Baybars; "Kimlikle girişlerde Türkiye'nin bir empozesi yok"

Yayın Tarihi: 16/11/18 07:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

İçişleri Bakanı Baybars; "Kimlikle girişlerde Türkiye'nin bir empozesi yok"

İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars ve Avukat Ayşe Öztabay ile ADA TV de buluştuk.

Bu buluşma bir dönem rutin hale gelmişti.

Uzun bir aradan sonra sosyal medya aracılığı ile yeniden bir araya gelme, ülkeyi ve ülke sorunlarını tartışma fırsatı bulduk.

Özellikle, adli olayların artışını konuştuk ve bugün için bu konuyu sizlerle paylaşıyorum.

İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars;

"Devlet okullarına ve özel okullara baktığımızda, çeşitli kültürlerden gelen çocukların olduğunu görüyoruz. Bu çocukları bu ülkeyle uyumlaştırmak, bütünleştirmek gerekiyor.

Şiddet konusunun ve bir takım unsurlarının eğitim müfredatına girmesi gerek. Her Bakanlığın farklı disiplinler oluşturması gerek. Ülkemiz ciddi anlamda hem gelişiyor, hem değişiyor. Nüfusumuz artıyor, yabancı iş gücü, yabancı öğrenci geliyor. İnsan profili çeşitleniyor. Kırk yıllık politikalara baktığımızda, ülke değişirken, politikaların ülkenin gelişimine göre hazırlanıp, uygulayamadığını görüyoruz.

Ülkeye giriş çıkışlarla ilgili ciddi önlemler aldık. Özellikle öğrenci giriş çıkışlarıyla ilgili yabancı öğrencilerin kayıt altına alınması yönünde çalışmalar yaptık. Daha önce öğrenci belgesi alan kişi ülkeye çok kolay girebiliyordu. Bu bir açıktı ve bunu giderdik. Şuan cezaevinde yüz civarı öğrenci suçlu var.

Ülkeye turist olarak gelen insanlarla ilgili de bazı önlemler var. Bakanlıklarda, maalesef veri anlamında çok bir şey bulmadık. Ülkeye kimlikle girişlerin kaldırılması, suçu çözer diye bir şey yok.

Cezaevinde mahkûmlar üzerinden baktığımızda, suçu işleyen insanlar sadece turist olarak gelenler değil. Kimlikle gelmek turizm için de önemli. Bunu da dikkate almak zorundayız.

Türkiye Cumhuriyeti yetkililerinin bize kimlikle girişler konusunda empoze ettiği hiçbir şey söz konusu değil. Bunu çok net olarak söyleyebilirim. Biz bunu yapmıyorsak, kendimiz yapmadığımızdan dolayıdır. Biz bunu bir öneri olarak Türkiye yetkililerine illettik.

Onlar da şuan bir çalışma yapıyorlar. On-line bir adli sicil sisteminin ortak kullanılması için bir noktaya vardık. Bunu bizimle paylaşabileceklerini ve bununla ilgili bir protokol hazırlanmasına karar verildi."

Avukat Ayşe Öztabay;

"Adli vakalar arttı. Bu konu aile içinden başlayarak, okullarda da çalışılmalı. Aileler de eğitilmeli. Her şey devletten beklenmemeli. Bizler ne yapıyoruz, bu da önemlidir. Herkes, her örgüt bir araya gelmeli ve sonra devlet devreye girmeli. Bu konuda kusur varsa, bu tüm kesimleri ilgilendiriyor.

Devlet tedbir alacak, öngörü ile ileriyi planlayacak. Ama okullar, eğitim, özellikle çocukların eğilimi, kabiliyetleri, okulla, aileler arasındaki ilişkiler, bunların hepsi bir bütün ve başlangıç noktası. Biz bu bağı çok iyi kuramadık. Başlangıç noktası bu olmalı.

Bu ülkede şiddet var, aile içi yaşanan olaylar var. Bu dışa vuruyor. Toplumsal hale geliyor.

Nüfus yapımızın analizi bugüne kadar yapılmadı. Bu konuda çalışma var mı, bugüne kadar hiç ulaşamadık. Suçun, şekli, sayısı arttı, değişti. Şiddet aile içine kadar indi. Ne kadar önlem alınırsa, alınsın suçu sıfıra indirmek, çok kolay değil.

Bir ülkeye giriş yapmak çok önemli bir olaydır. Ülkeye giriş çıkışların adli olayların artmasıyla elbette ilgisi vardır. Çok ciddi bir denetleme ile ülkeye girişe izin verilmeli.

Bizler, toplumsal bir erozyon yaşıyoruz. Farklı olaylar, farklı suçlara tanık oluyoruz. Aile içi şiddeti çözmeden, aile dışı şiddeti çözemeyiz."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Erçin ŞAHMARAN yazıları