Bakan Baybars; "130 bin vatandaş yapıldı söylemi doğru değil"

Yayın Tarihi: 20/03/19 07:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Bakan Baybars; "130 bin vatandaş yapıldı söylemi doğru değil"

Vatandaşlıkla ilgili farklı makam sahiplerinin, farklı görüş ve rakamlar vermesi, bir tartışma ortamı yarattı.

Rakamlar üzerinden gelişen polemik ortamını ve yeni vatandaşlık yasasını İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars ile konuştuk.

İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars konu ile ilgili özetle şunları söyledi, bende bugün için köşeme taşıdım;

"Bu ülkede nüfus konusunun bu kadar konuşulması, suiistimal edilmesi çok yanlış. Geçtiğimiz kırk yılda, bu konuda güvenilir bir sistem yaratılmaması en önemli sorunumuz.

Sayın Cumhurbaşkanına her ay sonu, o ay vatandaş yapılan kişilerin sayıları bildiriliyor. Dolayısı ile Sayın cumhurbaşkanının bu konuları bilmiyor olması mümkün değil. Bu konuyu bugün gündeme getirmesinin sebebini açıkçası ben de bilmiyorum.

Ayda 400-500 vatandaşlık veriliyor konusu da doğru değil. Şeffaf şekilde açıklıyoruz. Ama isimleri söylemek doğru değil. 2018 yılında 2173 kişi vatandaş yapıldı. Bunların 1594 kişisi eş ve çocuk, 752 kişi de evlilik, diğer kişiler de çalışma izinleri ile vatandaş oldu. Hükümet olarak toplamda 3200 kişiye vatandaşlık verildi.

Biz ülke olarak bilgi toplama ve verilendirme konusunda yıllarca gerekeni yapmadık. Daha önce verilen 220 bin rakamının nereden geldiğini anlamak lazım. Yani 220 bin ile 350 bin arasındaki 130 bin rakamına göre, 130 bin vatandaş yapıldı söylemi de doğru değil.

Bunu net olarak söylüyorum. 220 bin rakamı daha önce neye göre verildi bilmiyorum. Bu rakam bana göre net ve mutlak bir doğru değildir. 220 bin rakamı temel alınarak bugün için net kabul edilip, bu rakamla tartışılması son derece yanlış.

Daha önce öğrenciler sayılmıyordu. Bu her anlamda eksik ve yanıltıcı idi. Bugün cezaevinde 63 kişi var, öğrenci diye gelip suça karışan. Bugün ülkeye kim gelirse gelsin, ne amaçla geldiğini kayıt altına aldık. Bu daha önce yoktu.

Ülkemizde yıllık olarak nüfus artışı %2'dir. Son üç yılda yapılan vatandaşları bile topladığımızda 130 bin yeni vatandaş rakamına ulaşmıyor.

Bizim verdiğimiz 350 bin rakamı, KKTC vatandaşı olan ve yurt içinde, yurt dışında yaşayan, sağ olan kişilerin toplamıdır. Nüfus kavramı daha farklı bir şeydir. Mesela, ülkede yaşayan yabancı sayısı 118 bin 268'dir. Daha önce her kurum farklı kayıt numarası veriyordu. Artık herkesin, her kurumda geçerli olacak, tek bir kayıt numarası olacak.

Şuan için nüfus sayımı gündemde yok. Zaten kayıtlılığı sağlarsak, bana göre nüfus sayımına gerek de kalmayacak.

Yurttaşlıkla ilgili şunu kabul etmek gerek. Bu vatandaşla devlet arasında kutsal bir ilişkidir. Bir ülkede 5 veya 10 yıl çalışmak vatandaşlık hakkı vermemeli. Çünkü bu bir ekonomik bağdır. Biz bu ülkede çalışan insanların, yaşamlarını kolaylaştırmak istiyoruz. Belli kıstaslarla bazı hakları, kademeli olarak genişleteceğiz. Belli konular dışında vatandaşlığı kısıtladık.

Zaten mevcut yasada da 5 yılı dolduran herkes vatandaş olacak diye bir şey yok. Burada doğan çocuklar elbette daha farklı. Onların bu ülke ile bir aidiyet bağı oluşuyor. Yeni yasa 5 ay önce hazırlandı. Hükümet ortaklarımızdan geri dönüş yapıldığı zaman, Meclis'e sunulacak."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Erçin ŞAHMARAN yazıları