Şefik; "Anayasa mahkemesine gelirse görüşürüz"

Yayın Tarihi: 15/06/16 08:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+
Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurtdışı Koordinasyon Ofisinin Kurulması yasası Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın erteleyin çağrısına rağmen dün sabah saat iki sıralarında oylandı ve geçti. Her ne kadar TDP Girne milletvekili Zeki Çeler'in yedi saat kürsü konuşması protesto mahiyetinde olsa da ve meclisin dışında bu konuşmaya destek verilse de yasa oylandı. UBP içindeki güvenilir kaynaklarımdan aldığım bilgilere göre Çeler'in konuşmasını uzun tutmasaydı belki de yasanın oylanması ertelenecekti şeklinde olduysa da Zeki bu konuşmasını uzun da tutsa kısa da tutsa bu yasa geçecekti. Öte yandan Cumhurbaşkanı Akıncı, Zeki'nin uzun konuşmasından mı rahatsız olduğu için erteleyin dedi yoksa yasa yeteri kadar tartışılmadığı için mi erteleyin dedi orası meçhul.

Öyle sanıyorum ki Akıncı olayın ciddiyetinin geç farkına vardı.

Açıkçası Cumhurbaşkanının erteleyin çağrısını da mantıklı buldum ancak iyi niyetli bir girişim olsa da geç kalınmış bir müdahale olmuştur.

Bir başka önemli konu var ki Cumhurbaşkanı Akıncı bu yasa ile ilgili olarak bu yasa Anayasa'ya aykırıdır deyip de imzalamayacağını da açıklamamıştır. Bu yasaya onay verdiğin, düşünmemizi sağlayabilir mi acaba diye düşünürken Cumhurbaşkanı Akıncı'nın sözcüsü Barış Burcu oldukça önemli bir açıklama yaptı ve Cumhurbaşkanı Akıncı'nın anayasal hakları çerçevesinde bu yasayı inceleyeceğini, açıkladı.

Bu son derece yerinde ve önemli bir açıklama oldu bence. Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş yasanın anayasaya aykırı olmadığını açıkladı. Bununla ilgili bende bir dizi araştırma yaptım.

AKINCI, ANAYASA MAHKEMESİNDEN GÖRÜŞ ALMALI

Cumhurbaşkanı Akıncı'nın önünde iki yol var. Birincisi kolay olan ikincisi de yapılması yapılması gereken. Cumhurbaşkanı bu yasayı imzalamayıp yeniden görüşülmesi için meclise gönderebilir ancak bu işin kolayına kaçmak olur ki UBP-DP hükümeti bunu yine oylar ve geçirdikten sonra Cumhurbaşkanı bu yasayı imzalamak zorunda kalır.

Bu yapılacak en büyük yanlış olur ki Sn Akıncı kanaatimce bunu yapmayacaktır.

Yapılması gereken ise 15 günlük süre çerçevesinde Cumhurbaşkanı Anayasa mahkemesinden görüş alıp bu görüşe göre hareket etmesidir.

Anaysa mahkemesi buna nasıl bir görüş verecektir bilemeyiz ama CTP Genel Sekreteri Erhürman'ın aynı zamanda bir hukukçu olarak yaptığı açıklamalarda Anayasa'ya aykırı olduğu ap açık ortadadır.

  • 146'nın birinci fıkrası "cumhurbaşkanı imzalamazsa uluslararası geçerli olmaz".

  • 90'nın beşinci fıkrası cumhurbaşkanı imzalarsa anayasa mahkemesine gidemez.

  • 94'ün birinci fıkrası isterse meclise gönderir.

ŞEFİK "ANAYASA MAHKEMESİNE GELİRSE GÖRÜŞECEĞİZ"

Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik'i arayarak yasayla ilgili düşüncelerini almak istedim ve anayasaya aykırı olup olmadığını sordum. Narin hanım bana "Anayasa mahkemesine gelmesi halinde oturup görüşeceğiz ve değerlendireceğiz, bu bizim görevimiz. Elbette ki Anayasa Mahkemesine başkanı olarak inceleyeceğiz ancak henüz bu süreç başlamadığı için benim bir görüş belirtmem doğru olmaz" dedi.

Narin hanım yasayla ilgili hiçbir görüş belirtmedi zaten belirtmesi de doğru olmazdı haliyle. Henüz konu anayasa mahkemesinin gündeminde değil ama gelmesi halinde yargının en güvenilir isimlerinden biri olan Yüksek Mahkeme başkanımız Narin Şefik en sağlıklı kararı verecektir diye düşünüyorum.

ANAYASA'NIN ÜÇÜNCÜ MADDESİ NE DİYOR?

Egemenlik

Madde 3

(1) Egemenlik, kayıtsız şartsız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşlarından oluşan halkındır.

(2) Halk, egemenliğini, Anayasanın koyduğu ilkeler çerçevesinde, yetkili organları eliyle kullanır.

(3) Halkın hiçbir zümresi, kesimi ve kişisi, egemenliği kendine mal edemez.

(4) Hiçbir organ, makam veya merci, kaynağını bu Anayasa'dan almayan bir yetki kullanamaz.

Tufan Erhürman ile yaptığım görüşmede oylanan yasanın Anayasa'nın üçüncü maddesine yani egemenlik maddesine ters düştüğünü bana uzun uzun anlattı. Erhürman dünkü konuşmasında da "Bunu bir yetki devri değil de neyle açıklıyorsunuz?. O zaman Anayasa'nın 3. Maddesine ihtiyaç yok. Meclis olarak biz bugün el kaldıracağız, hukuken uygulanması mümkün olmayan bir hüküm için. Çünkü protokol yürürlükte değildir. Bana sorarsanız, naçizane hukuki görüşümdür, o protokol gelmeden bunun görüşülmesi mümkün değil" demişti.

Sonuç olarak gözler Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın nasıl bir tavır sergileyeceğine çevrildi. Cumhurbaşkanı Akıncı yasayı ön görüş almak için Anayasa mahkemesine gönderecek mi? Göndermesine ve bu yönde anayasaya aykırıdır cevabı almasına karşın meclis bunu yine de oylarsa ne olur diye Tufan hocaya da sormayı ihmal etmedim. Erhürman "meclis bunu herşeye rağmen onaylayabilir, hukuksal karmaşa çıkar, Hükümet anayasaya aykırı hareket eder mi bekleyip göreceğiz ancak elbette ki bunun yankıları ve gürültüsü büyük olacaktır "dedi.

Ama netice itibarıyla meclisin dolayısıyla da siyasilerin anayasanın üstünde olabileceğini anlamış olduk bu vesileyle. Yani bir siyasinin gözü dönemeye görsün yasaların bile üstünde olabiliyor demek ki.

**************

GÜNÜN SÖZÜ

Bazen insanlar da ikiye ayrılır; Yanınızdakiler, aklınızdakiler.

Marlynn Longston

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.