Engellilerin bir 'Savaşan'ı var

Yayın Tarihi: 04/12/13 08:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

Dün "Uluslararası Engelliler Günü" çerçevesinde Dünya ile birlikte ülkemizde de pek çok açıklama ve etkinlik yapıldı. Bu günkü yazımda kısa bir süre önce UBP'den Lefkoşa Milletvekili adayı olan ve başta UBP'liler olmak üzere Lefkoşa halkının da önemli bir kesiminin desteğini almayı başaran Ahmet Savaşan'ın resmi sayfasında yaptığı ve insani, akademik, siyasi mesajlar içeren açıklamasını işlemek istiyorum.

"BM Uluslararası Engelliler Günü, BM Engelli Hakları Sözleşmesi ve KKTC" başlığıyla yazdığı yazısında 153 ülke tarafından imzalanmış ve 109'u tarafından onaylanmış bulunan 'Engelli Hakları Sözleşmesi'*nin, engellilerin bütün insan hak ve temel özgürlüklerinden tam ve eşit şekilde yararlanmasını teşvik ve temin etmeyi ve insanlık onurlarına saygıyı güçlendirmeyi amaçladığını yazdı. Savaşan 'BM Engelli Hakları Sözleşmesi'nde 'Engelli' kavramının; "diğer bireylerle eşit koşullar altında topluma tam ve etkin bir şekilde katılımlarının önünde engel teşkil eden uzun süreli fiziksel, zihinsel, düşünsel ya da algısal bozukluğu bulunan bireyleri içermektedir" şeklinde olduğunu belirtti..

'BM Engelli Hakları Sözleşmesi'nin dayandığı genel ilkelere de değinen Ahmet Savaşan bu ilkeleri; "Kendi seçimlerini yapma özgürlükleri ve bağımsızlıklarını da kapsayacak şekilde, engellilerin insanlık onuru ve bireysel özerkliklerine saygı gösterilmesi; Engellilere ayrımcılık yapılmaması; Engellilerin topluma tam ve etkin katılımlarının sağlanması; Farklılıklara saygı gösterilmesi ve engellilerin insan çeşitliliğinin ve insanlığın bir parçası olarak kabul edilmesi; Fırsat eşitliğinin sağlanması; Erişilebilirlik; Kadın-erkek eşitliği; Engelli çocukların gelişim kapasitesine ve kendi kimliklerini koruyabilme haklarına saygı duyulmasıdır" şeklinde özetledi.

Savaşan 'Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi'nin taraf devletler için yükümlülüklerini de hatırlatarak bu maddeleri de:

"Devletler, engelliliğe dayalı herhangi bir ayrımcılığa izin vermeksizin bütün engellilerin insan hak ve temel özgürlüklerinin eksiksiz olarak yaşama geçirilmesini sağlamak ve engellilerin hak ve özgürlüklerini güçlendirmekle yükümlüdür.

Devletler, ekonomik, sosyal ve kültürel haklarla ilgili olarak kaynakları ölçüsünde azami tedbirleri almayı ve gerektiğinde uluslararası işbirliği çerçevesinde engellilerin bu haklardan tam olarak yararlanmasını aşamalı olarak sağlamak için 'Sözleşme'de yer alan ve uluslararası hukuka göre derhal uygulanması gereken yükümlülükleri yerine getirmeyi taahhüt eder.

Devletler, 'Sözleşme'nin uygulanmasını sağlayacak yasaların ve politikaların geliştirilmesi ve yaşama geçirilmesi ile engellilere ilişkin diğer karar alma süreçlerinde engelli çocuklar da dahil olmak üzere engellilere onları temsil eden örgütler aracılığıyla sürekli danışacak ve etkin bir şekilde bu sürece dahil edeceklerdir" şeklinde sıraladı.

Açıklamasında "Çeyrek asırı geride bırakan ve bu yıl otuzuncu yaşını kutlayan bir devlet olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin, her ne kadar Birleşmiş Milletler tarafından tanınmasa ve dolayısıyla bu 'sözleşme'ye imza atma olanağı bulunmasa da engelli insanları için evrensel olan bu 'sözleşme'nin bütün yükümlülüklerini yerine getirme zorunluluğu bulunmaktadır" diyen Savaşan, "Altını çizerek hatırlatmak isterim ki; Evrensel 'Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi' doğrultusunda, siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel, medeni veya başka herhangi bir alanda insan hak ve temel özgürlüklerinin tam ve diğerleri ile eşit koşullar altında kullanılması veya bunlardan yararlanılması önünde engelliliğe dayalı olarak gerçekleştirilen her türlü ayrım, dışlama veya kısıtlamayı ortadan kaldırmak üzere gerekli bütün uygulamaları sağlayacak bilgi, eğitim-öğretim, sağlık, ulaşım, habilitasyon ve rehabilitasyon, istihdam, sosyal koruma, fonlandırma vd. sistemlerinin, sosyal politikaların ve yasaların bulunduğu ve/veya uygulandığı bir devlet ancak gerçekte varlığından söz ettirebilir" diye yazdı.

Ayrıca, Evrensel 'Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi' doğrultusunda sorumluluk devlet(ler)in üzerinde görünse de Sivil Toplum Kuruluşlarının önü de kesilemez sorumlukları ve denetleyici, belirleyici, yönlendirici ve uygulayıcı etkinlik ve faaliyetleri de kısıtlanamayacağına değinen Ahmet Savaşan son olarak, özelde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde elzem bir ihtiyaç olan Engelli Yaşam Evi Projesi'nin topluma kazandırılmasına imza atan Engelli Aileleri Dayanışma Derneği, Zihinsel Engelliler Derneği, Lefkoşa Sarayönü Inner Wheel ile Girne Inner Wheel'e, genelde de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bugüne kadar Engelli'ler için sorumluklarını yerine getiren ve denetleyici, belirleyici, yönlendirici ve uygulayıcı etkinlik ile faaliyetler sürdüren ve bundan sonra da sürdürecek olan bütün Kamu Kurumları yanısıra Sivil Toplum Örgütleri'ni hürmetle selamlayarak, engelsiz yarınlar temenni etti.

Ne diyelim sayın Savaşan yüreğine, bilgine ve emeğine sağlık. İnşallah hükümet edenler başta olmak üzere ilgili bütün kesimler çıkarmaları gereken dersleri çıkarırlar...

*************

GÜNÜN SÖZÜ:

Sadece bir tek temel insan hakkı vardır, o da canınız neyi nasıl yapmak istiyorsa onu öyle yapmak. Tabii bunun doğrudan getirdiği de sadece bir tek temel insan sorumluluğu bulunur, o da yaptığınızın sonuçlarına katlanmak."

~P. J. O'Rourke~

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.