Et fiyatının makul düzeye indirilmesi mümkündür

Yayın Tarihi: 20/02/19 07:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Et fiyatının makul düzeye indirilmesi mümkündür

Ülkemizde son zamanlarda et fiyatının aşırı derecede artması, vatandaşların sağlıklı ve dengeli beslenmesini olumsuz yönde etkilemektedir.

Halkın beslenme gereksiniminin karşılanması, tüm ülkelerde hükümetlerin en öncelikli görevlerinden biridir. Dengeli ve yeterli beslenmede dışarıdan alınması gereken amino asit ihtiyacının karşılanabilmesi için, mutlaka protein tüketilmesi şarttır.

Hayvansal protein bakımından zengin olan et, yumurta ve sütte insan vücudunda üretilemeyen ve mutlaka dışarıdan alınması gereken amino asitler içerir. Ayrıca kırmızı ette bulunan protein, dokuların gelişmesi ve onarılmasında yararlıdır.

Bu nedenle dengeli ve yeterli beslenme için, insanların kilo başına 1 gram protein tüketmesi tavsiye edilir. Yağsız kırmızı et yaklaşık %20 protein ihtiva ettiğine göre,70 kilo olan bir kişi, günde 150 gr kırmızı et yemeli.

Bu nedenle iktidar, bu önemli sorunu, köklü önlemler alarak çözmeli. Alınacak bazı önlemler ile devletin üretim maliyetini düşürerek, et fiyatlarını makul bir düzeye indirmesi mümkündür.

Halen hükümetin kıt bütçe olanaklarına rağmen, hayvan üreticilerine önemli miktarda maddi yardım yaptığı inkar edilemeyen bir gerçektir.

Halen devlet, hayvan üreticilerine doğrudan destek çerçevesinde maddi yardım sağlar. Ayrıca tenzilatlı yem temin eder.

Yalnız hükümetin yardım yöntemi, 'balık tutmayı öğretmek yerine balık vermek' şeklindedir.

Bu nedenle maddi yardımlar, üretimde maliyetlerin düşürülmesinde yardımcı olmaması nedeniyle, et fiyatlarında artış durdurulamamaktadır.

Oysa et fiyatının makul düzeye indirilebilmesi için, öncelikle maliyetlerin ve verimliliğin artırılması sağlanmalı. Böyle yapılması durumunda hükümet sürekli olarak maddi destek sağlamak zorunda kalmayacak ve hayvansal ürün fiyatlarının azalmasını sağlayabilecektir.

Halen hayvan üretiminde maliyetin yüksek olmasının başlıca nedeni, genellikle üreticilerin hayvanlarının yem ihtiyacının tümüne yakınını, dışarıdan satın alarak karşılamasından kaynaklanır.

Oysa üreticiler hayvanlarının gereksinimi için yeterli miktarda bir alanı otlak olarak düzenlemeli. Hayvanları için yeşil ot, kaba yem ve dane yem üretmeli.

Özetle belirtmek gerekirse, üretim maliyetlerinin azaltılarak et fiyatının makul düzeye indirilebilmesi için aşağıdaki önlemlerin alınması isabetli olacaktır:

1.Geçmişte yapıldığı gibi, devlet hibelerinin verilebilmesi için; üreticilerin küçükbaş hayvan başına 3.5 dönüm, büyük baş hayvan başına 10 dönün yem bitkisi yetiştirmesi şart koşulmalı. Böylece üreticilerin, yem gereksinimlerini kendilerinin ucuza üretmesi sağlanmalı;

2.Yapılacak teknik ve idari düzenlemeler ile, arıtma tesisi bulunan tüm yerleşim yerlerindeki atık suların, hayvancılar için yem bitkisi üretiminde kullanılması sağlanmalı;

3.Devlet desteği çağdaş teknik koşullarda üretim yapanlara verilmeli. Bu amaçla isteyen üreticilere, düşük faizli ağıl ve mera tesisi için kredisi sağlanmalı;

4. Verimliliği artırmak için üstün nitelikli damızlık hayvan ve embriyo temin edilerek hayvan varlığımız ıslah edilmeli;

5. Belirli zamanlarda et ithaline izin verilmeli. Zaten halen birçok kişi et ihtiyacını güneyden karşılamaktadır. Bu nedenle et ithaline izin verilmemesi, sadece devletin vergi kaybına ve güneydeki yönetimin desteklemesine sebep olmaktadır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.