GAZİMAĞUSA
okuma süresi: 3 dak.

Koruma altındaki Glapsides Göleti'ni vatandaş çöplüğe çevirdi!

Koruma altındaki Glapsides Göleti'ni vatandaş çöplüğe çevirdi!

Bakanlar Kurulu kararı ile koruma kapsamında bulunan en önemli sulak alan Glapsides Göleti, çevre kirliliği felaketi yaşıyor.

Yayın Tarihi: 16/07/17 12:02
okuma süresi: 3 dak.
Koruma altındaki Glapsides Göleti'ni vatandaş çöplüğe çevirdi!
A- A A+

Kıbrıs Postası- Nadire Bahadi

Kıbrıs genelinde 30'dan fazla sulak alan içerisinde, özelliklerinden dolayı Bakanlar Kurulu kararı ile koruma altına alınan Glapsides Göleti, tam anlamı ile bir çevre kirliliğine maruz bırakıldı. Duyarsızlık örneği yaşanan gölet, adeta çöplüğe döndü. Çok sayıda alkollü içki şişesi ve çeşitli yiyecek poşetleri, duyarsız ziyaretçiler tarafından gelişigüzel doğaya bırakılıp gölette kirliliğe neden olurken; koruma altında bulunan en önemli sulak alan konumundaki gölet, yetkililerin de ilgisizliğine terk edildi. Yiyecek ve içecek atıklarının yanı sıra suyun kirlenmesi nedeni ile gölet, yosun tutmuş durumda. Biyologlar Derneği Basın Sorumlusu Hasan Sarpten, yetkililerin, koruma altında bulunan önemli bir sulak alanı kaderine terk ettiğinden yakınırken; "Yetkiler umarsız, vatandaş duyarsız" şeklinde konuştu.

Konu ile ilgili, Kıbrıs Postası'na konuşan Biyologlar Derneği Yönetim Kurulu'nda görevli Hasan Sarpten, Glapsides Göleti'nin, Trodos'un eteklerinden doğarak Lefkoşa'nın içerisinde 90 derecelik bir açı yapıp doğuya yönelen ve yaklaşık 90 kilometrelik yatak uzunluğuyla Kanlıdere'nin beslediği ve oluşturduğu önemli bir sulak alan olduğunu söyledi. Kış ve bahar aylarında Glapsides'te biriken suyun kuşlar için durulacak bir sel bölgesi oluşturduğunu ifade eden Sarpten, alanın oldukça killi karakterde ve içinde çakıl, silt ve kum gibi iri kırıntıların bulunduğu doğal bir karasal oluşum olduğunu belirtti.

Vatandaşın, çöp atarak, çevreye karşı ne kadar duyarsız olduğunu gösterdiğini kaydeden Sarpten, yetkililerin de ilgisiz ve umursamaz olduğunu belirterek, "Yetkililer müdahale etmez de bu kirliliğin ve duyarsızlığın önüne geçmek için herhangi bir girişimde bulunmazsa, vatandaş bu şekilde davranmaya ve çevreyi kirleterek felakete sürüklemeye devam edecek" şeklinde konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.