KKTC'de hasta hakları var mı!

Yayın Tarihi: 23/08/17 07:30
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+

KKTC'de yaşanan sağlık sorunları malum…

Genelde biz de bu konuları kaleme alıp eleştirilerimizi yapıyoruz!

Bu eleştirileri yaparken de mutlu filan olmuyoruz…

Çünkü sorun toplumsal, eleştirdiğimiz insanlar da selam sabah verdiğimiz tanıdık insanlar!

Yorumlarımızda objektif olduğumuza inanıyoruz, yapılan sitemlere de kulak kapatmaktan başka yapabileceğimiz çok bir şey yok…

Çünkü bunların birçoğu hasta hakları ile ilgili!

Hasta mutlu ise biz de mutluyuz…

Değilse zaten onların şikayetlerini kaleme alıyoruz!

İyi de gerçekten bu ülkede hasta hakları filan var mı?

Olması lazım ama gördüğümüz kadarıyla yok…

Ne devlet hastanelerinde ne de özel hastanelerde!

Biz sürekli devletin olanlara yükleniyoruz ama özelde de bu konuda çeşitli sıkıntılar yaşanıyor…

İşte onlardan birine çok güzel bir örnek…

İşte bir okur şikayeti ve özelde de pek fazla hasta hakkı olmadığını ispatlayan yaşanan bir olay…

…

YDÜ HASTANESİ'NDE YAŞADIĞIMIZ SÜREÇ VE ARDINDAN HASTANENİN

HASTA HAKLARINA İLETTİĞİMİZ YAZI:

36 haftalık hamilelik sırasında gaz sancısı şikayeti ile hastanenize eşim Şifa TETİK'in tedavisi için başvurduk. Doğum paketi hizmetinizden de faydalandığımız süreçte doktorumuzun gördüğü lüzum üzerine servise yatış işlemimiz 25 Mayıs 2017 tarihinde gerçekleştirildi.

Serviste kaldığımız süreçten bugüne kadar yaşadığımız başlıca sorunlar şöyledir;

  1. Yatış işlemi sırasında boş oda bulunamaması gerekçesiyle servisler arasında hastamız sancılıyken sedye ile katlar arasında dolaştırıldı.
  2. Ameliyat sırasında hastanın ameliyata giriş – çıkış süreleriyle ilgili en basit bilgileri alabileceğimiz muhatap bulamadık. Özellikle ameliyat sonrası (hafta sonu) hastanede sağlık personelinin eksikliğini hissettik.
  3. 28 Mayıs Pazar günü çekilen film görüntüsü teknik sorunlarnedeniyle doktorumuza zamanında ulaştırılamamıştır. Film sonucu ve tedavi şeklini saatlerce beklemek zorunda kaldık.
  4. Hafta sonu temizlik görevlilerinin hastamızın defalarca istifra ettiği çöp kovasının ısrarla söylememize rağmençok uzun süre alınmadığını / unutulduğunu gördük.
  5. Temiz çarşaf talebimiz birçok kez yok / kalmadıdenilerek geri çevrildi.
  6. Oda temizliğiyle ilgili gecikmeler yaşadık. Çöp kovalarımız uzun süreler dolu şekilde bekletildi.
  7. Hafta sonu serum askısı verilmedi. Hasta yürüyüşümüz elde taşıma yöntemiyle yapıldı. Sağlık personeli tarafından bu durum izlendi. Tepki üzerine verildi.
  8. Ameliyatın ertesi günü doktorumuzun pansuman isteği tüm gün boyunca unutuldu. Bir sonraki gün yapıldı.
  9. Yoğun bakımda yatan bebeğimiz için servisten süt pompası alıp süt sağmamız istendi. Servis, süt pompası bozukdedi.
  10. Oralı kapalı bebek emziren hastamız koordinasyonsuzluk ve dikkatsizlik sonucu en az 7-8 saat serum takılmadan bekletildi.
  11. Banyo havlusu bulunmayan odamızdaki havlu isteğimiz saatlerce yerine getirilmedi.Tepkimiz üzerine hastamız banyoda beklerken bir adet saç kurulama havlusu verildi.
  12. Hastamızın tedavisi genel cerrahi yerine kadın doğumbölümünde yapıldı. Ebe ve bebek hemşiresi ağırlıklı hemşirelerin hasta takibi konusunda çok yetersiz kaldığını gördük.
  13. Hastamızla ilgili şikayetlerimiz her defasında hemşireleri uyarmamız sonucu fark edildi. Hemşirelerle doktorlar arasında koordinasyon eksikliği yaşandığını gözlerimizle gördük. Cerrahlara ulaşma konusunda sıkıntılar yaşadık.
  14. 10 Haziran Cumartesi günü şikayetlerimiz üzerine hastaneye gelen doktor ameliyat ekibinin hazır olduğunu hastamızın ameliyat edilmesi gerektiğini söyledi. Ameliyat isteğini kabul etmedik. Doktorumuz tarafından hastamızın durumunun artık ameliyatlık olduğu gideceğimiz farklı sağlık kurumlarına da bu durumu bildirmemiz gerektiği ifade edildi. Öte yandan diğer sağlık kurumlarına ameliyat konusunda kararlı olunması ve boşa beklenmemesi yönünde uyarıda bulunuldu.
  15. Hastamızı 10 Haziran Cumartesi günü ameliyat kararının da verilmesinin ardından serviste yaşadığımız tüm olumsuzlukların sebep olduğu geven eksikliği nedeniyle kendi isteğimizle taburcu ettik.
  16. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi'ne başvurduk. Hastanedeki genel cerrahın muayenesinden sonra hastamızın durumunun acil ameliyatlık olmadığını öğrendik. Hastamızda protein ve potasyum kaybının çok olduğunu tedavi ile ameliyatsız sorunu çözmek için vakit olduğu bilgisini aldık.
  17. 10 Haziran Cumartesi gecesi kendi isteğimizle hastamızı Hacettepe Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü'ne yatırdık. Yapılan muayene, tahlil ve tıbbi görüntülemeler sonucu hastamızın acil ameliyatlık bir durumu olmadığını. Tedavi ile düzelme ihtimali olduğu bilgisini aldık.
  18. Hastamız Hacettepe'de gerçekleştirilen tedavi sonrası servisteki 6. gününden sonra ameliyatsız doğru tedavi ile sağlığına kavuşmuştur.

EK: 27 Mayıs günü dünyaya gelen bebeğimize doğum paketinde belertildiği halde doğumdan sonra işitme testi yapılması unutulmuştur. İşitme testinin yapılmadığını doğumdan 40 gün sonra fark ettik.

--------------------------------------------------------------------------------------

YDÜ HASTANESİ'NİN CEVABI:

"Sağlık danışma kurulumuz herhangi bir ihmal, dikkatsizlik görmemiştir. Borcunuzu en kısa sürede ödeyin…"

-------------------------------------------------------------------------------------

Benim YDÜ'ye cevabım;

Sayın Başhekim Dr. Sevim ERKMEN,

YDÜ Hastanesi'nde 25 Temmuz itibarıyla Kadın Doğum Servisi'nde yaşadığımız sorunlara ilişkin dilekçeme vermiş olduğunuz cevap, sağlık kurulunuzun yazılı ve sözlü ifadelerimi dikkatlice okumadığı ya da dinlemediğini gösteriyor.

Dikkatsiz, ihmalkar ve otelcilik hizmetlerini küçümseyen hastanenizde ısrarla ameliyat edilmek istenen hastamızı, karşı çıkarak ameliyat ettirmeden farklı iki hastaneye götürdüğümüzü ve iki hastaneden de acil olarak ameliyat gerektiren bir durum olmadığını öğrendiğimizi ifade ediyorum. Hastamız ameliyatsız bir şekilde sağlığına 1 haftalık bir tedavi sonrası kavuşmuştur. Hastanenizin tutumu akıllara ticari kaygılar ya da ameliyatsız tedavide yetersizlik sebebiyle hastaya cerrahi müdahalede bulunulmak istendiği şüphelerini akıllara getirmektedir.

Hekimlerin görevini dikkatli yapmadığı, görev ihmali bulunduğu, tıbbi uygulama ve işleyişte bir çok kusur bulunduğu şikayet dilekçemizde detaylı bir şekilde yazmaktadır. Şikayetlerimizle ilgili soruların hiç birine tarafınızdan cevap verilmediğini hatırlatır bundan sonraki hak arayışımı taraflı tıbbi danışma kurulunuzda sürdüremeyeceğimi ancak hukuksal tüm haklarımızı aramaya devam edeceğimizi bildiririm.

(Serkan TETİK)

-------------------------------------------------------------------------------------------------

YDÜ HASTANESİ'NİN CEVABI:

"Karar tıbbi danışma kurulunun kararıdır"

…………………………………………………………………………………………

Sonuç olarak; ülkemizde hasta hakları ile ilgilenen, onları bu konuda bilinçlendiren bazı örgütlerimiz var ama…

Yeterli değil!

Çünkü olay tamamen toplumsal bir mesele…

Toplumun geneli bu örgütlerin içine girmeli, yelpaze mümkün olduğu kadar genişletilmelidir!

Eğer böyle geniş kapsamlı ve çok ses getirebilecek bir oluşum varsa biz de onun içinde seve seve gönüllü olarak çalışabiliriz…

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Levent ÖZADAM yazıları