Vakıflar'dan Karaman'a onay yok!

Yayın Tarihi: 21/05/15 07:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

Vakıflar İdaresi Dome Otel konusunda son noktayı koydu…

Yönetim Kurulu yaptıkları değerlendirmelerde sözleşmenin üç yıl daha devam edeceğini ve üç yıl sonunda bitirileceği kararını verdi!

Yani Başbakan Özkan Yorgancıoğlu'nun giderayak sözleşmenin uzatılması konusundaki istemi yönetim kurulu tarafından onay almadı!

İşi daha ilginç kılan yönetim kurulu içindeki CTP'li üyelerin de sözleşmenin uzatılmasına tepki koymaları oldu…

Birkaç gündür bu konuyu gündeme getirip kamuoyunu bilgilendirmeye çalışıyoruz;

Dome Hotel yönetimine sorular yöneltiyoruz onlar da cevap veriyorlar!

Sonuçta bizim sorularımız ortada onların cevapları da…

İki gün önce yazdığımız ve sorduğumuz sorulara da Bayram Karaman hassasiyet gösterip cevap göndermiş!

Bazı duygusal iğnelemeleri de anlamıyor değiliz, olsun hiç zararı yok!

İşte Bayram Karaman'ın son yazımıza verdiği yanıtlar:

"2007 yılında Dayanışma Ltd. Dome Otel ile ilgili olan 10 yıllık kira sözleşmesinde dönemin genel müdürü Hatice Çavlan'ın önergesi var mıdır?

(Sözleşme 14 Mayıs 2008 tarihinde imzalanmıştır. Yönetimin önerge talimatı verme yetkisi tabii ki vardır.)

Dayanışma LTD'de iki ortak olan Kıbrıs Vakıflar İdaresi temsilcileri ile Dayanışma Ltd temsilcilerinin Dome Hotel'in yenilenmesi ile ilgili ortak aldıkları proje kararı var mı, bunu Vakıflar İdaresi'nin onayına sundular mı?

(Vakıflar, Dayanışma Turizm Ltd Şirketine ortak değildir. Vakıflar sadece otelde kar ortağıdır.Yatırımlardan sorumlu Dayanışma Turizm Ltd'dir: Vakıflar İdaresinin onayına yenilenecek sözleşmeyle birlikte sunulmuştur.)

2007'den bu güne kadar Dome Otel brüt ne kadar para kazandı Vakıflar İdaresi'ne ne kadar ödendi, hangi muhasebe bürosu ile çalışmaktadır?(2007 yılında oteli Vakıflar yönetiyordu ve kesinleşmiş zararı 3 trilyon beş yüz milyar TL idi. 2008 yılında öngördükleri üç trilyonluk zarardan kurtulması bir yana, gazino geliri olan 600 milyar ve otelden aldığı kar kadar da artı geliri oldu. Çalışılan yeminli murakıp Mahmut Sezinlerdir.)

Dayanışma Ltd'in hisselerini gerçek raiç bedel üzerinden bir başka şirkete devir yaparsa mukavele gereği Vakıflar İdaresi'nin onayı alınacak mı? Konu ile ilgili sözleşmemizdeki madde şudur:(Dayanışma Turizm Ltd.in halka açık bir şirkete dönüşmemesi için hissedar sayısı elliyi geçmeyecektir. Şirket bu hisse kompozisyonunu hiçbir zaman değiştiremez. Şirketin bu hususa uymaması halinde Vakıfların bu sözleşmeyi feshetme hakkı olacaktır. Dayanışma Ltd. bu fesihten dolayı hak talep etmeyecektir. Ancak

otelde fiilen çalışan hissedarlar, işten ayrılmaları halinde hisselerini ancak diğer çalışanlara devredebileceklerdir.)

Yukarıdaki maddede görüleceği üzere olmayan bir şey üzerinden yalan üretmenin bir

anlamı yoktur.Vakıflar İdaresi temsilcilerinin 2007'den beri Dome Otel'in yenilenmesi ile ilgili almış oldukları kararlardaimzası bulunuyor mu? (Evet. Bu konu mahkeme kararı ile sabittir.)

Sayıştay ve Savcılık görüşleri…

Vakıflar İdaresi'nin alacağı kararlarda geçmiş yıllara ait önemli görüşler var;

Hem Sayıştay Başkanlığı hem de Başsavcılık yaptıkları açıklamalarda yönetimin önergesiz olarak karar üretemeyeceği görüşünü belirtmişler. (Savcılığın sonraki yıllarda talep üzerine ürettiği bir görüş "Evkafın değil, devletin hukukçusu oldukları ve Evkafın, kendi hukukçularından görüş talep etmeleri gerektiği" şeklindedir.)

Sayıştay raporunda bu konuda şöyle deniliyor;

"Vakıflar İdaresi'nin Vakıflar'a ait emlağın kiralanması veya mevcut kira mukavelelerinin uzatılmasında genel müdürün önerisi olmadan önergesiz olarak üretilen kararların hukuki geçerliliği yoktur, bu tür kararlar iveri olarak iptal edilmelidir.

(Konu kiralama ile ilgili tüzük maddesidir. Yasa, toplantıya çağırma ve gündem

belirleme yetkisini yönetim kurulu başkanına vermektedir. Ve/veya iki yönetim kurulu üyesinin yazılı talebiyle karar üretebileceğine amirdir. Kaldı ki Dome Hotel kira değil, VAKIFLARLA KAR ORTAKLIĞIDIR.)

Yine Başsavcılığın da görül belirttiği bir konuda Vakıflar'da yapılacak olan kiralama işlemlerinde yönetim kurulunun hiçbir yetkisi olmadığı genel müdürün önergesinin şart olduğu belirtilmiş ve yasanın 29'ncu maddesi altında yapılan 624/2000 sayısı tüzük kuralları gösterilmiştir.

(Yukarıda ifade ettiğimiz gibi Başsavcılık daha sonraki görüşünü geçmiş iktidar döneminde değiştirmiş ve Vakıfların Hukuk bürosu olmadıklarını

ifade etmişlerdir.)

Yani Dome Otel konusunda da yetki yönetim kurulunda değil genel müdür İbrahim Benter'dedir

(Yetki, ilgili dairede memurluk yapanın değil, yasa gereği yönetme hakkı olanındır. Genel Müdür Yönetim Kurulunun aldığı kararları tam ve eksiksiz olarak uygulamakla yükümlüdür. Aksi halde yönetim kurulunun genel müdürün emrinde işlevsiz bir guruptan farkı kalmaz. Yönetim kurulu sekreteri görevi olan genel müdürün, yönetim kurulu başkanının amiri sayıldığı bir yasal düzenleme yoktur. Umarım

sorulan sorulara verilen yanıtlar iyi niyetli insanlar için yeterli olmuştur.

Saygılarımla…"

(Bayram KARAMAN)

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Levent ÖZADAM yazıları