AB-Türkiye vize krizi ve Davutoğlu

Yayın Tarihi: 16/05/16 08:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+
  • Yeniden Türkiye Başbakanı Davutoğlu'na dönecek olursak, Davutoğlu'nun istifa etmesi işte bu nedenle zamanlama açısından da son derece yanlış oldu. Türkiye büyük ve prestiji olan bir ülke. Güçlü de bir devlet başkanı var. Tayyip beyi sevin ya da sevmeyin güçlü bir lider. İşte ülkeler arasındaki çıkacak krizleri yönetecek önemli vezirlerin saha dışı kalması ya da bırakılması oluşan ve oluşacak krizlerin doğru yöneltilmesini engelleyecektir.

  • Şu an Türkiye'de hiç de iyi bir fotoğraf yok ne yazık ki. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sert çıkışları bazı zamanlar duygusal bazı zamanlar stratejik olsa dahi Türkiye dünyaya meydan okuyacak kadar güçlü ve bir o kadar da zorda olan bir ülke aslında.

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun apar topar istifası ki bu birçok çevrelerce el çektirme olarak yorumlanıyor; bir süre önce yeniden iyileşmeye başlayan Avrupa Birliği-Türkiye ilişkilerini yeniden krize soktu. Herkesin hem fikir olduğu bir nokta var ki Başbakan Davutoğlu tüm dünyada itibar gören bir başbakandı ve komşularla sıkça bozulan ilişkileri yeniden düzeltmekle ün salmış bir siyasetçiydi. Davutoğlu veda konuşmasında her ne kadar Sn Erdoğan'a toz kondurmadıysa da ters düştükleri için bu görevi bıraktığını düşünüyorum ben.

Şu an Türkiye'de hiç de iyi bir fotoğraf yok ne yazık ki. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sert çıkışları bazı zamanlar duygusal bazı zamanlar stratejik olsa dahi Türkiye dünyaya meydan okuyacak kadar güçlü ve bir o kadar da zorda olan bir ülke aslında.

Bir süre önce yaşanan canlı bombaların ardından Türkiye'nin güvenli ülke imajı iyiden iyiye kötüye yön çevirdi. Şahsım dahi eskiden İstanbul'a gidip tatil yapmaya can atarken artık güvenmediğim için gitmeyi düşünmüyorum.

Yakınlaşan turizm mevsiminde de kötü olarak nasibi alacak gibi görünüyor. Kurların tırmanışa çıkması turistleri ne kadar çeker bilemeyiz ama Türkiye'deki vatandaşlar da tatil için Türkiye'yi tercih etmeyecektir bu saatten sonra.

Haber ajanslarına Avrupa Birliği'nin Türkiye ile vize anlaşmasını 72 kriteri yerine getirene kadar askıya alması bence ciddi bir kriz. Bu aşılır mı diye sorduğumuzda biryerden mutlaka aşılacak ama burada asıl sıkıntı Hükümeti Hükümetin yönetmiyor oluşu.

Bir diğer önemli nokta ise Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in Türkiye söz verdi ve sözünde durmadı açıklaması.

Juncker'in olayı özetleyen açıklaması şöyle "Türk hükümetiyle anlaşmaya vardık ve başbakanın görevden ayrılacak olması Türkiye ile AB arasında varılan anlaşmaların göz ardı edilmesine neden olamaz" diyen Juncker, "Şartların yerine getirilmesine büyük değer veriyoruz. Yoksa Türkiye ile AB'nin imzaladığı anlaşma gerçekleşmeyecek. Eğer Sayın Erdoğan, Türkleri Avrupa'ya serbest seyahat etme hakkından yoksun bırakmaya karar verirse, bunu Türk halkına açıklamak zorunda. Bu benim sorunum olmayacak, bu onun sorunu olacak". http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/dunya/531908/Ankara_-_Bruksel_hattinda_sicak_saatler...__Vize__icin_art_arda_aciklamalar.html

HAHN İSTEKSİZ

"Bozkır, "Maalesef bugünkü temasların sonucunda çok fazla da umutlu olduğumu söyleyemiyorum" diyerek Hahn'ın böyle bir mekanizmayı başlatmak durumunda dahi olmadığını ifade ettiğini aktardı. Bir AB yetkilisi ise Ankara'nın da altında imzası olan kriterlerin başından bu yana aynı olduğunu kaydederek, "Türkiye'nin geçtiği güç dönemin bilincindeyiz. Türkiye'ye 'terörle mücadele etme' de denilmiyor. Eleştiri konusu, yasanın tanımının spesifik olmaması, insan hakları ve temel özgürlükler üzerindeki yan etkilerinin yoğun olması ve kapsamının çok geniş olması" dedi.Elbette ki her iki ülke yani AB ile Türkiye ciddi anlamda ekonomik işbirliği içindeler ama siyaset yapmak yalnızca bununla bitmiyor". http://www.abhaber.com/vize-muafiyeti-tam-cikmazda/ 14 mayıs tarihli haber....

