Noel zamanı

Yayın Tarihi: 23/12/18 07:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+

Bir toplulukda şu konuşmalara şahit oldum:

Ayşaba (asıl ismi değil): "Yok anam, biz Krismas, mirismas kutlamayık".

Diğer taraftan Hacer aba (asıl ismi değil) atılır: "Yörü gadınım işine, ön odana goyduğun çam ağacı tavana deyer".

"Ee, angonicigler sevinsin diye goduk. Altına da bircez hediyecig addık. Noldu yani?" diye cevap verir Ayşaba.

Hacer aba durur mu, cevabı yapışdırır: "Geçen gün da Tescodan gocaman alina aldın. Herhal onu da Krismas günü yeycegsiniz!" diyerek kahkahayı basar.

İşte sevgili okurlar, diayasporada yaşayan bizlerin hali. Her yıl Noel zamanı şahit olduğumuz halimiz.

Hristiyan aleminin en kutsal günü olan Noel'i kutlamadığımızı kanıtlama gibi gereksiz ve gülünç bir uğraş içinde oluruz her yıl.

Neden?

Çünkü Noel Hristiyan alemine ait olarak kabul edilir de ondan.

Çünkü Noeli kutladığımızı kabul edersek kendi din ve kültürümüzü reddetmiş olacağımız düşünülebilir de ondan.

Çünkü birçoklarımız değişik kimliklerin uyum içerisinde yürütülebileceğinin bilincinde değil. Onlar için siyah ve beyaz var. Gri mevzu bahis olamaz.

Türkçede olmayan "Chritsmas" kelimesinin anlamı "İsa'nın ayin günü"dür. Neden Fransızca Noel kelimesini kullandığımız da ayrı bir konu.

Noel'i çoğunluğu Hristiyan olarak kabul edilen Birleşik Krallık'ta dini bir gün olarak kutlayanların sayısı çoğunluğu oluşturmaz.

Halkın değişik konulardaki görüşünü ölçmek için yıllık olarak yapılan anketlerde Birleşik Krallık'ta halkın %53 ünün herhangi bir dini inancı olmadığı ortaya çıktı.

18-24 yaş grubunda olan her dört kişiden üçü dini inancı olmadığını belirtti.

Bu istatistiklerden görülüyor ki yaşadığımız "Hristiyan" ülkede çoğunluk Noel'in sosyal yanını kutlamaktadır.

Esasında Noel'in dini yanı olduğu da şüpheli ya, o da başka bir konu. Tarihçilere göre Noel Hristiyan öncesi toplumların Kış ortası düzenledikleri bir festival olarak başladı.

Sonradan Hristiyan olan bu toplulukların bu festivali Noel olarak kutlanmaya başladı. Çam ağacı, altına konulan hediyeler, hep bu festivalin bir parçası imiş.

Önceleri Hristiyan alemi dini azizlik mertebesine ulaşanların doğum günleri olgusuna sıcak bakmıyorlardı.

Ancak İsa'nın gerçekten bir insanoğlu olarak değil de manevi bir varlık olduğu inancını ortadan kaldırmak için ona uydurma bir doğum günü tespit etmişler. (Stephen Nissenbaum, "The Battle for Christmas" Vintage, 1997)

Sırası gelmişken Kıbrıs'ta Ay Vasili olarak bildiğimiz Noel Baba, veya dünyada en yaygın ismi ile Santa Claus hakkında da bazı bilgiler vereyim.

Noel Baba Milattan sonra 280 civarında şimdiki Türkiye'nin Antalya yöresinin kıyı kenti Patara'da doğan St. Nicolas (Aziz Nicolas) isimli bir rahipti.

Çok iyilik sever bir kişiliğe sahip olan Aziz Nicolas mirasının tümünü başkalarına devrederek yaşamını yöre yöre dolaşıp, yoksul ve hastalara yardım etmeye adamış.

Özellikle çocuk ve denizcilerin koruyucusu olarak da ün yapmış bir kutsal kişi idi Aziz Nicolas.

Protestanların azizlik olgusuna karşı cephe aldığı dönemlerde dahi, özellikle Hollanda'da popülerliğini, ününü yitirmemiş.

Aziz Nicolas'ın 24 Aralık gecesi bacalardan girip çocuklar için hediyeler bırakan versiyonu ise Amerika Birleşik Devletlerinde 18inci asrın sonlarına doğru görülüyor.

Newyork'da yaşayan bir grup Hollanda'lı Aziz Nicolas'ın ölüm yıldönümü olan 6 Aralık 1773 ve 1774 yıllarında onu anmak için toplanırlar.

Azizin Hollanda dilindeki ismi Sinter Klaas zamanla değişime uğrayıp Santa Claus olur.

1800lü yılların başlangıcında, Newyork Tarih Kurumu üyesi John Pintart ve yazar Washington Irwing, kırmızı giysilili, tombul, bembeyaz sakallı, ev bacalarından girip süslenmiş çam ağacının altına çocuklar için hediyeler bırakan babacan adamcağız, Noel Baba'yı yaratırlar.

Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Dunder, Blixem , ve Rudolph'u unutmamak lazım. Bunlar da Noel Babayı Kutuplardaki merkezi Lapland'dan tüm dünyadaki çocuklara ulaştıran ren geyiklerinin isimleri.

Yani sevgili okurlarım, hiç çekinmeden doyasıya Noel'i kutlayabilirsiniz. Çünkü Noel'in din ile pek ilgisi kalmadı. Noel artık tüm dünyaya ait evrensel bir gün.

Mutlu Noeller.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Ertanç HİDAYETTİN yazıları