Yoldaş

Yayın Tarihi: 15/05/12 07:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Doğum tarihi 29 Ağustos 1946.

Aslen Digomolu.

Lefkoşa Ticaret Lisesi mezunu.

18 yaşında Emekçi Halkın İlerici Partisi yani AKEL, Kıbrıs İşçi Sendikaları Federasyonu PEO ve Gençliğinin Demokratik Örgütü EDON üyesi oldu.

1967 de EDON'un Digomo sekreterliğine getirildi.

1969 Mayısında EDON merkez konsey üyesi seçildi.

1969-1974 yılları arasında Moskova da Sosyal Bilimler Enstitüsünde ve Sosyal Bilimler Akademisinde yüksek öğrenim gördü.

1972 Yılında Elsi Hiratu ile evlendi. Üç çocukları var.

26 Mayıs 1974'te EDON merkez örgütlenme sekreterliğine, 18 Eylül 1977 Genel sekreterliğe, 1982 de AKEL merkez komitesi üyeliğine seçildi.

1987'de EDON Genel sekreterliğini bıraktı.

AKEL Merkez Kurulu Sekretaryası'na seçildi. Papayuannu'nun ölümü sonrası Geçici Genel Sekreterlik görevine atandı. Daha sonra bu görevi devam ettirdi.

1990 ve 1995 yıllarında parti merkez komiteleri tarafından tekrar Genel Sekreterliğe seçildi.

1991 de parlamentoya girdi. Girne Milletvekili olarak. 1996, 2001 ve 2006 seçimlerinde yine seçildi.

7 Haziran 2001 de Temsilciler Meclisi Başkanı oldu.

28 Şubat 2008 tarihinde yapılan Başkanlık seçimlerinde AKEL ilk defa aday çıkardı. Onu aday gösterdiler. Toplam oyların %53'nü alarak, Papadopulos'un yerine Başkan seçildi. Güney Kıbrıs, yani Kıbrıs Cumhuriyeti'nin altıncı Başkanı oldu.

İlk başta Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik umut verdi.

İcraatları bakımından halkın desteği çok sürmedi.

11 Temmuz 2011 tarihinde Rum Milli Muhafız Ordusu'nun(RMMO) Zigi'deki Evangelos Florakis Deniz Üssü'nde barut dolu 98 konteyner patladı. Üs ve Vasiliko'daki Güney Kıbrıs'ın ana elektrik santrali yerle bir oldu. Kıbrıs'ın güneyi ilk defa bu denli bir kriz yaşadı. Elektrik enerjisinde önemli bir eksiklik ortaya çıktı. İlk defa azınlık gördükleri Kıbrıslı Türklere muhtaç olundu. Kuzey Kıbrıs'tan yani, onlara göre işgal bölgesinden, yani KKTC'den elektrik enerjisi satın almak zorunda kalındı. Bu olay bir anlamda sonu oldu.

Dimitris Hristofyas. Namı diğer yoldaş.

KKTC ikinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi gel ortak bir açıklama yapalım dedi. Kabul etmedi.

Talat seçimleri kaybetti. Yeni müzakere partneri Derviş Eroğlu oldu. KKTC üçüncü Cumhurbaşkanı.

"Eroğlu'na dayanmak için sağlam bir mide gerekli" dedi.

"Kıbrıs'ta küçük bir Türkiye ya da Yunanistan oluşturulması yönünde hareket etmemeliyiz. Gerekirse, Başbakan Erdoğan'la yüz yüze görüşürüm" talebi oldu.

Cevabı hazırdı; "Hristofyas tek gelirse, Boğaz'da bir balık yer, ne olacak bu Kıbrıs'ın hali diye dertlenip, döner".

Dimitris Hristofyas. Namı diğer yoldaş. Şubat 2013'ten sonra bağlasan durmaz.

Her şey bir yana demokrasi böyle bir şey. Yapamıyorsanız, desteği kaybetmişseniz bırakacaksınız. Yönetimler, isimler değişse de, değişmeyen sistemli bir yönetim mekanizması ve halkın çıkarları olmalı. Kıbrıs'ın iki yanında, yönetimler değişirken kuzeyde hem iç hem de Kıbrıs sorununa yönelik hareketlerde değişiyor. Oysa güneyde özellikle Kıbrıs konusun da tam bir birliktelik ve ortak nokta hassasiyeti var. Değişen isimler baki kalan ortak Kıbrıs politikası.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Erçin ŞAHMARAN yazıları