GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 6 dak.

Anastasiadis: "Cenevre'ye herkesin güvenlik duygusunu tatmin edebilecek bir sürü alternatif öneriyle gidiyoruz"

Anastasiadis: "Cenevre'ye herkesin güvenlik duygusunu tatmin edebilecek bir sürü alternatif öneriyle gidiyoruz"

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis "Cenevre'ye, herkesin güvenlik duygusunu tatmin edebilecek bir sürü alternatif öneriyle gideceklerini" söyledi.

Yayın Tarihi: 19/06/17 10:59
okuma süresi: 6 dak.
Anastasiadis: "Cenevre'ye herkesin güvenlik duygusunu tatmin edebilecek bir sürü alternatif öneriyle gidiyoruz"
A- A A+
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis "Cenevre'ye, herkesin güvenlik duygusunu tatmin edebilecek bir sürü alternatif öneriyle gideceklerini" söyledi.

Politis "Güvenlik-Garantiler İçin Alternatif Öneriler" başlıklı manşet haberinde Anastasiadis'in dün EOKA'cılar için düzenlenen bir anma töreni kapsamında yaptığı açıklamada "Cenevre'ye, her iki toplum tarafından da kabul edilecek bir çözümü başarmaya kararlı ve herkesin güvenlik duygusunu tatmin edebilecek bir sürü alternatif öneriyle gidiyoruz" ifadesini kullandı.

Habere göre Anastasiadis, "Hem uygulamayı, hem güvenliği sağlayacak hem de herhangi bir dış tehdide (karşı) güvenceye alacak yöntemler olduğunu biliyoruz" ifadesini kullandı.

Kıbrıs Türk tarafının garantilerin kaldırılması ve sıfır asker tezinin diyaloğu çöküşe sürükleyeceği görüşünü yorumlaması istenen Anastasiadis "Belirli bir yerde ve belirli sürede yapılacak diyalog öncesinde bütün tarafların itidalli olması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Anastasiadis, İsviçre'deki görüşmenin ucu açık mı olacağı sorulduğunda ise "Öncelikle, bütün katılımcılar niyetli ve kararlı olmalı" dedi ve şunları ekledi: "Ancak hepsinden önce, özellikle de garantiler, güvenlik, toprak düzenlemeleri gibi ana konularda ana sorumluluğu taşıyanların, bazı eylem ve faaliyetlerle iyi niyet sergilemesi gerekir. İyi niyet olursa, mutlu bir son da olur."

"KONFERANS İÇ YÖNLERLE MEŞGUL OLMAYACAK"

Crans Montana'da düzenlenecek Kıbrıs'la ilgili konferansın birinci konusunun Güvenlik mi olacağı sorulduğunda konferansın, "katılımcıları, yani garantör güçleri, iki toplumu, Kıbrıs Cumhuriyeti'ni ve AB'yi ilgilendiren konular haricinde, iç yönlerle meşgul olamayacağını" iddia eden Anastasiadis, şunları ekledi:

"Herhangi bir şeyi görüşme yetkileri yoktur. Müzakereler, Kıbrıs'la ilgili toplantıyla 28'inde başlıyor, dolayısıyla konumuz var ve dikkatimizi garantiler, güvenlik, işgal ordularının çekilmesine yoğunlaştıracağız."

"HERHANGİ BİR İLERLEME TÜRKİYE'NİN İRADESİNE BAĞLI"

Anastasiadis, aynı gün diğer başlıkların da paralel görüşülüp görüşülmeyeceğine dair soruya ise "elbette hayır" cevabını verdi. Rum Yönetimi Başkanı, Cenevre'de herhangi bir ilerlemenin Türkiye'nin iradesine bağlı olduğunu savundu ve "Türkiye'nin zamanıdır" dedi.

"Çizgisinin ve içerisinde müzakere etmesi gereken olanakların neler olduğunu bildiğini" kaydeden Anastasiadis "adil, işleyebilir ve sürdürülebilir bir çözüme bağlı olduğunu" söyledi ve kast ettiği çözümü şöyle izah etti:

"Üçüncü ülkelerin herhangi bir askeri varlığından kurtulmuş çağdaş bir Avrupa devleti kuracak bir çözüm. Refaha olanak tanıyarak bütün yasal sakinlerinin insan haklarına ve temel özgürlüklerine saygılı olacak bir devlet."

YOĞUN TEMASLAR HAFTASI

Aynı gazetenin "Önemli Temaslarla Dolu Hafta" başlıklı haberine göre Anastasiadis, Crans Montana'daki konferans öncesinde Kıbrıs sorunundaki son gelişmeleri bildirmek üzere bu sabah Rum Ulusal Konseyi'ni topluyor. Anastasiadis'in siyasi parti başkanlarını, İsviçre'de kendisine eşlik etmeye davet etmek niyetinde olduğu kaydedildi.

Bunun muhtemelen, Crans Montana öncesindeki son Ulusal Konsey toplantısı olacağına işaret edilen haberde, siyasi parti başkanlarının Ocak ayındaki Cenevre konferansında Anastasiadis'e eşlik ettiğini de hatırlattı.

Gazete bu haftanın temaslarla dolu geçeceğine dikkat çekerek TC Başbakanı Binali Yıldırım'ın bugün Atina'da Yunan dengi Aleksis Çipras'la; BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin de yarın Atina'ya giderek Dışişleri Bakanı Nikos Kocias'la görüşeceğini hatırlattı.

Haberde Eide'nin Güvenlik ve Garantiler konusunda hazırladığı belgenin çarşamba gününe kadar yorumlamaları için taraflara verilmesinin beklendiği de yer aldı.

Habere göre Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis bugün İngiltere Dışişleri Bakanı Borris Johnson ile Crans Montana konferansı gündemiyle bir araya gelecek; Rum Yönetimi Başkanı da çarşamba günü Brüksel'de Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk'la, ardından da Aleksis Çipras'la görüşecek. Anastasiadis'in Brüksel'de İngiltere Başbakanı Theresa May'le de görüşeceği kaydedildi.

YILDIRIM-ÇİPRAS GÖRÜŞMESİ "ANAHTAR"

Fileleftheros manşet haberini "Diplomatik Hararet… 28 Haziran Konferansı Öncesinde Görüntünün Netleşmesi İçin Çalışmalar Haftası... Türk Başbakan Bugün Atina'ya" başlık ve spotlarıyla aktardı.

Crans Montana'daki konferans öncesinde Kıbrıs sorunuyla ilgili önemli diplomatik çalışmalar haftasına girilmekte olduğunu kaydeden gazeteye göre TC Başbakanı Yıldırım ve Yunan dengi Çipras'ın bugün Atina'da yapacağı görüşme yeni konferansın sonucuyla ilgili iyimserlik derecesi açısından belirleyici görülüyor.

Habere göre Yıldırım'ın bugün, Ankara'nın Güvenlik ve Garantiler konusundaki niyetini göstermesi bekleniyor ve Ankara'nın niyetinin, yeni konferansın süreci konusunda "anahtar" addediliyor.

Alithia haberine "Nikos Anastasiadis: İsviçre'de Türkiye'nin Zamanı", Haravgi "Buyurun İsviçre'ye Birlikte Gidelim" başlığını attı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.