GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 3 dak.

Sizopulos: "Yeni Cenevre tuzaklar saklıyor"

Sizopulos: "Yeni Cenevre tuzaklar saklıyor"

EDEK Başkanı Marinos Sizopulos, yeni Cenevre konferansının Güney Kıbrıs için tehlikeli tuzaklar sakladığı görüşünü ortaya koydu.

Yayın Tarihi: 18/06/17 14:13
okuma süresi: 3 dak.
Sizopulos: "Yeni Cenevre tuzaklar saklıyor"
A- A A+

EDEK Başkanı Marinos Sizopulos, yeni Cenevre konferansının Güney Kıbrıs için tehlikeli tuzaklar sakladığı görüşünü ortaya koydu.

Sizopulos, Fileleftheros'a verdiği özel söyleşide, beşli konferansın daimileşmesinin sözde "Kıbrıs Cumhuriyeti"ni çözüm çerçevesinden çıkardığını ve sorumluluğunu tamamen iki topluma verdiğini söyledi.

Mont Pelerin'de (18-19 Ocak) Türkiye'nin garantiler, güvenlik ve Türk askerinin çekilmesiyle ilgili öneri sunmadığını, Kıbrıs Türk tarafının sunduğu öneriyi desteklediğini söyleyen Sizopulos, bu tavrın (Güvenlik-Garantiler'i) "Kıbrıs Cumhuriyeti ile Türkiye arasında çözülecek uluslararası yön" olmaktan iki toplumlu çözüm konusu haline dönüştürdüğünü söyledi.

Sizopulos, diğer bir tehlikenin de başlıkların paralel ve/veya birbiriyle bağlantılı görüşülmesi olduğuna dikkat çekti ve "Türkiye, olumsuz uluslararası ortamda garantilerle ilgili tavizde bulunabilir ve devleti tam yönetimi altına almak için Yönetim başlığında karşılıklar isteyebilir. Başlıkların çapraz görüşülmesine, Türkiye'nin olumsuz tavrını ortaya çıkarmak için ilk başta başlanmalıydı. Bütün ilerlemenin bizim tek taraflı tavizlerimizle kaydedildiği şu an değil" dedi.

Marinos Sizopulos, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in tavrının Rum tarafını çok daha zor duruma soktuğu ve çok çetin ikilemlerle karşı karşıya getirdiği görüşünü ortaya koyarak, "Ya prosedürün ilerlemesi için taviz vererek Türk tezlerini kabul edecek veya sorumluluğu paylaşma ve Türkiye'nin işgal rejimini yükseltme çabalarına yardımcı olarak, suçlanma riski ile reddedecek" dedi.

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide için "tezleri Türk tezlerinden yana taraflı" ifadesini kullanan Sizopulos, son dönemde bazı Kıbrıslı Türkler ve Rumların Ledra (Lokmacı) geçidinde düzenlediği "unite cyprus now" inisiyatifiyle ilgili görüşünü de şu cümlelerle açıkladı:

"Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler arasında işgale son verilmesini, dini veya milli ayrım gözetmeksizin bütün sakinlere aynı siyasi ve insani hakların edinilmesini hedefleyen inisiyatifler doğru yöndedir. Ancak gerek Annan Planı gibi Türk standartlarında, Türkiye'yi işgal kuvveti olarak suçlarından arındıracak veya iki toplumun barış şartlarında yan yana olacağı şartları yaratacak çözümün kabulü yönündeki hareketler reddedilir."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.