GAZİMAĞUSA
okuma süresi: 7 dak.

Ali Tuncay: "Mağusa Surları'na bakılmazsa 3 milyon Euro çöpe gidebilir"

Ali Tuncay: "Mağusa Surları'na bakılmazsa 3 milyon Euro çöpe gidebilir"

Surların tadilat projesi ile ilgili konuşan Kültürel Miras Teknik Komitesi Kıbrıslı Türk Başkanı Ali Tuncay, dünyada eşi benzeri bulunmayan Mağusa surları ve içerisindeki eserler'in Kültürel Miras Teknik Komitesi'nin özel ilgi alanı içerisinde bulunduğunu kaydetti.

Yayın Tarihi: 01/06/17 07:33
okuma süresi: 7 dak.
Ali Tuncay: "Mağusa Surları'na bakılmazsa 3 milyon Euro çöpe gidebilir"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Nadire BAHADİ

İki toplumlu Kültürel Miras Teknik Komitesi ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı – Gelecek için Ortaklık (UNDP-PFF-United Nations Development Programme- Partnership For the Future) Ofisiyle işbirliği içerisinde yürütülen Mağusa'nın tarihi surlarının tadilatı tüm hızıyla devam ediyor. Proje kapsamında güçlendirme ve konzervasyon yapılan Çifte Mazgal ile Deniz Kapısı ve Canbulat arasında kalan surlardaki çalışmalar Temmuz ayında sona eriyor. 2 ay gecikmeyle tamamlanacak olan 1 milyon 123 bin Euro maliyetindeki projeye ise Akkule de eklendi. Yine konzervasyon ve güçlendirme yapılmak için Nisan ayında başlanan projenin maliyetinin ise yarım milyon Euro olması bekleniyor. Surların tadilat projesi ile ilgili konuşan Kültürel Miras Teknik Komitesi Kıbrıslı Türk Başkanı Ali Tuncay, dünyada eşi benzeri bulunmayan Mağusa surları ve içerisindeki eserler'in Kültürel Miras Teknik Komitesi'nin özel ilgi alanı içerisinde bulunduğunu kaydetti. Mağusa surlarının Kültürel Miras Teknik Komitesi'nin öncelikle müdahale edilecek eserler listesinde yer aldığını açıklayan Tuncay, tadil edilen tarihi eserlerin sürdürülebilir bakımının yapılmaması halinde bu güne kadar 3 milyon Euro harcanması öngörülen tarihi yapıların yeniden eski haline dönebileceğine dikkat çekti.

AKKULE'NİN 11 AYDA TAMAMLANMASI HEDEFLENİYOR

Mağusa surlarında güçlendirme ve konzervasyon çalışmaları ile ilgili yürütülen projelerin iki toplumlu Kültürel Miras Teknik Komitesi ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı – Gelecek için Ortaklık (UNDP-PFF) Ofisiyle işbirliği içerisinde yürütüldüğünü söyleyen Ali Tuncay, Mağusa surlarında yürütülmesi planlanan projelerin finansmanının ise Avrupa Birliği tarafından sağlanmakta olduğunu bildirdi. İlk uygulama olan Othello Kalesi'ndeki yapısal güçlendirme ve konzervasyon çalışmalarının 2014 yılı Mayıs ayında başladığını belirten Tuncay, çalışmaların 2015 Temmuz ayında sonlandığını kaydetti. Tuncay, 2015 yılı Eylül ayında başlayan Çifte Mazgal ile Deniz Kapısı ve Canbulat arasındaki çalışmaların ise iki ay gecikmeyle Temmuz ayında sona ermesi öngörüldüğünü söyledi. Bu çalışmalara ek olarak projesinin tamamlanmasının ardından ihaleye açılan Akkule için de Nisan ayında güçlendirme ve konzervasyon çalışmalarına başlandığını belirten Tuncay, maliyetinin yarım milyon Euro'yu bulması beklenen projenin 11 ayın sonunda tamamlanmasının öngörüldüğünü söyledi.

