İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Yeni Kamu Sağlık Çalışanları Yasası neleri içeriyor?

Yeni Kamu Sağlık Çalışanları Yasası neleri içeriyor?

<P>Cumhuriyet Meclisi'nin 19 Ocak 2009 tarihli toplantısında oyçokluğuyla onaylanan ancak bazı sendikaların hekimlerin ikinci iş yapmasına onay verdiği gerekçesiyle iptali için Anayasa Mahkemesi'ne götürdüğü Kamu Sağlık Çalışanları Yasası'nda değişiklikler içeren tasarı dün Meclis Genel Kurulu'nda oyçokluğuyla kabul edildi.</P>

Yayın Tarihi: 27/07/10 11:34
okuma süresi: 8 dak.
Yeni Kamu Sağlık Çalışanları Yasası neleri içeriyor?
A- A A+

Cumhuriyet Meclisi'nin 19 Ocak 2009 tarihli toplantısında oyçokluğuyla onaylanan ancak bazı sendikaların hekimlerin ikinci iş yapmasına onay verdiği gerekçesiyle iptali için Anayasa Mahkemesi'ne götürdüğü Kamu Sağlık Çalışanları Yasası'nda değişiklikler içeren tasarı dün Meclis Genel Kurulu'nda oyçokluğuyla kabul edildi.

Kamu sağlık çalışanlarının icapçı (on-call) ödeneği kıstaslarını değiştiren yasa, doktorların zorunlu hizmetlerine de yeni düzenlemeler getirdi. On-call ödenekleri sürenin bire 0.3 tutarından, bire 0.15 tutarına geriledi. Vardiya veya rotasyon ödenekleri ise brüt asgari ücretin yüzde 10'undan, yüzde 15'ine çıkarıldı.

Değişiklik yasasının getirdiği en önemli değişikliklerden biri de, emeklilik haklarında yıpranma payı olarak bilinen "özel hizmet süresi" konusundaki cinsiyet ayrımının kalkması oldu.

YASADA NELER VAR?

Kamu Sağlık Çalışanları (Değişiklik) Yasası'yla yasaya, "düzensiz mesai" tefsiri eklenirken, "yetkili sendika" tefsiri de yeniden düzenlendi.

Kamu sağlık çalışanlarının kendileri, eşleri ve bakmakla yükümlü çocuklarına ait taşınır ve taşınmaz mallarıyla alacak ve borçları hakkında "Mal Bildiriminde Bulunulması Yasası" uyarınca mal bildiriminde bulunması da zorunlu kılındı.

ÖZEL HİZMET SÜRESİ

Değişiklik yasasıyla, "hemşire ve ebeler, radyodiagnostik, radyoterapi ve radyoizotop sahalarında fiilen çalışanlar, hekim, diş hekimleri, tıpta uzmanlık belgesi olanlar ve laborant olarak çalışanların" her 360 gününe 72 gün özel hizmet süresi eklenecek. Özel hizmet süresi eklemesi 1800 günü aşamayacak.

ON CALL ÖDENEĞİ KISTASLARI DEĞİŞTİ

Mesai saatleri dışında icapçı (on-call) görev yapan kamu sağlık çalışanlarına verilen tahsisatın kıstasları da yeniden düzenlendi.

Yürürlükteki yasada, normal çalışma günlerinde ikametinde bulunmak koşuluyla, icapçı (On-Call) görevini yerine getiren kamu sağlık çalışanına icapçı (On-Call) süresinin bire 0.3 tutarı kadarı icapçı (On-Call) tahsisatı verilirken, değişiklikle normal çalışma günlerine idari tatil günleri ibaresi de eklendi ve icapçı süresinin bire 0.15 tutarı tahsisat getirildi.

Hafta sonu tatilleri ile diğer resmi tatil günleri ikametinde bulunmak koşuluyla, icapçı (On-Call) görevini yerine getiren kamu sağlık çalışanına ise, bire 0.6 tutarı kadarı olan tahsisat, bire 0.3 tutara düşürüldü.

"Vardiya veya rotasyon ödeneği" ifadesi yerine "vardiya veya düzensiz mesai ödeneği" söz dizisi konuldu.

Yasayla getirilen bir diğer değişiklik ise vardiya veya düzensiz mesai ödeneğiyle ilgili… "Vardiya veya rotasyon şeklinde çalışan kamu sağlık çalışanlarına, çalıştıkları sürece aylık brüt asgari ücretin yüzde 10'u oranında aylık vardiya veya rotasyon ödeneği verilir ve vergiye tabidir" düzenlemesi yerine şu düzenleme getirildi:

"Vardiya veya rotasyon şeklinde çalışan kamu sağlık çalışanlarına, çalıştıkları sürece aylık brüt asgari ücretin yüzde 15'i oranında aylık vardiya veya düzensiz mesai ödeneği verilir ve vergiye tabi tutulur. Bu ödenek, emeklilik menfaatleri açısından dikkate alınmaz".

