Okullarda tem gün yeni buluş mu?

Yayın Tarihi: 10/08/11 07:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+

KKTC'de yine Nasrettin Hoca'nın macerasını yaşıyoruz.Sömürge döneminde,Cumhuriyet döneminde ve hatta Milli Mücadele yıllarının yokluğuna rağmen tam gün olan eğitimi kırpa kırpa birkaç saate düşürdüler,öğretmen sayısını arttırdılar.

Yönetici sayısını eklediler.Yepyeni binaların yapılması sağlandığı ,o binalarda gün boyu çeşitli dallarda eğitim yapılabileceği hâlde beş saatlik eğitim amaçlarında kullandılar.Öğretmen sayısı artar,eğitim giderleri tepeye vururken eğitimde başarı dibe vurdu.

Bunu bilmeyen Üniversite sınavlarına baksın.KKTC öğrencileri,Türkiye birincisi idi.Şimdi Şırnak'la eşdeğer…

Şimdi Nasrettin Hoca'nın kaybolan eşeğini bulmuş gibi "Tam gün eğitim" yaygarası koparılmaktadır.Buna "Reform" bile diyerek gülünç olmaktadırlar.

Var olanı kaldır sokağa at,şimdi yeniden bulmuş gibi bayram yap ve de buna reform de…

Pişkinliğe bakınız! Hatta tam gün eğitimin ne kadar iyi olduğu kabul ettirilmeye çalışılmaktadır.Hatta bol bol tartışılmasını isteyerek iş yapıldığı sanılıyor.

İşte Milli Eğitim,Gençlik ve Spor Bakanlığının temas ve konuşmalarından ortaya çıkan haber özeti.Önce onu vereyim sonra eleştirimi yapar,görüşümü söylerim.Çünkü konu dünyada var olan tam gün eğitimini kabul edip etmemek değildir.Konu dayatmalara son verilip verilmeyeceğidir…

Haber özeti şöyle: "Kıbrıs Türk eğitim sistemi, uzun yıllardan sonra yeniden tam gün eğitime hazırlanıyor. Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst, ilk ve orta dereceli okullarda tam gün eğitime geçilmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Dürüst, tam gün projesiyle, eğitim sisteminde köklü bir reform yapılacağını; konunun öğrencilerin nasıl ve nerde öğle yemeği yiyeceğinin tartışılmasından öte bir konu olduğunu belirtti.

Tam gün eğitim projesini Ankara'ya kendisinin götürdüğünü ve uygulamaya girmesi için maddi destek talebinde bulunduğunu kaydeden Kemal Dürüst, projeyi "direksiyonun çevrileceği yön, tam hedef kilitlenecek unsur" diye niteledi. Bakan Dürüst, bundan sonra ülkedeki sportif ve kültürel yatırımların tam gün eğitimin de düşünülerek yapılacağını belirtti ve tam gün eğitime geçme hedefinde, öğretmenlere güveninin tam olduğunu söyledi."

"Dürüst, kendinde eğitim adına söz söyleme hakkını gören herkesten, kurum ve kuruluşlardan destek beklediğini kaydederek, tam gün eğitimle ilgili bir adım atılacaksa hep birlikte atılması gerektiğini söyledi.

Tam gün eğitimin mali boyutunun yüksek olduğunu, ciddi bir ekonomik yansıma görüleceğini ifade eden Bakan Dürüst, "Ankara'ya gidip geldiğim için birileri beni suçladı ama Ankara bu projeye mali destek vermezse bu işi yapamayız" dedi."

Bakan Dürüst çok şey söyledi ama ben bu kadarla yetinerek görüşümü ortaya koymak isterim.Sanki dünya yeniden keşfedilmektedir.Dün "Tam gün eğitim" yapılırken mutfak çalıştırılmakta,öğrenciler sofralara kurulmakta ve "İftar sofrası" gibi devlet kesesinden izaz ikram yapılmaktaymiş gibi bugün Okullara ek masraf olacağı söylenecek kadar pişkinlik gösterilmektedir.Bari bunu yaparken örneğin İngiltere incelenmeli idi.Orada öğleyin mutfak açılıp lokanta mı işletilmektedir?Başka ülkelerde mutfak yok diye tam gün eğitim yapılmamakta mıdır?

Yine Bakan bey oyuna geliyor. Kıbrıs'ta okulla ev arasındaki mesafe belli.Türkiye'de ya da İngiltere'de öğleyin çocuğun ihtiyacı olan sandöviç,bir adet meyve ve içecek çantasına konur ve eğitim sürdürülür.Zaten çocuk okul çıkışı evinde yeterince gıda alacaktır.Oralarda bu böyle yürümektedir.

Şimdi bizim engelcilerin gerekçelerini hemen hemen her gün okuyacağız.Yok memurun çıkış saati,yok mutfak,yok gıda listesi,yok yeni öğretmen,yok aşçı diyerek engeller konacaktır.

Uzağa gitmeye gerek var mı? Bizler tam gün eğitimden geldik.Bizden sonraki kuşak da öyle .Kentte,köyde yıllarca tam gün eğitim sürdü.Ta ki Sendikaların egemenliği Bakanları dize getirsin…Ama yarım gün eğitimde yüzlerce ek öğretmen atandı.Hatta 6 sınıflı 500 kişilik okulu bir müdür yönetirken şimdilerde muavinler,sınıf öğretmenleri,yetmedi branş öğretmenleri diyerek Öğretmen kadrosu şişirildi.Grev sayısı arttı.Değil tam gün, yarım gün eğitim de tarihe karıştı…Başarı ölçeği bunu göstermiyor mu?Niye sınav istenmediğinin altında yatan bu değil mi?

Tam gün eğitim olmayacak;yarım gün eğitim, grevlerle yıl hesabına göre yarıya inecek,öğleden sonra ders yapılmadan faaliyet yapılıyor denmiş olmasına rağmen o faaliyet de sabote edilecek…AB Standardı bu mu?

Yıllarca Öğretmen köyün ve kentin direği idi.Önderlik yapardı.Köyün ve kentin halkını da eğitirdi.Sosyal faliyetleri okula hapsetmez,halkla o faliyettleri taçlandırırdı.

Şimdi dersini yapan arabasına atlar kente döner.Köyde Öğretmen ikameti nerede ise tarih yapıldı.

Oysa Muhtar,Köy Öğretmeni,Kooperatif Şirket kâtibi,köy imamı, ve hatta merkez köylerde polis, o köyün,o yörenin yol göstericileri idi.Halkın eğitilmesinde,çağdaş yaşama yönlendirilmesinde aktif rol alırlardı.Küsleri barıştırır,olayları önler,çocukları geleceğe hazırlamak için ortak çalışma yaparlardı…

Kıbrıs Türkü bugünlere gelmişse,her köyde bu üçlü veya dörtlü çalışma grupları sayesinde geldi.Bunu unutmayalım.Oysa bugün "Öğretmen" kendini köy okuluna hapsetti;ders bitince köye arkasını döndü.Kentine koştu…

Sayın Bakan hâlâ yapmayı tasarladığına "Reform" diyecek mi?Buna Nasrettin Hoca bile güler.Var olanı sen sök,unuttur,sonra yeni bulgu gibi halka sun.Olacak iş mi bu ?KKTC'de Özel Okullar tam gün hızmet veriyor,devlet tonla ödediği öğretmenini tam gün çalıştıramıyor.Okullar bomboş.

Tam gün mü?

Elbette.

Bunu kaldıranlar kendilerini bilmezler mi?

Bakanı üzmeyelim: Hadi reforma bir iki…

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.