"Türkiye'den öğretmen talebi gözden geçirilsin"

Yayın Tarihi: 26/02/18 07:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+
Bağımsız İlahiyat İnisiyatifi Başkanı Emre Özkan;

"KKTC'de rehber öğretmen, özel ders öğretmeni, Din Bilgisi öğretmeni ve benzeri branşlarda işsiz öğretmen adayları var. Birçok branşta Türkiye'den getirilmesi planlanan öğretmen talepleri yeniden değerlendirilmeli.

Öncelik ülkemizdeki işsiz üniversite mezunlarına verilmeli, özel ders öğretmeni, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni ve camilerde görevlendirilen imam açığı, ülkemizden sağlanabilir.

Türkiye'den talep edilecek öğretmenlerin ihtiyaç olan yerlere yönlendirilmesi, Türkiye ile yapılan protokolün bir gereğidir.

Dolayısıyla, önceliğin ülkemizdeki işsiz öğretmen adaylarına verilmesi, işsiz öğretmen adaylarımızın öğretmenlik yolunun açılması gerekmektedir."

Her yıl aynı tartışmalar yaşanıyor.

Ve her yıl, aynı konu, farklı gündemler ve sorunlarla artarak devam ediyor.

Özellikle Hala Sultan İlahiyat Koleji ve oradaki sistem tartışmaların odağı.

Denetim ve eğitimle, eğitimi verecek eğitmenlerin KKTC okullarından mezun insanlar olması sorunları önemli ölçüde azaltabilir.

Sorunun kökeni eğitimi veren eğitmenlerle ilgili.

Çünkü bu ülkeyi bilen, tanıyan, anlayan insanlar, bu ülkenin insanını eğitebilir.

Bu ülkenin öğretmen ihtiyacı, bu ülkeden sağlanabilir.

"Din İşleri Başkanlığı 25 imam talebinde bulunurken, Milli Eğitim Bakanlığı da bir önceki hükümet döneminden kalan bir taleple, 32 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeninin adaya gönderilmesini istedi. 32 öğretmenin önemli bir bölümü, Hala Sultan İlahiyat Koleji'nde görev yapacak.

Tamamı, İlahiyat Fakültesi mezunu olan imam ve öğretmenlerin adaya getirilmesi halinde, hali hazırda sayıları 70'i geçen KKTC vatandaşı mezunlar yine saf dışı bırakılmış olacak."

Konunun özeti bir yerde bu.

Bağımsız İlahiyat İnisiyatifi Başkanı Emre Özkan'la bir görüşmemiz oldu.

Hatta daha önce yine aynı konularla ilgili TV programları yaptık.

Daha önce de yine bu köşede, konuyla ilgili şunları yazmışım;

"Yetkililerin, "Din Kültürü Ahlak Bilgisi" öğretmenliği için münhal açma niyeti yok. Görünürde de yok. Bu işi yapabilecek, alanın da eğitimini tamamlamış, pedagojik desteğini almış arkadaşlarımız var. Biz diyoruz ki, Türkiye'den getirileceğine burada hazırda bekleyen insanlar bu işi yapsın.

Türkiye'den gelen insanlar çifte külfet. Çift maaş alıyorlar. Ev kirası, başka giderleri, Türkiye elçiliği tarafından karşılanıyor. Buna gerek yok. KKTC'nin giderlerinin disipline edilebilmesi için burada ekonomik paket uygulanacaksa, işte fırsat.

Tek maaş ödenir, sözleşmeli istihdam yapılır ve tasarruf edilmiş olunur. İlahiyat fakültesi pasifsize ediliyor. Biz ilahiyat mezunuyuz, başka mesleklerle uğraşıyoruz. Bizden sonra mezun olan arkadaşlar ne olacak?"

Şimdi yine aynı konu, değişen bir şey olmamış.

Bugün Türkiye'den talep edilen öğretmenler, daha önceki hükümet döneminde yapılmış.

Yani şimdi ki hükümet ve eğitim Bakanı Cemal Özyiğit bu konuyu yeniden düzenleyebilir.

Eğitim Bakanı Özyiğit'in bu yetkisi var.

Bu sorunları bilen birisi olarak, çözümü mutlaka bu ülkedeki insan kaynağını kullanacak şekilde yeniden düzenlemesi şart.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Erçin ŞAHMARAN yazıları