ZORUNLU HİZMET

Yasaya yeni eklenen bir maddeyle zorunlu hizmet personeliyle ilgili kurallar düzenlendi. Buna göre, zorunlu hizmet kapsamındaki personelin görev yerleri bakanlıkça belirlenecek. Sözleşmeli statüde görev yapacak zorunlu hizmet personelinin hizmet süresi, ihtisas süresinin yarısı kadar olacak. Tıp fakültesinden mezun hekimler, bir ay içinde zorunlu hizmet görevi için bakanlığa başvuracak ve bakanlık TC ile anlaşmalar ve protokoller çerçevesinde gerekli işlemleri yapacak.

Zorunlu hizmet kapsamındaki personel, bu görevlerini tamamlamadan meslek icra edemeyecek.

"Takdir Belgesi ve Ödüllendirme" yan başlıklı maddede, kıdemli hekimlerin, barem içi artış miktarının yarısı kadar olan miktarın aylık brüt maaşına eklenmesi şeklindeki var olan düzenleme, "barem içi artış kadar miktar" olarak değiştirildi.

TEKNİK KURUL

"Teknik Kurul"un oluşumunda da değişiklikler yapıldı. Buna göre, Bakanlık Müsteşarı başkanlığındaki kurulda, bakan veya müsteşar tarafından atanacak iki daire müdürü, Personel Dairesi temsilcisi, Maliye Bakanlığı temsilcisi, DPÖ temsilcisi, tabiplik hizmetleri sınıfındaki hekimlerin bağlı bulunduğu en çok üyeye sahip hekim sendikası ile kamu sağlık çalışanlarının bağlı bulundukları en çok üyeye sahip iki sendikadan ikişer temsilci görev yapacak.

Kamu sağlık çalışanlarının aylık ve tahsisatları ile ilgili konularda üç sendika birlikte görev alacaklar.

ŞEHERLİOĞLU: "EN ÖNEMLİ KAZANIM YIPRANMA PAYINDA CİNSİYET AYRIMININ KALKMASI"

Cumhuriyet Meclisi'nde dün onaylanan Kamu Sağlık Çalışanları (Değişiklik) Yasası'yla ilgili TAK muhabirinin sorularını yanıtlayan Tıp-İş Başkanı Dr. Erol Şeherlioğlu, yıpranma payı uygulamasındaki cinsiyet ayrımının kalkmasının kendileri için en önemli kazanım olduğunu söyledi.

Şeherlioğlu, daha önce sadece kadın sağlık çalışanlarına ve sadece erkek hemşire ve radyograferlere verilen yıpranma payından bundan böyle cinsiyet ayrımı olmaksızın tüm hekimlerin, diş hekimlerinin, hemşire ve ebelerin, radyodiagnostik, radyoterapi ve radyoizotop sahasında fiilen çalışanlarla laborantların yararlanacağını belirtti.

Şeherlioğlu, "Bu yasada bizim için en önemlisi yıpranma payının erkek doktorlara ve diğer sağlık çalışanlarına da verilmesiydi. Bu haksızlık giderildi" dedi.

Değişiklik yasasında hem olumlu hem olumsuz düzenlemeler bulunduğunu kaydeden Tıp-İş Başkanı Şeherlioğlu, on-call ödeneğinin biraz yüksek olduğu konusunda hemfikir olduklarını ve bunun makul seviyeye indirildiğini ifade etti.

Dr. Erol Şeherlioğlu, hükümetin ek mesailerle ilgili yapmak istediklerini ise kabul etmeyeceklerini söyledi.

Yürürlükteki Kamu Sağlık Çalışanları Yasası'nda hekimlere ikinci iş hakkı sağlanmasına karşı çıkan bazı sendikaların Anayasa Mahkemesi'ne başvurduğunu hatırlatarak, mahkemenin eylülde konuyu görüşmesinin beklendiğini kaydeden Şeherlioğlu, bu düzenlemenin bozulmasının sağlıkta kaosa yol açacağı görüşünü ifade etti.

Şeherlioğlu, 3 bin 250 TL'ye çalışan hekimler bulunduğunu belirterek, tam gün sağlık hizmetine geçilmesi için hekim maaşlarının yükseltilmesinin şart olduğunu ve bu konuda hükümetin niyeti varsa görüşmeye de hazır olduklarını söyledi.

Ek mesai ödeneklerinin kuşa çevrildiğini belirten Tıp-İş Başkanı Şeherlioğlu, doktorlara ikinci işin yasaklanmasının sağlıkta kaos yaratacağını kaydetti ve "Niyet sağlık hizmetlerini çökertmekse buyursunlar yapsınlar" diye konuştu. Şeherlioğlu, Anayasa Mahkemesi'ne başvuran sendikaları "sağlık çalışanlarını bölmekle ve hükümetin sağlıkta politika yapmasına olanak sağlamakla" da eleştirdi.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.