Devrimin Avrupalı çocukları

Yayın Tarihi: 05/05/17 07:30
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+
Fransa önemli!

Fransız halkının seçimi bize, Avrupa'nın "yeni ideolojik aklı"yla ilgili netlik kazandıracak. Üstelik bu netlik aydınlıkla karanlık arasındaki fark kadar bir netlik!

Avrupa'yı, "Avrupacı" bir şekilde menfaat için değil de, II. Dünya Savaşı yıkımının ardından gelen değerler düzeni ve toplum mühendisliği olarak görebilen, Aydındalanma Çağı'nın beşiği olarak anlayabilen akıl, şunu da anlar:

Avrupa, sadece bir coğrafya, kimi milletlerin yan yana dizildikleri bir kıta değil, ortak tarihi ortak akılla anlayan ve sağduyu mekanizmasını çalıştıran bir aydınlık düzenidir.

Şimdilerde "Avrupalı" tırnak içinde yazılması gereken bir yapıya, hızla dönüşmektedir. İletişimin bu çağdaki hızı, toplumsal ve toplumlar arası ilişkileri de aynı hızla takip etmemizi ve anlamamızı koşul kılıyor.

"Avrupalı" tanımı ile bir kıtaya ait insanlar anlatılırken, diğer yandan "ileri medeniyet" olarak düşündüğümüz zamanlar artık geride kalıyor. Çünkü "Avrupalı" artık, "biz kimiz?" sorusunun sorulmakta olduğu bir öz kimliğe dönüşüm içinde.

En çok da bu soru nedeni ile Fransa seçimleri önemli. Le Pen, çığlık çığlık faşizm kokarken, mesele demokratik bir süreçte, antidemokratik vaadlerde bulunarak, özellikle Müslümanlara saldırması ve faşist ideallerini ırkçılık ve inanç düşmanlığı ile sergilemekten çekinmemesidir.

Kazanması ayrı bir facia olur ancak, kaybetmesi durumunda da Fransızların yüzde kaçının ona oy verdiği çok önemlidir.

Fransız Devrimi'nin çocuklarına ait "yeni ideolojik akıl" bu sonuçlarıyla tüm Avrupa'ya yansıyacaktır.

Bu; İngilizlerin "biz İngiliziz", Almanların "biz Almanız", İtalyanların "biz İtalyanız" demesini artıracak olan bir ayrımın yeni ifade biçimi olacaktır.

Bu seçim, Fransızların kararı veya karardaki Le Pen oy oranı ile bir anlamda, Aydınlanma Çağı'nın, Rönesans'ın, Fransız Devrimi'nin, Frankfurt Okulu'nun sonuçlarını korumaları ve reddetmelerinin de oranıdır.

*

Bunu derin okuyabilmek için, Fransız Devrimi'nin sadece birkaç sonucuna bakmak yeterli. Bu devrim, insan haklarının kabulü, demokratik ve laik anayasal rejimlerin, eşitlik, hürriyet, adalet ve demokrasi kavramlarının yayılmaya başlamasına neden olmuştu.

Gelin görün ki bunun gerçekliği kadar, Le Pen'in "yeni bir düzen kurma ideali" de ortadadır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları