KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 2 dak.

Bedesten'de "Uluslararası Hala Sultan'a Vefa Sergisi" açıldı

Bedesten'de "Uluslararası Hala Sultan'a Vefa Sergisi" açıldı

Uluslararası Hala Sultan'a Vefa Sergisi" Lefkoşa, Bedesten'de açıldı.

Yayın Tarihi: 08/06/17 07:49
okuma süresi: 2 dak.
Bedesten'de "Uluslararası Hala Sultan'a Vefa Sergisi" açıldı
A- A A+

Uluslararası Hala Sultan'a Vefa Sergisi" Lefkoşa, Bedesten'de açıldı.

TC Başbakanlık, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk Tarih Kurumu tarafından düzenlenen sergi, 17 Haziran'a kadar ziyaret edilebilecek.

Sergide, Türkler arasında "Hala Sultan" olarak anılan kadın sahabelerinden Ümmü Haram binti Milhan yad ediliyor. Etkinlikte ayrıca Kıbrıs'ın Türk ve İslam tarihi bakımından önemli tarih belgeleri ve muhtelif vesikaları kamuoyuyla paylaşılıyor.

Bedesten'de Türk Tarih Kurumu bünyesinde Hala Sultan'a dair en eski yazma eserlerden çıkarılan Hadis-i Şerif metni, Hala Sultan Tekkesi Vakfı tapu tahrir kaydı ve vakfa ait araziyle emlak belgeleri, Kıbrıs Fetihnamesi, Hala Sultan Tekkesi'nin istisnai vakıflardan olduğunu gösteren belgeler sergileniyor.

Ayrıca Ebussuud Efendi'nin Kıbrıs'ın fethine dair fetvası, Hala Sultan Tekkesi'nin planı ve tarihi fotoğrafları, Türkiye ile İngiltere arasında Kıbrıs'taki vakıfların işleyişine dair anlaşma maddeleri ve buna dair raporlar da tarih severlerle buluşacak.

Serginin bu akşamki açılış programında, Kuran-ı Kerim tilaveti ile iftar yemeği de bulunuyor.

Açılış sırasında Bedesten'de kurulan stantlarda Türk Tarih Kurumu yayınları satışa sunuldu.

"HALA SULTAN KİMDİR?"

"Hala Sultan", 647 yılında Kıbrıs'ın fethine katılarak şehit düştü. Kendisi hakkında rivayet edilen bir Hadis-i Şerif'te bir deniz seferinde şehit olacağı müjdelenen Hala Sultan, Kıbrıs'taki İslam varlığının manevi sembollerinden oldu.

Osmanlılar adayı fethettikten sonra Hala Sultan'ın kabrini ihya ederek, sonraki yıllarda türbe çevresine şadırvan, tekke ve cami inşa etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.