. Saner, Bakanlığın çalışma yaşamında yaptığı düzenlemelerde tavrının çok net olduğunu ifade etti.

Bir soru üzerine, Meclis'te ana muhalefet lideri Tufan Erhürman ile yaşadığı tartışma konusunda da açıklama yapan Saner, Erhürman'ın hukuk bilgisine saygı duyduğunu ancak Bakanlık hukukçularının görüşünün ise farklı olduğunu belirtti.

Bakanlık olarak genel tavırlarının asla ön izin koşullarına dokundurtmamak olduğunu kaydeden Saner, ön izin düzenlemesi konusunda şüphesi olan muhalefetin görüşlerini dikkate aldıklarını, anlaşmanın böyle bir şeye imkan yaratmamasına rağmen konuya hassasiyetle yaklaştıklarını ve yasanın ilgili maddesinin düzenlenmesine sıcak baktıklarını ifade etti.

93 BİN SİGORTA MÜKELLEFİ… 8 BİN 500 İŞSİZ

Ana muhalefet tarafından itiraz edilen maddenin, anlaşmanın 4. maddesi olduğunu ifade eden Saner, ülkedeki reailiteden bahsedilecek olursa, KKTC'de 93 bin sigorta mükellefi olduğunu belirtti. 93 bin sigorta mükellefinin 43 bininin yabancı iş gücü olduğunu kaydeden Saner, DPÖ kayıtlarına göre ülkedeki toplam işsiz sayısının ise 8 bin 500 olduğuna dikkat çekerek, 8 bin 500 KKTC vatandaşının bütün sahalara yerleştirilse bile, ülkede hâlâ 35 bin işgücü açığı olduğuna işaret etti.

Ezbere konuşmak yerine, rakamlarla konuşmayı tercih ettiğini ifade eden Bakan Saner, 43 bin yabancı iş gücünün ağırlıklı olarak inşaat, tarım ve turizm sektöründe çalıştığını söyledi.

Kimsenin uygulanan ön izin prosedüründen ve şartlarından taviz vermeyeceğinin altını çizen Saner, "Ne istediğimizi ve ne yaptığımızı çok net biliyoruz. Ön izin koşulları bu ülke şartları için şart, gereklilik ve yapılması gerekir. Kimseye ne taviz veririm ne de verdirtirim" şeklinde konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Saner, ana muhalefetin hassasiyetinin ne olduğunu çok iyi bildiklerini, gereken hassasiyeti göstererek yasal düzenlemeyi yapacaklarını belirtti.

İSKELE'DE YENİ SOSYAL SİGORTALAR VE ÇALIŞMA DAİRESİ BİNASI

İskele'deki Sosyal Sigortalar Dairesi ve Çalışma Dairesi'nin yeni binaya taşınması için de gereken adımların atıldığını, ilgili protokolün Belediye ile Bakanlık arasında imzalanması için gün sayıldığını kaydeden Saner, çalışanların en yakın zamanda sağlıklı koşullara kavuşacağını ifade etti.

Saner, İskele ve Güzelyurt binalarında artık bankolarla memurun vatandaştan ayrılmayacağı, memur ve vatandaşın karşılıklı işlem yürütülebileceği, vatandaşla arasında bariyer değil, birlikte iletişim kurabileceği çağdaş bir yapı kurulması için çalışma başlattıklarını söyledi.

KKTC ile TC arasında imzalanan Sosyal Güvenlik Anlaşması ve İşbirliği Protokolü çerçevesinde çok büyük mesafeler ve kazanımlar kat ettiklerini ifade eden Bakan Saner, anlaşmanın sağladığı hak ve kazanımlar yerine yalnızca bir maddesinin konuşulmasını eleştirdi.

Anlaşma kapsamında tanınan geniş haklar konusunda bilgi veren Saner, imzalanan iş birliği anlaşmasında; Türkiye ile KKTC arasında sağlık hizmetlerinden karşılıklı olarak nasıl yararlanılacağının ele alındığını ve birçok çerçevede günün koşullarına göre yeniden düzenlenme yapıldığını ifade etti.

"ACİL HALDE TÜM MASRAFLAR DEVLET TARAFINDAN KARŞILANACAK"

"Acil hal" kavramının anlaşma kapsamında net bir şekilde tanımlandığına dikkat çeken Saner, Anavatan'da acil hal kapsamında kaza geçiren ve yaralanan, ivedilikle tıbbi müdahale gerektiren rahatsızlık geçiren sigorta mükelleflerinin anlaşma kapsamında tüm masraflarının devlet tarafından karşılanacağını açıkladı.

Bakmakla yükümlü çocukları olan sigorta emeklilerinin Türkiye'de okuyan çocuklarının da, imzalanan işbirliği anlaşması çerçevesinde Türkiye'deki sağlık hizmetlerinden yararlanabileceğine vurgu yapan Saner, emeklilerin bakmakla yükümlü olduğu eş ve çocuklarının Sağlık Kurulu kararıyla Türkiye'ye gitmesi halinde, Sosyal Sigortalar Dairesi tarafından yardım yapılmadığını ancak anlaşma ile bunun önünün de açıldığını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H. Ersan Saner, Türkiye'ye giden devlet memurlarının acil hal kapsamında rahatsızlandığında Türkiye'deki sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde yararlanabileceğini belirterek; anlaşma çerçevesinde devlet memurlarının çocuklarına da Türkiye'de tedavi olma hakkının tanındığını belirtti.

Saner, Türkiye'ye yerleşen emekli bir KKTC vatandaşının, ister memur ister sigorta mükellefi olsun ikamet koşullarını yerine getirmesi halinde KKTC'deki hastanelerden nasıl yararlanıyorsa, Türkiye hastanelerinden de aynı şekilde faydalanabileceğinin altını çizdi.

Sigorta sürelerinin birleştirilmesi ile ilgili pürüzlerin de anlaşma kapsamında giderildiğini anlatan Saner, iki ülkede çalışırken vatandaşların iş kazası veya meslek hastalığı geçirmesi durumunda düzenlenecek kriterlerin anlaşma ile yeniden ele alındığını ve iyileştirildiğini söyledi.

Saner, iki ülke arasında işsizlik yardımının nasıl olacağı konusuna da anla şma ile netlik kazandırıldığını belirtti. 2008 den sonra KKTC'ye gelen hiç bir yabancı vatandaştan, CTP'nin yaptığı sosyal güvenlik yasası ile işsizlik yardımı için ödenek kesilmediğini anlatan Saner, dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulamanın olmadığını söyleyerek anlaşma kapsamında, 2008'den önce adaya gelen TC uyruklu çalışanlara ülkede kaldıkları yasal süre içinde işsizlik yardımı verilmesinin önünün açıldığını ifade etti.

Saner, "Bu kazanımları ülkemize kattan maddeleri içeren bir anlaşmanın sadece bir maddeye indirgenmesi doğru değildir. Gerekli yasal düzenlemeler varsa yapılacaktır. Önümüzdeki günlerde bu konuda özellikle ön izin şartlarını çok net tanımlayıp bu konuyu tamamlayacağız" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.