EN BÜYÜK SIKINTI UYGUN TAŞ TEMİNİ

Surların güçlendirme ve konzervasyon projelerinin gelecekte devam edip etmeyeceğini belirleyecek en önemli sorun uygun taş bulma sıkıntısı olduğunu belirten Ali Tuncay, Mağusa'da etraftan toplanan taşlarla başlanan projelerin sorunsuz olarak tamamlanacağını ancak, projelendirmek için çalışma başlattılan Canbulat Tabyası, Diamente Tabyası ve Mağusa Türk Gücü sahası yanındaki surların tamiri için büyük taş kaynağına ihtiyaç duyulacağını bildirdi.

TUNCAY: PROJELER ASKIYA ALINABİLİR

Kültürel Miras Teknik Komitesi Kıbrıslı Türk Başkanı Ali Tuncay, Serbest Liman içerisinde bulunan taş ocağının ucuz kaynak sağlayacak şekilde işletilmemesi halinde yeni projelerin başlatılmasının askıya alınabileceğine dikkat çekti. Tuncay sıkıntının giderilmesi için, "Mağusa'nın ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine büyük katkı sağlayacak çalışmaların devamı için başta Mağusa Belediye Başkanı İsmail Arter olmak üzere kültürel mirasın korunmasına destek veren tüm kişilerden taş ocağının en ucuz şekilde işletilmesi amacıyla girişim yapmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu. Mağusa surlarında biten, devam eden ve yakında başlayacak çalışmalar için bugüne kadar 3 milyon Euro harcanmasının öngörülmekte olduğunu söyleyen Tuncay, taş sorununun giderilmesi durumunda Mağusa'daki eserlere harcanacak miktarın katlanarak artacağını belirtti.

"ST. ANNE KİLİSESİ VE TABAKHANE CAMİSİNİN İHALE SÜRECİ AÇILIYOR"

Çifte Mazgal önünde bulunan St Mary, Carmelite, St. Anne kiliseleri ve Tabakhane camisinde de çalışma yapılması amacıyla projeler hazırlandığını söyleyen Ali Tuncay, St. Mary ve Carmelite ihaleleri sonuçlandığını belirterek yakın bir zamanda St. Anne Kilisesi ve Tabakhane camisi için ihale sürecinin başlatılacağını bildirdi. Mağusa dışında adanın her yanında proje çalışmalarımız devam etiğini söyleyen Tuncay, Lefkoşa surlarında, Girne ve Lefke'deki bazı eserlerde de çalışma başlatılması planladığını kaydetti. Güney Kıbrıs'ta Esentepe (Aynikola), Aygın (Ayanni), Aşağı Baf Hamamı, Limasol'daki Osmanlı Hamamı ve daha birçok eserde de küçüklü büyüklü çalışmalar başlatıldığını söyleyen Tuncay, ayrıca birçok eserde restorasyon başlatmak amacıyla uzmanların çalışmalarına devam ettiğini dile getirdi.

"ESERLERİN SÜRDÜRÜLEBİLİR BAKIMI İÇİN BİR SİSTEM HAYATA GEÇİRİLMELİ"

Eski Eserler ve Müzeler Dairesi'nin mevcut kurumsal yapısının ve personel sayısının Mağusa surlarının sürdürülebilir bakım ve idamesini gerçekleştirmekten uzak olduğunu söyleyen Tuncay, "Mağusa'daki eserlerin sürdürülebilir bakımı için bir sistemin hayata geçirilememesi durumunda, bugün çok büyük emek ve paralar harcanarak yapılan eserlerin yine eski kötü durumuna gelmesi pek de uzun bir süre almayacaktır" şeklinde konuştu. "Othello Kalesi'ndeki otların bile temizlenememesi bu kaygıları güçlendirecek bir örnektir" diyen Tuncay, Mağusa'daki eserlerin yönetimi amacıyla devlet, yerel yönetim ve sivil toplumun işbirliğiyle özel bir yönetimin kurulmalı gerektiğini ve Mağusa'daki eserleri ziyaret eden turistlerden elde edilen gelirin yine Mağusa'daki eserlerin idamesinde kullanılması gerektiğini kaydetti. Tuncay, bilimsel çalışmaların eski eserler için harcanan her 1 Euro'nun kısa sürede topluma kat ve kat gelir olarak geri dönebileceğini gösterdiğini belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.