Kalkınabilmek için yabancı yatırımlara muhtacız

Yayın Tarihi: 18/06/17 10:36
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+

Geçmişten günümüze, Kıbrıs Türk halkının en büyük sorunu, işsizlik, göç ve buna bağlı olarak Rumlar ile aramızdaki NÜFUS AÇIĞIDIR .

Rumlar,nüfus üstünlüğünü öne sürerek Kıbrıs'ın tümüne sahip çıktığı ve bize azınlık hakkını layık gördüğünü gizlemek gereği bile duymuyor.

1974'den sonra istihdam olanakları bakımındangeçmişle kıyaslanamayacak derecede çok daha iyi durumdayız.

Ancak yeni istihdam olanakları yaratılmaması nedeniyle, son yıllarda özellikle yüksek öğrenimini tamamlayan gençlerin tümüne yakını, göç etmek zorunda kalmaktadır.

Gençlerin ülkemizden göç etmesini engellemek ve Rumlar ile nüfus açığımızı kapatmak için, mutlaka yeni istihdam olanakları yaratmak, bunun için de yatırım yapmak ihtiyacındayız. Fakat istihdam konusunda sorunlarımızı süratle çözebilmek için, yeterli sermaye birikimimiz yoktur.

Yatırımların gerçekleştirilmesinde özellikle turizm sektöründe yabancı sermayeye büyük ihtiyaç vardır.

KKTC ılıman iklimi, temiz havası ve denizi nedeniyle turistik arz verileri bakımından uluslararası turizm talebine hep hedef olmuş bir ülke olmasına rağmen; çoğu turistik bölgelerimizde halen büyük bir yatırım eksikliği bulunmaktadır.

Ancak bu açıkları giderebilecek finansal kaynaklarımız oldukça kıttır. Bunun için, her olanağı akıllı bir şekilde değerlendirmek, teşebbüs gücünün yaratıcı kabiliyetinden ve yabancı sermayeden yararlanmak zorundayız.

Kuşkusuz yabancı yatırımcıların güvenilir ve kârlı alanlara doğru yöneldiği inkar edilemeyen bir gerçektir. Fakat en basit ekonomik ilişkiler bile, karşılıklı çıkar elde edilmesine bağlıdır.

Yabancı yatırımcılar ek fon kaynağı yaratılması yanında, ayni zamanda gelişmiş işletmeciliğin gerektirdiği yöntemleri, yetişmiş personeli ve ileri teknolojiyi de getirmektedir.Ayrıca,yeni pazarların elde edilmesi ve KKTC turizminin daha kolay tanıtılabilmesi bakımından da önemlidir.

Yaşanan dönemde turistik tesislerin uluslararası niteliklere uygun olması gerekir .Bu tesisler ise, uluslararası alanda deneyime sahip, uzman kuruluşlar tarafından gerçekleştirilebilmektedir.

KısacaTurizm yatırımları hem yüksek finansman', hem de ileri teknolojiyi gerektiren bir özelliğe sahiptir. Bu nedenle yabancı sermaye, turizm sektörü için vazgeçilmezdir.

Yabancı yatırımcılar tarafından ülkemizde yapılan turistik tesislerle yaratılan ek kapasite ve hizmetler sayesinde, ülkemizin döviz gelirini artmaktadır.

Üstelik yatırım ve hizmetler için yabancı yatırımcılar kendi dış kaynaklarını kullandığından, ülkemizden döviz çıkışı da olmaz. Diğer sektörlerin aksine turizm faaliyetlerinde önemli ithalat zorunluluğu da yoktur.

Yabancı yatırımcıların hedefi kazanç elde etmek olduğu için, dışa dönük işletmecilik ve pazarlama konularında etkin bir şekilde çalışırlar.

Yabancı yatırımcılar, Rum ve yandaşlarının, ülkemiz aleyhindeki olumsuz propagandalarının önlenmesi ve etkisiz duruma getirilmesi bakımından da yararlıdır.

Ülkemiz, turizm bakımından uygun ve çekici koşullara sahip olmasına karşın, yabancı yatırımcıların yeterince gelmesisağlanamamaktadır. Çünkü yatırım ortamı uygun ve çekici değildir.

Yunanistan ve güney Kıbrıs çeşitli teşvik ve sağlanan olanaklar nedeniyle, yabancı yatırımcılar tarafından tercih ediliyor.

Örneğin Yunanistan, Portekiz, İspanya'da yatırım değeri üzerinden yatırımcılara%20 ile %50 arasında hibe ödenmektedir.

Ülkemizde yabancı yatırımcılara önemli teşvikler sağlanmaması yanında, bürokratik engeller, yüksek vergi oranları,tanıtım yetersizliği, ekonomik ve en önemlisi siyasi belirsizlik, ambargolar, YABANCI DÜŞMANLIĞI, ekonomik kalınmamızı istemeyen içimizdeki bazı kişi, STÖ ve siyasilerin çağdışı kalmış 'Peşkeş ve sömürü' edebiyatı ile her türlü yatırımı engellemeye çalışmas, yatırımcıları korkutmakta ve caydırıcı etki yapmaktadır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.