Bu borcu kim ödeyecek?!

Yayın Tarihi: 05/05/16 08:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+
Borçlanılan 70 milyon liranın yıllık 8 milyonluk faizinin ödenebilmesi için 19.705 "on dokuz bin yedi yüz beş" asgari ücretli çalışanın aktif yatırımı bu faize gidiyor. İşte bu durum kötünün de kötüsü. Düşünsenize Çalışma Bakanlığı emekli maaşlarını ödeyebilmek için borçlandığı paranın faizini aktif çalışan 19,705 asgari ücretli insanımızın yatırımını kullanıyor. Yani bu herhangi bir devlet bütçesinden karşılanmıyor.Hal böyle de olunca borç ödenmiyor, borcun faizini de çalışan insanlarımızın geleceğinden çalınarak ödeniyor.

Öte yandan Sosyal Sigortaların 100 milyon ana para 70 milyon da faizi olmak üzere İhtiyat Sandığına borcu var. Bu olay yargıya taşınmış durumda. Sosyal Sigortalarda itaa amiri her ne kadar hükümetmiş gibi görünse de SSK'nın yönetim kurulu da bu okkanın altına giriyor. Yönetimde hükümetten işçi ve işveren tarafından üyeler var. Herşeyin oy birliği ile geçmediğini biliyoruz ama yine çalışanın parasının biriktiği bir yapının parasının kullanılması ve yerine konmaması durumu var.

Sonuç olarak birileri çıkarıp bu 70 milyonu vermeyecek, yani Ankara hükümeti bu yönde ikna edilebilir mi ya da genel bütçenin içinde bu rakam eritilebilir mi?Teknik olarak bunu değerlendirebilecek makam hükümet; ama bir gerçek var ki şu an Sosyal Sigortalar battı ve borçlanılan paraların faizleri hala çalışan insanımızın yatırımlarından alınarak "çalınarak" ödenmektedir.

Hür-İş Federasyonu Genel Başkanı Yakup Latifoğlu ile dün son derece önemli bir konuyu konuşmak için bir araya geldik. Mesele rakamlarla sabit olan Sosyal Sigortaların batmış olduğu gerçeği. Latifoğlu bana Çalışma Bakanlığına bağlı Sosyal Sigortaların sürekli borçlanarak emekli maaşlarını ödediğini bu borcun 70,5 milyon lirayı bulduğunu söyledi. Üstelik de % 11,5 faizle. Artık varın faiz hesabını siz yapın. Yıllık 8 milyon civarında bir faiz bu. Her ay bu faiz artıyor.

Sosyal Sigortalar adına elbette ki bu vahim bir tablo. Latifoğlu'nu arayarak bu konudaki bilgisini sordum, uğra anlatayım deyince uzun soluklu bir söyleşi yaptık. Latifoğlu'nun yanına vardığımda dosyalar masanın üzerinde yığılıydı.

Oturur oturmaz Yakup başkan kötü tablonun fotoğrafını önüme koydu. Nisan ayının maaşlarının ödenebilmesi için özel bankalardan borçlanılmış 70,5 milyon tl ve bu paranın yaklaşık 8 milyon liralık faizi. Bunu kaleme alırken Çalışma Bakanı Ersan Saner'i kötülemek adına yazmıyorum, sonuç olarak bu geçmiş hükümetlerinde şimdiki bakana teslim ettiği bir günah.

Çeşitli bankalardan her ay maaşlar ödenebilmesi için borçlanılıyor, bu borçlanma her ay artış gösteriyor ve ne yazık ki Çalışma Bakanlığı emeklilerin ödenebilmesi için borçlanılan bu paranın sadece faizini ödeyebiliyor. Ana para yani borçlanılan paraya hiçbir şekilde ödeme yapılmıyor.

Her şey burada bitse iyi ama bir başka kötü durum daha var.

19,705 ÇALIŞANIN PRİMİ FAİZ BORCUNA GİDİYOR

Borçlanılan 70 milyon liranın yıllık 8 milyonluk faizinin ödenebilmesi için 19.705 "on dokuz bin yedi yüz beş" asgari ücretli çalışanın aktif yatırımı bu faize gidiyor. İşte bu durum kötünün de kötüsü. Düşünsenize Çalışma Bakanlığı emekli maaşlarını ödeyebilmek için borçlandığı paranın faizini aktif çalışan 19,705 asgari ücretli insanımızın yatırımını kullanıyor. Yani bu herhangi bir devlet bütçesinden karşılanmıyor.

Hal böyle de olunca borç ödenmiyor, borcun faizini de çalışan insanlarımızın geleceğinden çalınarak ödeniyor.

İşte Sosyal Sigortalarda ki vahim durum bu. Buna kelime anlamıyla sigortalar battı diyebiliriz, adete her yerinden su alan bir gemi gibi bir deliği bir başka delik açarak kapatılmaya çalışılıyor.

İHTİYAT SANDIĞI KRİZİ DE BÜYÜYOR

Öte yandan Sosyal Sigortaların 100 milyon ana para70 milyon da faizi olmak üzere İhtiyat Sandığına borcu var. Bu olay yargıya taşınmış durumda. Sosyal Sigortalarda itaa amiri her ne kadar hükümetmiş gibi görünse de SSK'nın yönetim kurulu da bu okkanın altına giriyor. Yönetimde hükümetten işçi ve işveren tarafından üyeler var. Herşeyin oy birliği ile geçmediğini biliyoruz ama yine çalışanın parasının biriktiği bir yapının parasının kullanılması ve yerine konmaması durumu var.

Hal böyle olunca da aklıma ister istemez Sosyal Sigortalar Kurumunun İhtiyat sandığını batırdığı izlenimi doğuyor. Anlayacağınız geçmiş yönetimler bu kurumları hayli kötü yönetmişler ama hükümetler de sorunun çözülmesi için hiç çalışmamış. Devlet kendi kendine kazık atıp durmuş bu durumda.

Nasıl ödenecek bu borçlar bilen yok.

SSK ALACAKLARINI TAHSİL EDEMİYOR

Bir başka sorunda bu; Sosyal Sigortalar kurumu alacaklarını da tahsil edemiyor. Yani bir tür tahsilat problemi de var. Bunun içinde en büyük payı belediyeler oluştururken Hükümetler, belediyelerle ne mahsuplaşmaya ne de anlaşmaya gitmiyor.

BAKAN SANER NE YAPACAK?

Tamam kabul ediyorum Bakan Saner'in yarattığı bir sorun değil bu, her çalışma bakanı gibi bu kronik sorunu kucağında buldu ama bunun hiç mi çaresi yok, hiçbir şekilde kaynak yaratılıp Sigortaların ana borçları kapatılamaz ya da kapatma çok iddialı olur düşürülemez mi?

Sonuç olarak birileri çıkarıp bu 70 milyonu vermeyecek, yani Ankara hükümeti bu yönde ikna edilebilir mi ya da genel bütçenin içinde bu rakam eritilebilir mi?

Teknik olarak bunu değerlendirebilecek makam hükümet; ama bir gerçek var ki şu an Sosyal Sigortalar battı ve borçlanılan paraların faizleri hala çalışan insanımızın yatırımlarından alınarak "çalınarak" ödenmektedir.

Bu çalışan insanın geleceğini oturan insana iadesiz teslim etmek değildir de nedir. Devlet hiç adaletsizlik yapar mı?

**************

GÜNÜN SÖZÜ

Aşk karşı duruldukça bütün bütün devleşir, her türlü engel, büyümesi için ona bir vesiledir.

Balzac
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları