Pazarlık: TSK'da deprem

Yayın Tarihi: 31/07/11 07:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+

Hafta sonu Ankara'dan yayılan haberler,bir yıl önce YAŞ toplantısından önce yaşananların yeniden yaşanması üzerine TSK'da depremi tetikledi.

Savcılık ve Mahkeme arasında sıkışıp kalan sayıları hayli kabarık Subayın tutuklanma talebi,Yüksek Askeri Şûra toplantılarını tutsak alınca,Genel Kurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları istifa ettiler.Cuma günü,çalışma saati kapanırken yer alan olay, Başkent Ankara'ya bomba gibi düştü ve gece yarısına kadar süren toplantılara neden oldu.

Sonuçta Jandarma Genel Komutanı Org.Nejdet Özel,Kara Kuvvetleri Komutanlığına kaydırıldı.

Cuma tarihi itibarıyla yapılan bu işlemi Genel Kurmay başkanlığına vekâlet yetkisinin verilmesi izledi.

Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'in açıklaması hayli etkili oldu.

Geceleyin birçok televizyon haber kanalı bu açıklamayı vermediği için "Görülen lüzüm üzerine istifa" edildiği şeklindeki iddia hayli eleştiri aldı.

Oysa Koşaner Paşa'nın Anadolu Ajansında yayınlanan açıklaması, olaylara tam ışık tutuyordu.

KKTC'de de merak edilen bu açıklamayı köşemde yayınlayarak olaylara ve gelişmelere ışık tutmak istedim.İşte o haber ve açıklama:

"Genelkurmay Başkanlığı'ndan istifa eden Orgeneral Işık Koşaner veda mesajında Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin tutukluluğuna, Yüksek Askeri Şura'ya katılmalarının engellenmesine dikkati çekti ve mevcut şartlar altında bu göreve devam edemeyeceğini bildirdi.

Anadolu Ajansı'nın İnternet sitesinde yayınlanan mesajda Koşaner, 173'ü muvazzaf, 77'si emekli olmak üzere 250 general/amiral, subay, astsubay ve uzman jandarma çavuşun tutuklu bulunduğunu hatırlattı ve "Tutuklamaların evrensel hukuk kaidelerine, hakka, adalete ve vicdani değerlere uygun olarak yapıldığını kabul etmek birçok hukukçunun da ifade ettiği gibi mümkün değildir," dedi.

Koşaner, haklarında kesin yargı kararı olmamasına rağmen üst düzey subayların Yüksek Askeri Şura'ya girme hakkının engellenmesini de eleştirdi: "Henüz hiçbir kesin yargı kararı olmamasına rağmen, tutuklu bulunan 14 general/amiral ile 58 albay, hürriyetlerinin tahdit edilmesinin yanı sıra, mevcut yasalarımız gereğince bu yıl yapılacak Yüksek Askeri Şura'da değerlendirmeye girme hakkını kaybetmiş ve peşinen cezalandırılmıştır."

Koşaner, Genelkurmay Başkanı olarak personelin haklarını koruyamadığını, bu durumda görevine devam edemeyeceğini kaydetti: "Genelkurmay Başkanı olarak personelimin hak ve hukukunu koruma sorumluluğumu yerine getirmeme engel olduğundan, işgal ettiğim bu yüce makamda göreve devam etme imkanımı ortadan kaldırmıştır."

Orgeneral Koşaner, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sürekli gündemde tutularak, kamuoyunda bir suç teşkilatı olduğu izleniminin yaratıldığını savundu.Koşaner, Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına hitaben bir veda mesajı yayınladı.

Şu anda 173'ü muvazzaf, 77'si emekli olmak üzere 250 general/amiral, subay, astsubay ve uzman jandarma çavuşun hürriyetlerinden yoksun olarak tutuklu bulunduğunu hatırlatan Koşaner, mesajında şunları kaydetti:

"Tutuklamaların evrensel hukuk kaidelerine, hakka, adalete ve vicdani değerlere uygun olarak yapıldığını kabul etmek birçok hukukçunun da ifade ettiği gibi mümkün değildir.Bu durum birçok defalar yetkili makamlara iletilmesine, anlatılmasına ve takip edilmesine rağmen, soruna yasal çerçevede bir çözüm bulunması mümkün olmamıştır.

