YDÜ Hastanesi'nden "nakil" başarısı

Yayın Tarihi: 19/08/14 08:00
okuma süresi: 10 dak.
A- A A+
Hiç güneş balçıkla sıvanır mı? Sıvanmaz, sıvayamazsınız çünkü güneşe dokunduğunuzda eliniz yanar, elinizdeki balçık da kurur gider. İşte YDÜ Hastanesi'nin bu ülke için önemini idrak edemeyenler ya da etmek istemeyenler bu işi yapmaya çalışıyor. Tabii işin güzel bir yanı da var onu söylemeden yazıya geçmeyelim ülke insanı YDÜ Hastanesi'nin varlığının ne demek olduğunu anlamış durumda.

Bazı siyasiler de bunu zamanla anlayacak.

Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel ki ben kendisini baş mimar olarak nitelendiriyorum, Kıbrıs Türk Halkının modern dünya ile köprüsünü kuran kişi olarak değerlendiriyorum.

Ancak gelin görün ki Sağlık Bakanı Gulle'nin insanımızı sağlıkta dışa bağımlılıktan kurtarmak ve ailelerinin yanında tedavi olmalarını sağlamak amacıyla KKTC'ye kazandırılan YDÜ Hastanesi'nden kendi insanını mahrum etmesi sonucunu doğuran kötü siyasi kararı da tarihteki yeri aldı. Umarım Bakan Gulle bu yanlış kararlarından bir an önce vazgeçer ve hem kendi insanına hem kendi değerlerine sahip çıkar.

YDÜ Hastanesi yeni başarıya imza atmaya hazırlanıyor. KKTC yasaları, uluslararası kurallar ve etik değerler çerçevesinde Sağlık Bakanlığının ve ilgili Devlet Kurumlarının da bilgisinde iki turist hastayı nakil için hazırlıyor.

Bu ülke de olmaz, mümkün değil, hastaneye sağlam gidersin hasta çıkarsın söylemlerini tarihte kötü bir iz olarak geçmişte bırakan YDÜ Hastanesi iki hastaya nakil için kollarını sıvamış durumda.

YDÜ Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Savaşan ile dün bir kahve içip bu güzel gelişmeyi konuştuk.

Ancak Savaşan'ın anlattıklarına geçmeden DP-UG Girne Milletvekili ve eski Tabipler Birliği Başkanı Dr Özdemir Berova'ya unuttuğu bazı şeyleri hatırlatmak ve bir takım sorular sormak istedim…

KKTC Meclisi tarafından 55/1991 yılında hayata geçirilen doku ve organı nakli yasası ve hali hazırda yürürlüktedir. YDÜ Hastanesi 2012 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından bu konuda yetkili kılınmıştır, keza Sağlık Bakanlığı 2012 tarihinden bugüne YDÜ hastanesine organ nakli için iki defa da devlet sevki ile hasta göndermiştir.

Ayrıca yine aynı üniversite hastanesinde dört yapay kalp naklinin de büyük bir başarı ile sonuçlandığını, ayrıca yeni hazırlanan organ ve doku nakli yasasına YDÜ Hastanesi Profesörlerinin de katkı koyduğunu biliyor muydunuz?

Benim anlam veremediğim KKTC için değil yalnızca tüm komşu Akdeniz ülkeleri için hayati önem taşıyan bir hastanenin varlığından insanlar neden rahatsız olur ki. Bunun arkasında yatan nedir, neye hizmet etmektedir? Amaçlanan nedir?

Neyse sözü çok uzatmadan Savaşan'la yaptığımız söyleşiye geçelim, keyifle okuyun. Savaşan anlattıkça ben keyiflendim, birileri de sinir olacak diye sevindim adeta.

"YDÜ Hastanesi, nakil yapmaya yetkili bir üniversite hastanesi olarak, KKTC yasaları, uluslararası kurallar ve etik değerler çerçevesinde Sağlık Bakanlığı ve Devletimizin bilgisinde iki turist hastayı nakil için hazırlıyor.

Hastaları iyileştirme, yaşama süresini uzatabilme, nitelikli bir yaşam sağlayabilmenin, insanlığın çok eski zamanlardan beri sürekli üstünde durduğu, daha iyisini amaçladığı bir konu olduğunu anlatan Savaşan, "Teknolojik gelişmeler her alanda olduğu gibi, tıpta da üretilen sağlık hizmetinin bir önceki aşamadan daha nitelikli olmasına imkan sağlamaktadır. Doku ve organ nakli de bu konuda iyi bir örnektir".

Savaşan: Doku ve Organ Nakilleri, son elli yılda tıbbın en hızlı ilerleyen güncel dallarının başında geliyor...

Doku ve Organ Naklinin, son elli yılda tıbbın en hızlı ilerleyen güncel dallarından birisi olduğunu vurgulayan Savaşan, nakillerin birçok kronik organ hastalıklarında uygulanan rutin, geçerli ve ileri bir tedavi yöntemi olduğunun altını çizdi.

Esas amacımız kendi insanlarımıza şifa vermektir...

Savaşan "Bu bağlamda bizim de amacımız, KKTC'de ileri tedavi yöntemi olan organ nakillerini yaparak, başta kendi insanımız olmak üzere ihtiyaç duyan bütün hastaları iyileştirmek, yaşama sürelerini uzatarak hayatlarını daha nitelikli sürdürmelerine olanak yaratmaktır" diye konuştu.

YDÜ Sağlık Bakanlığı'ndan 2012 yılında "Organ Nakli Yapılabilir" iznini almıştır...

YDÜ Hastanesi'nin açılışı ile birlikte KKTC'de yapılamayan pek çok özellikli ameliyat ve tedavinin ilk defa büyük başarılar ile gerçekleştirilmeye başladığını anlatan Savaşan "Hastanemiz karaciğer, böbrek, kalp, kemik iliği, kök hücre nakilleri ile yapay kalp işlemleri yapabilmek için hazırlıklarını uzun zaman önce tamamlamıştır" dedi. Savaşan, gerekli bütün hazırlıkların tamamlanması ve bakanlık tarafından denetimlerin yapılmasının ardından YDÜ Hastanesi'nin 2012 yılında Sağlık Bakanlığı'ndan, 3/2012 sayılı yazı ile "Organ Nakli Yapılabilir" izninin alındığını anımsattı.

Nakilleri yapacak konusunda uzman hekimler yanı sıra eğitilmiş hemşire, teknisyen ve diğer sağlık çalışanları da hazır...

YDÜ Hastanesine verilen bu izne bağlı olarak Organ ve Doku Nakil Merkezi'nin kurulduğunu anlatan Savaşan, hastane bünyesinde gerek tam gerekse de yarı zamanlı çalışan organ ve ilik nakli yanı sıra yapay kalp nakillerini de yapabilen konusunda uzman hekimlerin bulunduğunu söyledi. Savaşan, bu hekimler ile çalışacak hemşireler yanı sıra diğer sağlık personelinin de söz konusu nakiller ve işlemler için eğitimli olduğunu sözlerine ekledi.

YDÜ Hastanesi sahip olduğu en son teknolojiyi kullanan cihazları ve gelişmiş alt yapısı ile nakillere hazır...

Savaşan, YDÜ Hastanesi'nin sahip olduğu en son teknolejiyi kullanan cihazları, gelişmiş alt yapısı, uzman hekim ve eğitilmiş yardımcı personelleriyle nakil yapmaya hazır olduğunun bir kez daha altını çizdi.

YDÜ Hastanesi'ne Sağlık Bakanlığı Böbrek Nakli için 2 defa sevk yapmıştır...

Geçtiğimiz yıl YDÜ Hastanesi'ne Sağlık Bakanlığı tarafından böbrek nakli için iki defa sevk yapıldığını hatırlatan Savaşan, hastanenin bu kapsamda gerekli bütün test ve hazırlıkları tamamlamasına rağmen vericinin böbreğini vermekten vazgeçmesi nedeniyle söz konusu naklin yapılamadığını söyledi.

YDÜ'nün esas amacı KKTC'de yaşayan insanlarına kendi vatanlarında ailelerinin yanında gerekli nakilleri yapmaktır...

Üniversitenin esas amacının KKTC'de yaşayan insanlarımıza kendi vatanlarında ailelerinin yanında gereken bütün nakilleri yapmak olduğunu tekrarlayan Savaşan, bunun yanında hastanemiz, gelişmiş ülkelerin birbirleri ile yarıştığı en önemli sektörlerden biri haline gelen sağlık turizmini ülkemize kazandırmak için de büyük gayret gösteriyor" dedi.

Cumhurbaşkanımız Eroğlu'nun huzurunda niyetimizi ülkemize ve Dünya'ya duyurduk...

YDÜ Hastanesine böbrek nakli olmak amacıyla geçtiğimiz hafta iki yabancı uyruklu hastanın başvurduğunu anlatan Savaşan, "bizler de nakil yapmaya yetkili bir hastane olarak, yasalar, uluslararası kurallar ve etik değerler çerçevesinde hastalarımıza gelen hafta böbrek nakli yapılması için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Nakiller, Cumhurbaşkanı Sayın Eroğlu'na yaptığımız ziyarette ülkemiz ve Dünya kamuoyuna duyurduğumuz gibi, yasalara, uluslararası kurallara ve etik değerlere uygun olarak Sağlık Bakanlığı ve diğer ilgili kurumlar ile iş birliğinde yapılacaktır" dedi.

Medikal Turizmi Sağlık Bakanının desteklememesi anlaşılır gibi değildir...

TC Sağlık Bakanlığı'nın tedavi olmak için Türkiye'yi tercih eden yabancı hasta sayısını daha da artırmak için büyük gayret gösterdiğini anlatan Savaşan, Türkiye'ye gelen 300 bin hasta sayısını 400 bine, 3 milyar dolarlık gelirin ise 4 milyar dolara çıkabilmesi için gayret gösterildiğini söyledi. "Pek çok ülke ile Türkiyemizin Sağlık Bakanlıkları ülkelerinde büyük bir katmadeğer yaratan sağlık turizminin gelişmesi için adeta çırpınırken, KKTC'de bunun tam tersinin yapılması anlaşılır gibi değildir" diye konuştu.

Sağlık Bakanı'nın tutumu ülkemizde sağlık alanında yaşanacak gelişmeleri ve sağlık turizmini de baltalamaktadır.

Savaşan, Sağlık Bakanı öncülüğünde ülkemizde sürdürülen bu olumsuz ve ön yargılı girişimlerin ülkemizde sağlık alanında yaşanacak gelişmeleri ve aynı zamanda da sağlık turizmini baltaladığını söyledi.

Protokol kapsamında binlerce hastamıza şifa verdik...

"Dört yıldan bu güne yapılan protokoller kapsamında hastanemize, kanser, kalp ve travmalar başta olmak üzere pek çok ciddi hastalıkla boğuşan binlerce insanımız sevk edilmiştir" diyen Savaşan "bu hastalarımıza hastanemizde, en son teknolojiye sahip tıbbi cihazlar ile uluslararası standartta ve konforda konusunun uzmanı hekimlerimiz tarafından hizmet ve şifa verilmiştir" dedi.

YDÜ Hastanesi'nin fiyatları TC Hastaneleri'nden daha uygun...

"Şu anda Sağlık Bakanlığı'na YDÜ Hastanesi tarafından uygulanan mevcut fiyatların, Ankara, İstanbul, Adana hastanelerinden daha ucuz olmasına rağmen, Bakanlığın protokolü yenilememesi, ülkemizin kanayan yarası haline gelen kanser hastalarımızın ve daha pek çok diğer hastanın Güney Kıbrıs'a yeniden muhtaç olmasına hizmet ediyor. Ayrıca bakanlığın bu tutumu Güney Kıbrıs'a gitmek istemeyen vatandaşlarımızı da sağlık hizmeti almak için ailelerinden uzağa yani yurt dışına gitmeye zorluyor" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları