Maliye Bakanı Denktaş: "Gizli Başbakan değilim"

Yayın Tarihi: 01/02/19 07:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+

Maliye Bakanı Denktaş: "Gizli Başbakan değilim"

Hükümet zor dönemde, zor ve riskli şartlarda kuruldu, ciddi sıkıntıların ülkeyi etkilediği bir dönemde, sorun çözmeye çalıştı.

Sorun üstüne, sorun eklendi, önemli, çetrefilli konular günlerce çözümsüz kaldı.

Bunun en önemli sebebi, elbette olumsuzlukların üst üste gelmesi ve herhangi bir hazırlığın da olmamasıdır.

Maliye Bakanı Serdar Denktaş'la gündemi konuştuk.

Bu sohbetin bir kısmı, geçtiğimiz Çarşamba günü Star Kıbrıs'ta yayınlandı.

Söyleşiye dair altını çizdiğim, not aldığım konuları da bugünkü yazıma konu yapmak istedim.

Cumhurbaşkanlığı tartışmalarını bugün için erken ve gereksiz bulan Maliye Bakanı Denktaş'ın söylemlerinden öne çıkardığım notlar şöyle:

"Yarım asır federasyonu konuştuk. Onların anladığı şey farklı, bizim anladığımız şey farklı. Siz sürekli çözüm isteriz diye diretirseniz, görüşmecinin elini de zayıflatırsınız. Karşı taraf da, bunlar, bu kadar istekliyse niye vereyim isteklerini der. Türkiye ile aramızda bir fikir ayrılığı var gibi bir algı oluştu. Bu algı doğru değil. Müşterek bir görüşme süreci yürüttük. Hala da devam ediyor.

Federal çözüm dâhil her şey masadadır. Ama başka her türlü alternatifi de düşünmeli ve konuşmalıyız.

Cumhurbaşkanlığı seçimi için erken. Bu konu, yaz aylarında değerlendirilmeli. Benim adaylıkla ilgili bir düşüncem yok. Ülkede tartışılması gereken birçok konu varken, bu meseleye girmek doğru değil.

Hükümet imkânlar dâhilinde çalışıyor. Ama inanılmaz bir saldırı var.

Basın saldırıyor, sendikalar bastırıyor. Hele muhalefet, sanki gelseler farklı bir şey yapacaklar, saldırıyorlar.

Devlet versin diye bir alışkanlık var. Devlet verebilmek için almalı. Kamu maaşları bütçenin çoğunu götürüyor. En başta eğitim ve sağlıkta çok geri kaldık. Ek mesai büyük yük. Başarısız olduğumuz tek nokta. Ama çalıştırıyorsanız, ödemek zorundasınız.

Zorlu bir yıl bekliyor bizi. Tasarruflu gitmeli herkes, elindekini idare etmeli. Devlet vergi toplamakta istenilen yerde değil. Okullarda bu yıl itibarı ile vergi toplama düzene giriyor. Eğitim dışında, fakat okulla bağlantılı girişimler vergilendirilecek ve tahsil edilecek.

Zamların yapılması zorunlu, biz verilen hayat pahalılığının altında yapmaya çalışıyoruz. Vergi oranlarında düzenleme yaptık. Alt maaş guruplarına daha fazla, barem 15 ve üstüne 130 TL kadar daha az maaş yansıyacak. Maaş uçurumunu biraz olsun azalttık.

Döviz krizi derken, sel felaketi geldi, hükümet olarak, tüm Bakan arkadaşlarla çok zor bir dönem yaşadık. Umarım tekrar bir kriz ortamı yaşanmaz. Bana gizli Başbakan yakıştırılması yapılması da son derece yanlış, böyle bir şey yok.

Elektrik fiyatlarını dizginlemesek, çok daha pahalılık yaşanacaktı.

Elektrik fiyatlarında düşüşü kimse beklemesin. Türkiye'den bir fabrikadan elektrik almak daha pahalı. Bizi ancak enterkonnekte sisteme bağlanmak kurtarır. Eğitimle ilgili, ilahiyat okuluyla ilgili bir konu gündeme getiriliyor. Karpaz da İlahiyat Okulu yapılması söz konusu değil.

Dome otelin mahkemelik olmasını beklemiyorum. Mevcut yönetim sisteminin devam etmesi beklentimdir. Bunu lütfen bozmayalım. Sayın Başbakanın taraflara sunduğu bir teklif var. Bildiğim kadarıyla Vakıflar tarafı yeni öneriyi kabul etti. Diğer tarafın görüşü bekleniyor.

Tüm çalışanların KKTC vatandaşı olduğu tek örnektir burası. Yeni teklifte, yeni düzenlemeler var. Umudum tarafların kabul etmesi. İlk başlarda itiraz ettim, evet. Ama yanıldım, burada yürüyen bir sistem meydana geldi. Maalesef beyni donmuş arkadaşlar var. Benim 11 yıl önce karşı çıkmışlığımı gündeme getiriyor. Bu işin içinde başka işler var. Sırf siyaset değil".

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Erçin ŞAHMARAN yazıları