Haklarında henüz hiçbir kesin yargı kararı olmamasına rağmen, tutuklu bulunan 14 general/amiral ile 58 albay, hürriyetlerinin tahdit edilmesinin yanı sıra, mevcut yasalarımız gereğince bu yıl yapılacak Yüksek Askeri Şura'da değerlendirmeye girme hakkını kaybetmiş ve peşinen cezalandırılmıştır.

Soruşturma ve uzun süreli tutuklamaların bir amacının da Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sürekli gündemde tutularak, kamuoyunda bir suç teşkilatı olduğu izleniminin yaratılmaya çalışıldığı, bunu fırsat bilen yanlı medyanın da her türlü yalan haber, iftira ve suçlamalarla yüce ulusumuzu kendi silahlı kuvvetlerine karşı tavır almaya teşvik ettiği dikkatlerden kaçmamaktadır.

Bu durumun önlenememesi ve yetkili makamlar nezdinde yapılan girişimlerin dikkate alınmaması, Genelkurmay Başkanı olarak personelimin hak ve hukukunu koruma orumluluğumu yerine getirmeme engel olduğundan, işgal ettiğim bu yüce makamda öreve devam etme imkanımı ortadan kaldırmıştır.

Şartlar ne olursa olsun, Türk Silahlı Kuvvetlerinin kahraman mensuplarının, kutsal görevlerinde bundan önce olduğu gibi, bundan sonra da üstün disiplin, cesaret ve fedakarlıkla başarıya ulaşacaklarına olan kesin inancımı bir kez daha güvenle ifade ederken, Türk Silahlı kuvvetlerinin tüm mensuplarına sağlık ve esenlikler dilerim."

Bilindiği gibi Orgeneral Işık Koşaner KKTC'de Annan Plânı olayları yaşanırken K.T.Barış Kuvvetleri Komutanı idi.Kendisi ile hep yakın ilişki içinde olduk.

Bizler Işık Paşayı Barış Harekâtında Komando Birliğinin Komutanı olarak da anımsıyoruz.

Cuma gece yarısı beş buçuk saatlik bir çalışma ve temastan sonra Başbakan ve Cumhurbaşkanı soruna çözüm buldular.Buna göre Jandarma Genel Komutanı,Kara Kuvvetleri Komutanlığına atandı ve daha sonra kendisine Genel Kurmay Başkanlığı vekâleti verildi.Esasen iki yıl sonra Koşaner Paşadan sonra Genel Kurmay Başkanlığına Necdet Özer'in geleceği önceki haberlerde yayınlanmıştı.

Bu olaylar bu tayini öne almış oldu. Şimdi gözler Pazartesi yapılacak YAŞ toplantısında.

Hafta başında Kuvvet Komutanlıklarına asaleten tayinlerin yapılacağına inanılmaktadır.

Olay çeşitli ülkelerde ilgi ile izlendi.Haber ajansları haberi birinci haber olarak sundular.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının istifalarını "Türkiye'nin iç meselesi" olarak niteledi ve yorum yapacak kadar bilgi sahibi olmadığını söyledi.Dışişleri Bakanlığı'nın günlük brifingde istifalarla ilgili soruyu yanıtlayan Sözcü Mark Toner ayrıntıları bilmediğini ancak Türkiye'deki kurumlara güvendiğini belirtti.

Toner, "Bu Türkiye'nin iç meselesi gibi. Türkiye'nin kurumlarının gücüne - demokratik ve askeri kurumlarının gücüne güveniyoruz ve bu bir iç mesele.

Elbette, Türk ordusuyla yakın bir işbirliği var.

Ancak istifalar konusunda ayrıntıları görmedim dolayısıyla yorum yapmayacağım."

AB ise olaya "Demokratik kurallar içinde kalınarak" sonuç alınmasını olumlu karşıladığını açıkladı.

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Ria Oomen Ruijten, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'le 3 kuvvet komutanının emekliliklerini istemesini, "Türkiye'nin gittikçe daha demokratikleştiği" şeklinde yorumladı.

Oomen-Ruijten, kısa açıklamasında "Türkiye, demokratik kurumların askeri kararlar üzerinde denetim sahibi olduğu daha demokratik bir ülke haline geliyor" dedi.

Olay KKTC'de de ilgi ile izlendi.Basın mensupları, yazarlar, poltirkacılar, geceyi karşılıklı olarak telefon görüşmeleri yaparak olayı değerlendirdiler.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.