Türkiye'nin şu an komşularıyla hiç de iyi ilişkileri yok ne yazık ki. Bu nedenle Avrupa Birliği ile ilişkilerini iyi tutmak durumunda. Rusya ile iyi olan ilişkilerin bitmesinin ardından Türkiye'nin tek bir dostu kaldı ki o da Amerika ve gelin görün bu dost hayli sancılı ve cambaz bir dost. Zaman zaman Türkiye'nin başını ağrıtabiliyor.

TÜRKİYE'NİN DE KAYGILARI VAR

Öte yandan olaya bir de Türkiye açısından bakacak olursak Avrupa Birliği'nin Türkiye'den talep ettiği önemli değişiklikler var; bunlardan biride terörün tanımının değiştirilmesi. Türkiye kendine göre haklı olduğu bu konuda değişiklik yapmak istemiyor. Türkiye'nin burada önemli bir hakkaniyeti var ki o da Türkiye'deki terörü Avrupa Birliği'nin destekliyor olması. Bu defalarca kez ortaya çıktı. Bu nedenle terör konusunda canı çok yanan Ankara bu konuda geri atmak istemiyor. Muhtemelen de atmayacak.

DENGE BULUCULAR ŞART

Yeniden Türkiye Başbakanı Davutoğlu'na dönecek olursak, Davutoğlu'nun istifa etmesi işte bu nedenle zamanlama açısından da son derece yanlış oldu. Türkiye büyük ve prestiji olan bir ülke. Güçlü de bir devlet başkanı var. Tayyip beyi sevin ya da sevmeyin güçlü bir lider. İşte ülkeler arasındaki çıkacak krizleri yönetecek önemli vezirlerin saha dışı kalması ya da bırakılması oluşan ve oluşacak krizlerin doğru yöneltilmesini engelleyecektir.

Türkiye açısından kaygı verici durum budur bence.

VİZE SERBESİYETİ İÇİN GEREKLİ BEŞ ŞART

Türkiye'nin vize muafiyeti için yerine getirmesi eksik kalan kriterler şunlar:

1 - Terörle Mücadele Yasası'nda değişiklik. Türkiye'nin yasadaki "terör" tanımını değiştirip basın, ifade ve toplanma gibi temel özgürlükleri garanti altına alması isteniyor.

2 - Yolsuzluğa Karşı Avrupa Ülkeler Grubu Konseyi'nin (GRECO) tavsiyeleri ile uyumlu yasal düzenlemeler gerekiyor.

3 - Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nda da değişiklikler yapılarak AB standartları ile uyumlu hale getirilmesi gerekiyor.

4 - AB'nin emniyet teşkilatı EUROPOL'le yapılan Operasyonel İşbirliği Anlaşması'nın uygulamaya konulması gerekiyor.

5 - Suçluların iadesi konusunda AB üyesi ülkelerle hukuki alanda işbirliğinin gerekiyor.

Sonuç olarak Türkiye'nin oldukça sıcak bir iklim yaşadığı bir coğrafya da yakın dostları olan Avrupa Birliği ve Amerika ile ilişkilerini elbette ki boyun eğmeden iyi tutması gerekiyor.

Kim bilir vize serbesiyeti Avrupa Birliği tarafından Türkiye'ye dayatılan sahte bir şeker de olabilir ya da bir kandırmaca. Zira AB'nin Türkiye'yi AB'ye sokma gibi bir hevesi olmadığını da biliyoruz.

Çözüm yine sığınmacı sorunu üzerinden olacak diye düşünüyorum…

***************

GÜNÜN SÖZÜ

Aynı kağıdın arka ve on yüzleri gibiyiz. Sonsuza dek beraber; ama hiçbir zaman birbirlerini görmeyen…

AZİZ NESİN

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.