İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Yarından itibaren arka koltukta kemer takma zorunlu oluyor

Yarından itibaren arka koltukta kemer takma zorunlu oluyor

Trafik kazalarında can kayıplarının ve yaralanmaların azalmasında önemli fonksiyonu olduğu ispatlanan emniyet kemeri, yarından itibaren araçların arka koltuklarında da zorunlu oluyor.

Yayın Tarihi: 17/12/12 13:58
okuma süresi: 4 dak.
Yarından itibaren arka koltukta kemer takma zorunlu oluyor
A- A A+

Otomobiller yanında otobüs ve minibüslere de emniyet kemeri zorunluluğu getiren "Emniyet Kemeri (Değişiklik) Yasası", 6 aylık hazırlık döneminin tamamlanmasının ardından yarın yürürlüğe giriyor. Yeni uygulama, özellikle çocukların güvenli seyahat etmesi açısından önem taşıyor.

Yasa uyarınca, otomobil, otobüs, kamyonet ve kamyon sınıfı araçlarda emniyet kemeri kullanmamaya asgari ücretin yüzde 10'u ve 5 ceza puan, çocuk koruma sistemi kullanmamaya asgari ücretin yüzde 10'u ve 10 ceza puanı ceza verilecek.

"Emniyet kemeri ve çocuk koruma sistemleri kullanımına ilişkin zorunluluklar ve muafiyetlerle ilgili kuralları ve bu hususlara ilişkin suç ve ceza kurallarını" kapsayan yasadaki kurallar, sadece emniyet kemeri sistemi bulunan veya yeni ithal edilecek araçlarda uygulanacak.

Buna göre, arka koltuklarında emniyet kemeri olmayan eski model araçlara emniyet kemeri taktırma zorunluluğu getirilmiyor ancak ithal edilecek araçlarda artık yasanın öngördüğü şartlar aranıyor. Araç muayenelerinde de denetimler yasaya uygun yapılacak.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda 4 Haziran'da onaylanan ve Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girmesi öncesinde hazırlık süreci için 6 ay süre tanınan yasaya göre, tüm koltuklarında emniyet kemeri bulunmayan motorlu araçların kaydı yapılmayacak. Yasa; otomobil, otobüs, kamyonet ve kamyon sınıfı motorlu araçlarda emniyet kemeri kullanımını zorunlu kılarak sürücü ve yolcuların güvenliğinin artırılmasını, çocuk koruma sistemleriyle çocukları da güvence altına almayı amaçlıyor.

ÇOCUK KORUMA SİSTEMİ YOKSA 3 YAŞ ALTI ÇOCUK TAŞINAMAYACAK

Çocuk koruma sistemleri olmayan motorlu taşıtlarda 3 yaşın altındaki çocukların taşınması yasaklanırken, çocukların taksilerde seyahatleri sırasında çocuk koruma sistemleri varsa kullanmaları, yoksa arka koltukta oturmaları zorunlu hale geldi.

OTOBÜSLER, KAMYONET VE KAMYON SINIFI ARAÇLAR

Yasa, otobüs, kamyonet ve kamyon sınıfı motorlu araçlarda da emniyet kemeri kullanımını zorunlu hale getiriyor. Otobüslerde emniyet kemeri kullanımı için her oturma pozisyonundan görülecek semboller de bulundurulacak.

Otobüs sınıfı araçlarda seyahat eden yolcular koltuklarına oturduklarında ve araç hareket ederken, emniyet kemerlerini bağlamak zorunluluğu konusunda sürücü, sürücü muavini, grupsa grup lideri tayin edilen kişiyle görsel-işitsel vasıtalarca uyarılacak.

ZORUNLU OLMAYAN HALLER

65 km hız sınırını aşmayan yollarda seyreden ve 10 kilometreden uzun mesafe gitmeyen, ayakta da yolcu taşıyabilen otobüs sınıfı araçlarda ise emniyet kemeri bulundurulması zorunlu olmayacak.

Ayakta yolcu taşımayan otobüslerin bütün koltuklarında emniyet kemeri zorunlu olmayıp sürücüsü dahil en ön ve önünde boşluk olan arka koltuklarda, önünde boşluk olan kapı önü koltuklarda, iki katlı otobüslerde merdiven önü ile en ön ve önünde boşluk olan arka koltuklarda ve masa etrafında bulunan, aracın gidiş yönüne doğru olan koltuklarda oturan yolcular için emniyet kemeri bulundurulması ve kullanılması zorunlu.

Sağlık sorunları nedeniyle emniyet kemeri takamayacak kişilerin "Devlet Hastanesi Sağlık Kurulu'ndan" emniyet kemeri takamayacağına dair rapor almaları zorunluluğunu da getiren yasa, bu kişilerin araçlarının ön ve arka kısmında bu amaçla hazırlanan sembol bulundurulmasını içeriyor.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.