İNÖNÜ
okuma süresi: 12 dak.

İnönü köylüsü ne istiyor?

İnönü köylüsü ne istiyor?

<p>İnönü Belediye Başkanı Hasan Basri Beycanlı "Eskiden köylüler belediyeden yol, su, temizlik gibi hizmetlerin sorunsuz ve tamam olmasını bekliyordu. Ama şu an halk bunu aşmıştır ve belediyelerden daha fazla beklentilerle isteklerini dile getirmektedirler. Köylüler daha duyarlı ve daha çevreci olmaya başlamıştır" dedi. Beycanlı ile Deniz Gürgöze konuştu:</p>

Yayın Tarihi: 12/09/09 16:32
okuma süresi: 12 dak.
İnönü köylüsü ne istiyor?
A- A A+

Röportaj;Deniz GÜRGÖZE
2010 Haziran'ında yapılacak olan yerel seçimler için geri sayım sürerken, pek çok belediye başkanı da adaylıkları konusunda partileriyle birlikte karar verme aşamasını yaşıyor.

İnönü Belediye Başkanı yerel yönetimde en uzun süre görevde olan isimlerden biri. Hasan Basri Beycanlı, tam 19 yıldır İnönü Belediye Başkanlığı koltuğunda oturuyor. Muhaliflerin eleştirilerine rağmen sandıktan çıkmayı da başarıyor.

İnönü Belediye Başkanı Beycanlı ile uzunca bir sohbet yaptık.

Beycanlı, yeniden aday olacak mısınız şeklindeki sorumuza net bir yanıt vermese de yeniden aday olmaya hazırlandığı izlenimi kolayca alınıyor.

Beycanlı sorularımızı yanıtlarken, "Köylüler daha duyarlı ve daha çevreci olmaya başladı. Asfalt yapılarının alt yapıları yapılırken çevre düzenlemesi de birlikte devam etmektedir. Herkes mahallesinde bir yeşil alan veya oyun parkı istiyor. Kırsal kesimlerde sosyal aktiviteler daha çok öne çıkmaya başlamıştır. Sosyal yapı buna doğru yön alıyor yani bundan 10 yıl önceki istekle şuan ki istekler tamamen faklılaşmış durumdadır. Ve biz tüm bu isteklere elimizden geldiği kadar yetişmeye çalışıyoruz" dedi.

İnönü Belediye Başkanı Hasan Basri Beycanlı'yla gerçekleştirdiğimiz ropörtajın tam metni şöyle:

HALKIN SESİ: Belediye Başkanlığı sizde nasıl doğdu ve kaç yıldır belediye başkanlığı görevini yürütmektesiniz?

Beycanlı: İlk Belediye başkanlığı fikri arkadaşlarımın isteği ile doğmuştu. Fakat belediye başkanı olduktan sonra köylülerin sorunları ile ilgilenme, belediyeye bir takım yenilikler getirme heyecanı ve enerjisi bende devamlılık isteği uyandırdı. 19 yıldır bu görevi severek yürütmekteyim.

HALKIN SESİ: Yıllardır sandıktan siz çıkıyorsunuz. Bu başarıda büyük pay sizin mi partinizin mi?

Beycanlı: Belediye başkanlık seçimlerinde kişisel kapasitenin ve çevre ilişkilerinin payı yüksektir. Her ne kadar da şahıslara yönelik desek bile toplum üzerinde partinizin gücü, etkisi ve imajının etkisi de inkâr edilemez bir gerçektir.

HALKIN SESİ: Denk bütçe yerel yönetimlerde zor görünüyor ama 2008 yılında İnönü Belediyesi'nin çok tartışılan bütçe açığı vardı. O açık kapatıldı mı yoksa kara delik büyüyor mu?

Beycanlı: Belediye açığı diye bir olay yok. Yalnızca belediyenin mali yapısında bir daralma ve bozulma oldu. Biz İnönü Belediyesi olarak devamlı tasarruftan yana olduk. 2007 yılından beri harcamalarımızı en aza indirgedik ve yaklaşık 5 yılda bir kişi olarak artan personel sayımız olmuştur. 2007 yılındaki hükümetlerin uygulamış olduğu belediyelerle ilgili nüfus politikası, bilhassa kırsal belediyeleri bir daralmanın içine itmiştir.

Peki, neydi bu politika diye sorarsanız, 2006 yılı sonu itibarı ile bir nüfus sayımı olmuştu. Bu nüfus sayımında belediyelerin devlet bütçesine katkıları nüfus esasına göre alınır. Devletin mali gelirlerinin belli bir oranı belediyelerde yaşayan fert sayısına göre hesaplanır, hal böyle olunca son sayımda, - tabi bana göre- yasal olmayan, tartışılır bir nüfus yapısı ortaya çıkmıştır.. Bu sayım bilhassa öğrencilerin de olduğu dönem yapılmıştı. Nüfus sayımında, inşaat furyasında adada bulunan işçiler, özellikle 3.cü ülkelerden gelen, vatandaş olmayan hatta belli bir süre burada kalıp geri dönecek olan insanlar da bu nüfus sayımına tabii tutulmuşlardı. O sayımın üzerinde belediyelere pay dağıtıldı.

Hal böyle olunca geçmiş yıllara oranla %30-40 azalama meydana geldi. Takdir edersiniz ki kırsal kesim belediyelerinin gelirleri çok kısıtlı olduğundan dolayı bütçemizin yaklaşık %70'ini oluşturan devlet katkısının büyük bir azalması bizi büyük bir mali çıkmazın içine itmiştir. 2008 yılında olay medyaya farklı lanse edilmiştir ama belediyemizin bütçe eksikliğinin ana sebebi budur. Halen İnönü belediyesi faaliyetlerinin bir kısmını borçlanarak yürütmek zorunda kalıyor. Bu nüfus olayı düzelmedikten sonra bizim gibi kırsal kesimdeki belediyelerin durumu bu şekilde olmaya devam edecektir.

HALKIN SESİ: Elektrik kurumuna olan borç ne oldu?

Beycanlı: Maalesef bu borç durmaktadır ama en yakın zamanda kapatılacaktır.

HALKIN SESİ: Köylülerin belediyeden beklentileri neler? Bu beklentilerin ne kadarını karşılayabiliyorsunuz?

Beycanlı: Eskiden köylüler belediyeden yol, su, temizlik gibi hizmetlerin sorunsuz ve tamam olmasını bekliyordu. Ama şu an halk bunu aşmıştır ve belediyelerden daha fazla beklentilerle isteklerini dile getirmektedirler.

Köylüler daha duyarlı ve daha çevreci olmaya başladı. Asfalt yapılarının alt yapıları yapılırken çevre düzenlemesi de birlikte devam etmektedir. Herkes mahallesinde bir yeşil alan veya oyun parkı istiyor. Kırsal kesimlerde sosyal aktiviteler daha çok öne çıkmaya başlamıştır. Sosyal yapı buna doğru yön alıyor yani bundan 10 yıl önceki istekle şu an ki istekler tamamen farklılaşmış durumdadır. Ve biz tüm bu isteklere elimizden geldiği kadar yetişmeye çalışıyoruz.

HALKIN SESİ: Şu an belediyenin devam eden çalışmaları nelerdir?

Beycanlı: Şu an köy içlerinde toprak yollarda asfalt çalışmalarımız yürütülmektedir.

Diğer köylerde de bu çalışmalarımız devam etmektedir. Yaklaşık 2000 ton civarında bir asfalt çalışmamız olacaktır.

HALKIN SESİ: İnönü belediyesi olarak yeni projeleriniz var mı?

Beycanlı: Evet var. Şu an hayata geçirmeye çalıştığımız 3 projemiz bulunuyor. Sanırım bir iki ay içerisinde bunları hayata geçireceğiz. Her fırsatta söylediğim gibi merkezi hükümetlerin uyguladığı politikalar artık belediyelere pek bir katkı veremiyor. Bizde kabuğumuzu kırmaya karar verdik ve AB destekli projelerimizi hayata geçirmeye çalışıyoruz.

AB orijinli bir Avrupa Birliği Kırsal Kesim Kalkındırma Fonu' ndan köylü halkımızın eğitimine yönelik bir projemiz var. Bu projemiz bütçeleşmiş ve uygulama aşamasına gelmiştir. Diğer iki projemiz çevre köy halkına hitap eden projelerdir. Projelerimizin ikincisi yaşlılarımıza ve özürlü vatandaşlarımıza yönelik bir bakım evi, diğer projemiz ise kreş öncesi çağdaş bir eğitim merkezi olarak hayata geçecektir.

HALKIN SESİ: Dörtyol, Korkuteli ve Nergisli de İnönü belediyesine bağlı. Bu köyleri belediye hizmetleri ne oranda gidiyor? Yerel yönetimle yeni tanışan bu köylerdeki insanlar hizmetleriniz karşısında nasıl tepki veriyorlar? Halkın size tepkisi ne?

Beycanlı: Bu köylerdeki beklentiler de hemen hemen ayni şekildedir. Biz bu mesajı halkımızdan aldık ve artık bu yönde çalışmalar yapacağız. Özellikle Kırsal Kalkınma Programı adı altında yapılacak olan 3 proje de bölge halkını memnun edecektir.

