Paralel okuma kampındayım

Yayın Tarihi: 14/08/16 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Biz gazeteciler zaman zaman hatırlama sürecine girmek durumundayız. Gündemin baş döndürücü gelişmeleri ve hızla akan enformasyon, bizi uzmanlaşmaktan uzaklaştırırken, bazı konulardaki detayları unutmamıza neden oluyor.

Son bir haftadır kendimi bir hatırlama kampına aldım. Konular malum; Türkiye, darbeler ve FETÖ.

O yüzden uykumdan da fedakarlıkla, yedi buçuk saatlik "12 Mart Belgeseli"ni yeniden izledim. Talat Aydemir'in iki darbe girişimini, 15 Temmuz'la benzerlik ve farklılıklarını analiz etmeye ve dönem Türkiye'sinin, zamanın çok kullanılan ifadesiyle, ahval ve şeraiti anlamaya çalıştım.

Tabi bu arada paralel okumak gibi bir meziyet de gerektirir bu acayip meslek.

Paralel okuma derken, aynı anda iki ya da üç kitap birden okumayı ve bunu hızlı yapmayı gerektiren bir faaliyettir.

Gözlerimin feri azaldığının farkındayım bu süreçte ancak, Fehmi Koru'nun "Cemaat'in Siyasetle Sınavı. Ben Böyle Gördüm" adlı kitabını okumadan, 17-25 Aralık sürecini toplu bir şekilde anlamak zor. Fetullah Gülen kimdir? FETÖ'nün yaptığı gizli video çekimleri ile Türkiye siyasetine ve iş dünyasına yaptığı baskı şantajları, binlerce yasadışı dinleme faaliyeti ile dönemin Başbakan Erdoğan'ı ve hükümeti ortadan kaldırma girişimlerini anlamak zor.

Aynı paralelde Mehmet Ali Birand'ın 80'lerde yazdığı ve kitaplığımın sadık mensuplarından olan "Emret Komutanım"ı okumadan, ortalıkta dolaşan bu askeri terimler, Harp Okulu, Askeri Lise, YAŞ, MGK gibi kavramlarla, o sistemin içerisinde bulunan askerlerin ruh hallerini tam olarak anlamak mümkün değil. Yani bir yandan FETÖ üyesi olup, öte yandan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bir subayı olmak nasıl bir şeydir ve bir subay nasıl hareket eder gibi soruların yanıtlarını bu kitapta çok net anlamak mümkün.

Tabi bu paralel okumaya Hanefi Avcı'nın Haliç'te Yaşayan Simonlar. Dün Devlet Bugün Cemaat" adlı kitabı yeniden ele almak lazımdı. Artık başka bir gözle, yazdıkları nedeniyle içeriye tıkılan Avcı'nın, ifadelerine bir daha bakmak lazımdı. Onu da yapıyorum bu arada. Şimdilerde televizyonlarda dinlediğimiz, gördüğümüz isimler, olaylar ve ifadeler bu kitapla biraz daha anlam kazanıyor.

Aynı paralellikte, Ahmet Sever'in özetle geçtiği Abdullah Gül ile 12 Yıl" adlı kitabı da okumak şart deyince o da masanın üstüne geldi. Oradan da, 15 Temmuz gecesi hiç görmediğimiz kadar hiddetli gördüğümüz ve halkı darbecilere karşı demokrasiye sahip çıkma çağrısı yapanlardan olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Köşk'teyken yaşananları, son olup bitenlerle ilişkilendirmek için onu da paralel okuma furyası içerisine aldım ve de yeniden okudum.

Resim daha net şimdi. Kafasında netleştiremeyenler ve tabi ki vakti olanlar için bu paralel okuma işini tavsiye ederim. "Haaaa! Demek! Tevekkeli değil!" diyorsunuz hemen her sayfada.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları