"En büyük sıkıntımız eleman bulamamak"

Yayın Tarihi: 04/06/12 07:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+

Her ülkenin ekonomik yükünü özel sektör çeker. Özel sektör üretmez, satmaz, gelir elde etmezse devlete vergi ödeyemez, istihdam olanakları yaratarak ülke insanına ve ülke ekonomisine katkı sağlayamaz. Bu çarkın tam anlamıyla çalışmaması o ülkenin her anlamıyla kaybetmesi demektir. Ekonomik olarak bağımsız olmayan bir ülke aslında bağımsız bir ülke değildir. Yani tam bağımsızlık ekonomik anlamdaki bağımsızlığa bağlıdır. KKTC'de yolunda gitmeyen çok şey var. Ve çok basit bir yaklaşımdır ki, KKTC ekonomisinin gelişip gelişmediği devlet harcamalarının azalıp azalmadığından değil, özel sektörünün büyüme durumu göze alınarak ortaya konmalıdır.

KKTC'de özel girişimde hızla büyüyen bir sektör var. Genel olarak "Metal" diyebiliriz. Ama daha dar bir kapsamla "Alüminyum veya Doğrama" sektörü olarak da adlandırılabilinir.

Geçtiğimiz Cumartesi günü bir davet aldım. Alayköy sanayi bölgesinden. Alayköy sanayi bölgesi süratle büyüyen gelişen ve aynı alanda iş yapan insanların, kurumların aynı yerde bulunduğu düzenli, sistemli bir iş bölgesi. Yani, Lefkoşa sanayi bölgesinde olduğu gibi pastane, onun yanında oto tamir atölyesi, onun yanında demirci atölyesi gibi gelişigüzel bir düzenleme yok. İlk göze çarpan nokta bu.

Davete gelince; Sayın Şenel Uçar. "Uçar Metal" direktörü olan üç kardeşten birisi. Önce telefonla görüştük daha sonra ziyaretlerine gittim. 1996 yılından buyana bu sektörde çalışıyorlar. Önce Lefkoşa Sanayi bölgesinde, 2010 yılından itibaren de Alayköy Organize Sanayi bölgesinde hizmet vermeye başlamışlar. KKTC'nin ekonomik olarak en sıkıntılı dönemlerinden geçtiğimiz bu günlerde 1000 metre karelik bir fabrika inşa ederek önemli bir zorluğu aştılar.

Önce klasikleşen bir soru soruyorum Sayın Şenel Uçar'a; "Piyasanın durumu nasıl?".

"Elbette her piyasanın, her yatırımcının kötü dönemleri olur. Şu an piyasa dar. Bizim hizmet verdiğimiz alanda hatırı sayılır sayıda şirket var. İnşaat sektörünün bir durgunluk yaşaması da bizi etkiledi. Herkes tutunmaya çalışıyor. Ve tutunabildiği kadar, çevresi kadar, iş kalitesi, piyasadaki güveni kadar iş yapıyor. Bizim piyasada ciddi rakamlarda alacağımız paramız var. Biz sürekli yenilenen bir iş yapıyoruz. Buda sürekli yatırımı gerektiriyor. Şirketimizde on altı kişi çalışıyor. Usta olarak çalışan elemanlarımız var, kalifiye elemanlarımız var. Maaşlarımız asgari ücretin üstündedir. Fabrikamıza maddi olarak yaklaşık bir milyon TL yatırım yaptık. En önemli sıkıntımız kalifiye ve ara eleman bulma konusunda. İnanın çalıştıracak insan bulmakta çok sıkıntı yaşıyoruz. Konu ile ilgili olarak kimseyle paylaşmadığım bir düşüncem var. Biz artık elemanlarımızı Türkiye'den getirmek istemiyoruz. Şu an KKTC vatandaşı olarak yanımızda çalışan sadece iki kızımız var. Teknik elemanımız yok. Gelip iş soran, iş isteyen de yok. Bizim meslek liselerimiz de belli başlı bölümler var. Doğrama sistemleri bölümü yok. Ya okullarda bu bölümlerin açılmasını, yada öğrencilerin bize yönlendirilip bizim eleman yetiştirmemizi sağlamalarını isteyeceğiz. Genç insanlar bize staja gelsin, iş öğrensin, para kazansın. Bu sektörün, bu mesleğin sonu yok. Her gün büyüyor, gelişiyor. Meslek öğrenmeyen bir insan ne yapacak? Artık devlette de iş yok. Ben Türkiye de çalışmış birisi olarak söylüyorum. Türkiye den eleman getirmek çok zor. Çok maliyetli. Ayni zamanda vakit kaybına da sebep oluyor.

Evet, sektörde bir sıkıntı, işlerde bir azalma yaşanıyor. Ama durma yoktur. Yatırımcı dürüst olduğu ve kalitesini düşürmediği sürece işi vardır. Ben kazandığım sürece devletin de kazanmasını isterim. Devletin sanayiciye ayırdığı maddi katkıyı eşit ve adaletli dağıtması en büyük beklentimizidir".

Sayın Şenel Uçar'la yaklaşık iki saatlik sohbetimizden size yansıttıklarım bunlar. Doğrama sektörünün önemli bir ismi, en önemli sıkıntımız eleman bulamamak diyor. Çok önemli bir noktaya daha değiniyor Sevgili Şenel Uçar. Bu mesleğin bir bölüm olarak meslek liselerimizde yerini alması gerek. Bu yolla eğitimli elemanların yetişmesi, hem sektörün büyümesine hem de istihdama katkı sağlayacak.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Erçin ŞAHMARAN yazıları