Bölge halkı bilgisayardan, spora her türlü eğitim alabilecekleri bu projeler gençlerinde birçok isteğine cevap verecek şekilde düşünülmüştür.

HALKIN SESİ: Şu an iktidarda UBP var. UBP hükümetiyle aranız iyi.. Size belediyeyle ilgili hangi konularda daha fazla yardımcı olmalarını bekliyorsunuz?

Beycanlı: Ben zaten hiçbir hükümetle ters düşmeyi sevmiyorum. Arada bir farklı fikirler olabiliyor tabi.

Hükümetler genelde belediyelere iyi gözle bakar mesajı veriyor. Ama toplumda görüldüğü gibi çok büyük bir katkıları yoktur.

Geçmiş hükümette iç meseleler unutulmuş dış meselelere ağırlık verilmişti. Hal böyle olunca istemeden bazı konularda ayrı düşülmüştür. Yani geçmiş hükümetlerle belediyelerin çatışması hükümetin tüm enerjisini dış meselelere vermesinden dolayı olmuştur. Şu anki hükümet iç meselelere daha çok ilgi göstermeye başlamıştır.

HALKIN SESİ: Belediye bünyesinde kaç işçi ve memur çalışmaktadır? Herhangi personel sıkıntınız var mı?

Beycanlı: Belediyemizde belediye başkanı da dahil olmak üzere 28 kişi çalışmaktadır. Tüm herkes kadroludur. Mevcut 2007 yılında çıkan belediye personel yasasına göre İnönü belediyesinin çağdaş hizmet verebilmesi için kadrosundaki personelin 44 kişi olması gerekiyordu. Ama biz kadromuzun %55-60'ını kullanıyoruz. Tabi dönem dönem sıkıntılarımız oluyor ama bütçemiz olmadığı için şu an personel alamıyoruz. İnşallah en yakın zamanda mali yapımızı düzeltir ve kadro sayımızı da yasalara göre uygulayabiliriz.
Mevcut durumda personel alınması belediyeyi çıkmaza sokmaktır. Bu yüzden yeni personel alımı için önce mali yapımızın kesinlikle düzelmesi gerekmektedir.

HALKIN SESİ: Geçen yıl grevlerle bayağı sorun yaşadınız. İşçilerin sosyal yatırımlarının yapılmamasından dolayı greve gidilmişti. Şuan yatırımlarınız ne durumda?

Beycanlı: Bizim belediyemizin sosyal yatırımları en düzenli yapılan belediyelerden biridir. Yalnızca mali problemlerimizden dolayı son 4-5 aydır bir aksama olmuştur bu da en yakın zamanda giderilecektir. Sanırım Eylül ayı içerisinde sorunumuz kalmayacaktır.

HALKIN SESİ: Belediye Başkanı olarak hedeflerinize hangi oranda yakın oldunuz?

Beycanlı: Şunu söyleyeyim öncelikle, hiçbir zaman tüm hedeflerinize ulaşamazsınız. Şartlar ve mali yapılar bunu engellemektedir. Açık söylemem gerekirse 19 yıldır halkıma istediklerinden fazlasını verebildiğime inanıyorum. Ama tüm hedeflerime ulaştığım da söylenemez. Şu ana kadar yaptığım tüm hizmetler beni tatmin etmiştir.

HALKIN SESİ: 2010 yerel seçimlerinde yeniden aday olmayı düşünüyor musunuz?

Beycanlı: Benim belediye başkanlığına her aday oluşumu inanın ki içinde olduğum şartlar belirlemiştir.
Son an karar vereceğim bir durumdur bu. Eğer şartlar aday olmamı gerektirirse aday olacağım. Halkın isteği de önemlidir. Halkın iradesine de saygı gösteririm.

HALKIN SESİ: İnönü, yerel yönetimi olan bir köy. Bazı şehirler var köy gibi, bazı köyler var şehir gibi. İnönü sizce ne zaman şehir gibi köy olacak?
En büyük sorunumuz da bu yöndeydi, bizim yatırımcıyı köy içerisine nasıl çekebiliriz diye düşünmüştük. Ama bundan önceki hükümetle bu konuda ters düştüğümüzden dolayı bu yöndeki çalışmalarımız ertelenmiştir. Şu an ki hükümet bizim iç meselelerimizle daha yakından ilgili olduğundan en yakın zamanda bu sorunu da çözeceğimize eminim. Hatta sayın Maliye Bakanı ile bu konuda iki kez görüşmem olmuştur. Bakanlık olarak ne gibi teşviklerde bulunabilirler diye görüştüm. Nüfusun arttığı bir bölgede ekonomi rahatlar, istihdam açılır, çalışma alanı genişler ve bunlar da hükümetin desteği ile olacak işlerdir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.